Pécsett leszáll az Este

Vágólapra másolva!
Szeptember 30. és október 7. közt rendezik meg a korábban Pécsi Filmünnep névre hallgató, most Moveast nemzetközi filmfesztivál néven futó filmes programsorozatot. A fesztivál keretében megtekinthetők lesznek a régióban tavaly készült elsőfilmek és Koltai Lajos Este című rendezését is bemutatják.
Vágólapra másolva!

A fesztivál szervezői 2007-től kezdve a régió valamennyi, a fesztivált megelőző évben készült friss nagyjátékfilmjét exkluzív kiállítású katalógusban rendszerezik, s a filmtermésnek legalább 80-90 százalékát meg is tekinthetik az érdeklődők. Idén 14 ország (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Ausztria, Magyarország) több mint száz filmje vesz részt a mustrán.

Versenyprogram

A 37 filmből álló versenyprogramban a régió 2006-os elsőfilmes rendezőinek alkotásai vesznek részt. A magyar versenyfilmek: Boldog új élet (Bogdán Árpád), Egyetleneim (Nemes Gyula), Az élet vendége - Csoma legendárium (Szemző Tibor). A legjobbnak ítélt versenyfilm rendezője az Arany Benjámin Fődíjat, s az ezzel együtt járó 10 000 eurós csekket veheti majd át. A fődíjat ötfős, ismert filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri ítéli oda, melynek tagja többek között Zsigmond Vilmos, a magyar származású Oscar-díjas rendező-operatőr. A Filmkritikusok és Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége átadja a FIPRESCI-díjat, melyre Magyarországon először kerül sor. A FIPRESCI a világ szinte összes fontosabb filmfesztiváljára küld nemzetközi zsűrit és adja át a nemzetközi filmkritikusok díját.

Információs program

Az 51 filmből álló információs programban a régió országainak 2006. évi filmtermését vetítik le, angol feliratos DVD-ről, projektorral, eredeti nyelven.

Kiemelt információs program

A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a budapesti Lengyel Intézet a Moveast nemzetközi filmfesztivál szervezésében is közreműködő munkatársai az információs programból állították össze azt a 14 filmből álló szubjektív válogatást, mely a kiemelt információs program keretében eredeti nyelven, angol és magyar felirattal kerül a közönség elé.

Filmpremierek

A rendezvény nyitófilmje Koltai Lajos legújabb alkotása, az Este lesz. Bemutatják Török Ferenc Overnight, valamint Szomjas György A nap utcai fiúk című filmjét is. A vetítéseket közönségtalálkozók követik.

Forrás: [origo]
Bodó Viktor az Overnight című filmben

Közönségtalálkozók

"A filmkép magyar mesterei" elnevezésű sorozat keretében Koltai Lajos, Zsigmond Vilmos, Ragályi Elemér és Grünwalsky Ferenc operatőrökkel beszélgethetnek az érdeklődők.

Rajzfilmek

A Jókai téri szabadtéri helyszínen a fesztivál ideje alatt óriáskivetítőn vetítenek folyamatosan nagysikerű rajzfilmsorozatokat, egész estés rajzfilmeket, animációs filmeket.

Filmkritikus Workshop

Báron György, a Magyar Filmkritikusok Szövetségének elnöke vezetésével a Moveast adott otthont 2006-ban hazánk első Filmkritikus Workshopjának. A tavalyi év sikerére alapozva a kezdeményezés idén is folytatódik.

Fade In Central Europe Pitch Fórum

A kezdeményezés célja, hogy megteremtse a párbeszédet filmírók és filmproducerek között. Az előzetesen meghirdetett pályázatra beérkezett művek közül mintegy tucatnyi forgatókönyvet választanak ki a szervezők, és azokat megfelelő előkészítést követően az alkotókkal közösen ismertetik meg a producerekkel a Moveast alatt.

Balkán a filmművészetben

A Pécsi Tudományegyetem szervezésében idén először induló kurzus célja, hogy a résztvevők számára széleskörű ismeretet nyújtson a balkáni régió országainak történelmi, politikai, társadalmi hátterével, a térség színes etnikai és kulturális jellegével, életével, különös tekintettel a filmművészetre. A képzést vezető oktatók az országban egyedülálló Balkán képzés elismert oktatói, illetve a térség kutatói. Az ország bármely felsőoktatási intézményével jogviszonyban álló diák által felvehető kurzus. A kurzus bármely külső érdeklődő számára szabadon látogatható.

Dokumentumfilmes fórum

A Fesztivál idén első alkalommal vállalta fel, hogy a hazai dokumentumfilmes műhelyek képviselőit megkeresve, lehetőséget nyújt azoknak a régóta húzódó problémáknak a megvitatására, amelyek a szakma ezen hátrányos helyzetű rétegét sújtják.

Produceri találkozó

Magyarország mindkét produceri szövetsége éves közgyűlését immár rendszeresen Pécsett, a Moveast keretében tartja meg. A felmerülő aktuális kérdések, problémák megvitatása mellett, a pécsi találkozó lehetőség egyéb szakmai egyeztetésekre és külföldi kapcsolatok építésére is.

Forrás: Moveast