Mel Gibsonhoz hasonlóan a francia színész ittasan sértegette az őt őrizetbe vevő rendőrt és rasszista tombolást rendezett a rendőrségen. Az egyébként algériai származású Samy Nacerire a lehető legkomolyabb büntetést szabták  ki.

Samy Nacerit, Luc Besson Taxi-filmjeinek laza sofőrjét hat hónap börtönre ítélték - adta hírül a Guardian. A vád: a negyvenöt éves, algériai származású színész rasszista kirohanást intézett egy fekete rendőr ellen.

Az eset még márciusban történt, amikor Nacerit Párizsban lekapcsolták az autójával és saját bevallása szerint 15 whisky és "fél doboz nyugtató" volt benne. A rendőrök bevitték és éjszakára lecsukták. Reggel a színész dühösen ordítozni kezdett az őrsön az egyik fekete rendőrrel - ennek az eredménye a hathónapos börtön, ami a francia törvények szerinti legkomolyabb büntetés, ami rasszista megjegyzésekre kiszabható.

"Meg akartam halni... szégyellem magam a fajgyűlölő dühkitörésemért. Ez nem én vagyok, nem ilyen szellemben neveltek" - jelentette ki Naceri a bírósági tárgyaláson. A színész azt állította, hogy az alkohollal és a gyógyszerekkel is felhagyott az eset óta. Elie Arnolin, a megsértett rendőr az Agence France-Presse-nek nyilatkozva elégedettségét fejezte ki az ítélettel kapcsolatban: "Igazságos döntés született, ez nagyon komoly ügy."

Naceri többször került már bíróság elé bántalmazásért, gyorshajtásért, ittas vezetésért, és kábítószer-birtoklásért, de ez az első eset, hogy rasszizmussal vádolják. A dolog azért is érdekes, mert a francia színész nem egyszer szólalt fel nyilvánosan a rasszizmust bírálva és idén - három színésztársával együtt - Cannes-ban elnyerte a legjobb alakítás díját Rachid Bouchareb második világháborús filmjéért, az Indigenes című drámáért, ami éppen a faji diszkrimináció ellen készült, és a Franciaországért harcoló észak-afrikai katonáknak állít emléket.

Samy Nacerit Luc Besson fedezte fel, aki először a Léon, a profi-ban adott neki egy kisebb szerepet, majd 1998-ban rábízta a Taxi főszerepét, amit aztán további két folytatás követett és meghozta a hírnevet számára. A Taxi negyedik része is elkészült: 2007 februárjában mutatják be a francia mozik.