Cameron Diaz maják áldozatául esett

2006.12.11. 12:07

Mel Gibson heves vitákat kiváltó Apocalyptója és a Cameron Diaz és Kate Winslet nevével fémjelzett karácsonyi romantikus komédia ütközött meg a hétvégén az amerikai mozilátogatók kegyeiért. Végül egyikük sem aratott fényes diadalt, de Gibson filmje vitte el a pálmát.

A hétvége összbevétele nyomába sem ért a tavaly ilyenkori eredménynek: akkor a Narnia Krónikái nyitott 65,6 millió dollárral, most pedig a listavezető film csak 14,2 millióig vitte. Gibson maja nyelvű, híres színészek részvétele nélkül készült történelmi filmje az érdeklődés középpontjában állt az utóbbi hetekben: míg a filmkritikusok általában pozitívan nyilatkoztak az alkotásról, egyes maja aktivistáknak nem nyerte el a tetszését, ahogy a rendező népüket ábrázolta a filmben. Emellett persze az is találgatásokra adott okot, hogy Gibson korábbi antiszemita kirohanása hogyan befolyásolja majd a film népszerűségét, valamint, hogy a rendező legutóbbi alkotásának, A Passió-nak a minden várakozást felülmúló sikerét esetleg meg lehet-e ismételni.

Utóbbi már szinte kizárt, hogy összejöjjön; nem csak azért, mert A Passió 83,8 milliós nyitásának az Apocalypto csak a töredékét produkálta, hanem azért is, mert a mozilátogatók körében végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a film nem váltott ki egyöntetű lelkesedést a nézőkből, tehát nem lehet arra számítani, hogy a jó szájhagyomány még hosszú ideig életben tartja a filmet.

Nancy Meyers Holiday-e nem sokkal maradt le Gibson filmje mögött: a Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law és Jack Black főszereplésével készült romantikus vígjáték 13,5 millió dollárt hozott. A 85 milliós büdzséjű alkotás eredménye átlagosnak tekinthető, és csak kicsivel gyengébb, mint Meyers előző filmje, az összesen 125 milliót hozó Minden végzet nehéz nyitása volt.

A Táncoló talpak a toplista harmadik helyén áll 137,7 milliós összbevétellel, a Casino Royale pedig a negyedik, összesen 128,9 millióval.

A hétvége vesztese Edward Zwick Blood Diamond című alkotása, amely Leonardo DiCaprio szerepeltetése ellenére is csak 8,5 milliót hozott és a toplista ötödik helyét foglalja el. Ennek oka lehet egyrészt az, hogy az afrikai gyémántkereskedelem sötét ügyeiről szóló alkotás potenciális közönsége inkább a majákra voksolt a hétvégén, valamint az is, hogy az utóbbi időben bemutatott több hasonló film (Az elszánt diplomata, The Last King of Scotland) miatt a nézők számára kezd unalmassá válni a téma.

Az Unaccompanied Minors című, 25 millió dollárból készült családi vígjáték a hatodik helyen nyitott gyenge 6,2 millióval.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK