Zsenge CIA-ügynök és ötvenes prosti a Berlinalén

Vágólapra másolva!
A február 8-án kezdődő berlini filmfesztivál igazgatója, Dieter Kosslick nyilvánosságra hozta a versenyprogramba beválogatott első hat alkotást. Itt indul nemzetközi útjára Robert De Niro és Steven Soderbergh új alkotása, jön az Oldboy rendezőjének legfrissebb munkája, és Gryllus Dorkát is felfedezhetjük majd a vásznon.
Vágólapra másolva!

A Berlinale teljes versenyprogramját január közepén hirdetik ki a fesztivál szervezői, de Dieter Kosslick fesztiváligazgató ma nyilvánosságra hozta az első hat beválogatott film listáját.

Két amerikai film szerepel eddig a versenyben: Robert De Niro második rendezése, a The Good Shepherd és Steven Soderbergh The Good German-je. De Niro alkotása a CIA születésének történetét mondja el Matt Damon főszereplésével, aki egy fiatal és ambiciózus ügynököt alakít, aki még házasságát is hajlandó kockára tenni az ügynökségért. Damon figurájának feleségét Angelina Jolie alakítja, és maga De Niro is játszik a filmben, amelyet Amerikában két hete vetítenek nagy sikerrel.

A The Good German egy fekete-fehér, a hagyományos film noirok stílusában készült alkotás, amely a második világháború után játszódik Berlinben. A főszerepet George Clooney alakítja, akinek a Soderbergh-gel közös produkciós cége gyártotta a filmet. Clooney egy amerikai újságírót játszik, aki Berlinben belefolyik egy gyilkossági ügybe, amelyben valamilyen módon egykori szerelme, Lena is érintett. A titokzatos nőt Cate Blanchett formálja meg, és Tobey Magurie-t is láthatjuk egy fontosabb szerepben.

Világpremierje lesz a Berlinalén a belga Sam Garbarski (A Rashevksi tangó) második filmjének, az Irina Palm-nak, amelyben Gryllus Dorka is szerepel, aki egyébként a fesztivál Shooting Star programjának magyar résztvevője volt két évvel ezelőtt. A főszerepet Marianne Faithfull játssza a filmben; egy ötvenéves, nincstelen nőt alakít, aki kényszerűségből munkát vállal egy londoni szexklubban.

Német filmből egyelőre egy került a versenybe (nem számítva az előbb említett alkotást, amely belga-német-brit koprodukcióban készült), Christian Petzold Yella című munkája. A film egy Németország keleti részéből származó nő történetét meséli el, aki, hogy rossz házasságából elmeneküljön, az ország másik felében vállal munkát, azonban kiderül, hogy mégsem tud egykönnyen megszabadulni a múltjától. Petzoldnak már előző, Kóbor szellemek című 2005-ös filmje is szerepelt a Berlinale versenyprogramjában.

Forrás: [origo]
Marianne Faithfull és Gryllus Dorka az Irina Palm forgatásán

A Hódító Pellé-t és a Legjobb szándékok-at is jegyző Bille August Goodbye Bafana című filmjének is világpremierje lesz a Berlinalén. A megtörtént eseményeket feldolgozó film James Gregory-ról, a húsz évig Nelson Mandelát őrző rasszista börtönőrről szól, akinek életét gyökeresen megváltoztatta a foglyával való megismerkedés. Gregory-t Joseph Fiennes játssza, feleségét Diane Kruger (Fegyverszünet karácsonyra) alakítja, Nelson Mandelát pedig a 24 című tévésorozatból ismert Dennis Haysbert formálja meg.

Ázsiát jelenleg egy film képviseli a válogatásban, az Oldboy rendezőjének, a dél-koreai Park Chan-wooknak az I Am A Cyborg But That's Ok című rendhagyó szerelmi története, amelyben egy elmegyógyintézet két ápoltja kerül kapcsolatba egymással. A lány (Lim Soo-jung) azt képzeli magáról, hogy kiborg, ezért nem hajlandó enni, nehogy fémalkatrészei tönkremenjenek, a fiú pedig, akit a popsztárként is nagyon sikeres Rain játszik, meg van győződve róla, hogy képes ellopni mások lelkét.

A berlini filmfesztivál február 8-a és 18-a közt kerül megrendezésre, az [origo] filmklub csapata a helyszínről tudósít majd.