Johnny Deppnek kémkedés miatt kell meghalnia

Vágólapra másolva!
Két hollywoodi stúdió is tervbe vette, hogy megfilmesíti az egykori orosz kém, Alexandr Litvinyenko londoni meggyilkolásának történetét: versenyben Johnny Depp és Michael Mann.
Vágólapra másolva!

Alig másfél hónap telt el Alekszandr Litvinyenko, egykori KGB-ügynök Londonban bekövetkezett halála óta, máris több hollywoodi stúdió verseng a hátborzongató sztori megfilmesítési jogáért. A Variety úgy tudja, a Warner jó előre megvásárolta Alan Cowell most íródó könyvének megfilmesítési jogát, hogy Johnny Depp produkciós cégével, az Infinitum Nihillel együtt kémmozit forgathassanak belőle. Litvinyenkót minden bizonnyal maga Depp játssza majd, bár ezt a hírt a stúdió még nem erősítette meg.

Cowell, a New York Times londoni újságírója a rejtélyes eset novemberi kipattanása óta tudósít Litvinyenko halálának körülményeiről. Az újságíró riportkönyve Sasha's Story: The Life and Death of a Russian Spy (Sasha története: Egy orosz kém élete és halála) címmel jelenik meg a közeljövőben. A kötet az exkém élete és meggyilkolása mellett kitér az ügy lehetséges következményeire a nukleáris fegyverkezéssel és a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban is.

Mint az ismeretes, a Londonba emigrált Alekszandr Litvinyenkót tavaly novemberben mérgezték meg polónium 210-es izotóppal - halála előtt az egykori KGB-ügynök Putyin elnök embereit vádolta a merénylettel. Kezdetben az angol hatóságok arra gyanakodtak, hogy az elkövetők egy londoni szusibárban jutatták a mérgező anyagot Litvinyenko szervezetébe, ma már azonban bizonyosra veszik, hogy áldozatukat a biztonság kedvéért két különböző alkalommal is megmérgezték.

A hatalmas nemzetközi botrányt kavaró ügy nem csak Johnny Depp és a Warner érdeklődését keltette fel. A Variety szerint a Columbia Pictures és Michael Mann, a Szemtől szemben, a Collateral és a Miami Vice rendezője egy másik Litvinyenko-könyvre csapott le: a Death of a Dissident (Egy disszidens halála) május végén jelenik meg Alex Goldfarb, az exkém jó barátja, és özvegye, Marina Litvinyenko tollából. Ezt a produkciót Mann rendezné, arról azonban egyelőre nincs hír, az ő filmjében ki játszaná a negyvenhárom évesen elhunyt Litvinyenkót.