Bejelentették az Oscar-jelöléseket

Vágólapra másolva!
Hetvenkilencedszerre is itt vannak a sokszor gyűlölt, ám mégis izgatottan várt Oscar-jelölések. A színészi díjakat szinte azonnal ki lehetne osztani, ám az még nagy talány, hogy a véreskezű ír gengszterbanda, egy rút kiskacsa, a szorult helyzetbe került japán katonák, az angol királyi család vagy a bábeli zűrzavar lesz a fődíjas február 25-én. Latolgasd velünk együtt Leonardo DiCaprio, Will Smith, Kate Winslet és Martin Scorsese esélyeit!
Vágólapra másolva!

Bábel

- Elenyésző azoknak a fődíjjal kitüntetett filmeknek a listája, ahol nem végig angolul beszélnek, két esetben volt a játékidő jelentős része idegen nyelvű: Az utolsó császár (1987) és a Keresztapa II. (1975)

Forrás: [origo]

- Ez az első Brad Pitt film, amit "Legjobb film" Oscarra jelölnek, míg Cate Blanchett lényegesen rövidebb karrierje alatt már a hatodik alkalommal izgulhat saját filmje sikeréért (Elizabeth, A Gyűrűk Ura-trilógia mindhárom része, Aviátor).

- Az Oscar előszobájának tekintett drámai Arany Glóbusz nyertese akár optimista is lehetne, ha nem szolgálna duplán is intő példával Ang Lee (Brokeback Mountain tavaly, Értelem és érzelem - 1996) vagy Steven Spielberg (Ryan közlegény megmentése - 1998, ET - A földönkívüli - 1982). További előszobában felejtett Glóbusz-győztesek: Aviátor, Az órák, Egy asszony illata, Bugsy, Született július 4-én.

Esély: 30% - a meglepő Arany Glóbusz diadal és a Dreamgirls mellőzése alaposan megnövelték az esélyeit.

+ + +

A tégla

- Bár a rendezői kategóriában idén végre megállíthatatlannak tűnik az örök ezüstérmes, a filmek között korántsem ilyen stabil a helyzete. A legelképzelhetőbb szcenárió, hogy idén is két különböző film között oszlik meg a két legfontosabb díj. Hasonlóan alakult tavaly (Ütközések - Brokeback Mountain), 2002-ben (Chicago - A zongorista) vagy 1999-ben (Szerelmes Shakespeare - Ryan közlegény megmentése) is.

Forrás: [origo]

- A tégla ellen szól a műfaja is, véres thriller 1992 óta (A bárányok hallgatnak), maffiaeposz pedig 1974 óta (Keresztapa II.) nem nyert ebben a kategóriában.

- Amiben a kiemelt öt legerősebbike, az a bevételi teljesítmény: Scorsese eddigi legjövedelmezőbb filmje 120 milliót termelt csak az Egyesült Államokban. A tégla főszereplőgárdájának tagjai összesítve eddig 17 Oscar-jelölést hoztak össze.

Esély: 30% - Scorsesenek egy kvázi-életműdíj rendezői Oscarral tömik be a száját, a fődíjra hónapok óta egyszer sem számított a legnagyobb esélyesnek.

+ + +

A királynő

- A kilencvenes években szinte minden évben volt legalább egy brit jelölt a legjobb filmek között (Elizabeth, Alul semmi, Titkok és hazugságok, Négy esküvő és egy temetés), de nyerni csak jelentős hollywoodi hátszéllel (Az angol beteg, Szerelmes Shakespeare) vagy csak a színészi kategóriákban tudtak. Ez idén se lesz másképp.

Forrás: [origo]

- Az öt jelölt közül az egyetlen, amely még nem gyűjtött be még egy jelentős "Legjobb film" kitüntetést sem a szezon során. Ez könnyen megváltozhat a BAFTA (Brit Filmakadémia) díjak átadásakor, ahol Őfelsége nyilvánvaló favoritnak számít.

- Ha a díjátadók ezt nem is tükrözik, A királynő volt 2006-ban a kritikusok kedvence, szinte kivétel nélkül elismerő ajánlásokat kapott a filmes újságíróktól. Ez persze felér egy átokkal, hiszen az utóbbi pár év legjobb kritikákkal illetett filmjei (Brokeback Mountain, Kerülőutak, Elveszett jelentés vagy tizenkét éve a Ponyvaregény) egyike sem nyert "Legjobb film" Oscart.

Esély: 5% - a stáb valószínűleg haza is ballaghat a legjobb színésznő és a legjobb forgatókönyv díj kiosztása után.

+ + +

A család kicsi kincse

- Az év sikersztorija a kis sárga autóval turbósebességbe kapcsolt és a sikeres kampány első jele, hogy nagy meglepetésként a producerek kamarája A család kicsi kincsé-t választotta az év legjobb filmjének. A céh kegyeltje 17-ből 11-szer megegyezett a végső Oscar-nyertessel (kivételek pl.: Moulin Rouge!, Aviátor)

Forrás: [origo]

- A Sundance filmfesztivál tavalyi nagy felfedezettje a kategória függetlenfilmes kedvence. Diadalútja a "Legjobb film" jelölésig a Kerülőutak-ra, az Elveszett jelentés-re, vagy az Alul semmi-re emlékeztet, persze azt tudjuk, hogy ezen filmek egyike sem tudott nyerni.

- Ha a szépségkirálynő-korona helyett mégis Oscart vihetne haza az elragadó diszfunkcionális család, az leginkább az 1982-es Tűzszekerek meglepetéssikerét idézné.

Esély: 15% - idén talán semmi sem elképzelhetetlen ebben a kategóriában és egy jól koncentrált kampány boríthatja a papírformát.

+ + +

Levelek Ivo Dzsimából

- Clint Eastwoodnak zsinórban a harmadik filmje "Legjobb film" jelölt (a Titokzatos folyó és a Millió dolláros bébi után), bár ez az állítás csak akkor áll, ha ikertestvérnek számítjuk A dicsőség zászlajá-t.

Forrás: [origo]

Esély: 20 % - már mindenki leírta, mégis itt van!

+ + +

Nyerni fog: Bábel
Nyernie kellene: A királynő
Méltatlan mellőzés: A Faun labirintusa