Hollywoodi agyelszívás

Vágólapra másolva!
"Kedves Lajos/Alejandro/Michael/Oliver/Susanne! Láttuk a holokausztról/bosnyák menekültekről/anyagyilkosokról/hidegháborús ügynökökről/depressziós bakterről szóló filmedet, azonnal elvarázsolt bennünket és rögtön tudtuk, hogy te vagy a megfelelő ember az új Nicole Kidman/Halle Berry/Nicolas Cage/Jude Law thriller/sci-fi/romantikus eposz megrendezésére! Van rá 20 millió dollárunk, teljes kreatív szabadságot kínálunk, de a végső vágás joga a stúdióé. Várjuk válaszod!" - mit léptek Magyarország, Mexikó, Németország vagy Spanyolország legtehetségesebb rendezői a fenti hívásra? Összeállításunk bemutatja.
Vágólapra másolva!

Akiket mostanában szerveztek be

Koltai Lajos (Magyarország)

Hollywood felfigyel: Operatőrként nemhogy felfigyeltek Koltaira, de világklasszisként tartják számon, a Maléna csodálatos képeiért még Oscarra is jelölték. Itthon fanyalgással fogadták, hogy rendezői bemutatkozásában álomszép a holokauszt, de a tengerentúlon pont ezzel aratott a Sorstalanság - még azoknál is, akik olvasták a Nobel-díjas könyvet.

Forrás: [origo]
Koltai Lajos az Este forgatásán


Zöld kártya vagy kiutasítás?
Rendszeres alkotótársához, Szabó Istvánhoz hasonlóan, Koltaiért is bomlanak a sztárszínésznők, második regényadaptációjához nem egy vagy két A-listás dívát kapott, hanem mindjárt hetet. Az eredmény leginkább vegyes, az Este Amerikának túl intellektuális, Európának túl giccses, de a nullszaldó közelire becsült bevételi eredmények valószínűleg nem száműzik vissza az operatőri pályára (vagy Magyarországra) Koltait.

+ + +

Antal Nimród (Magyarország)

Hollywood felfigyel: A Kaliforniában felnőtt hazánkfia ritka bravúrt valósított meg négy éve első nagyjátékfilmjével: a Kontroll vetítéseiről a művészmozikból és a multiplexekből is elégedetten távoztak a nézők, sőt még a kritikusok is. A hazai sikert tisztes világkarrier követte, fesztiváldíjakkal és kisebbfajta kult-rajongótáborral.

Forrás: [origo]
Antal Nimród és Luke Wilson Az elhagyott szoba forgatásán


Zöld kártya vagy kiutasítás?
Csoda, hogy nem ajánlották fel az új Batman rendezését Nimródnak (biztos csak azért, mert addigra már leszerződött Chris Nolan), helyette csak egy tucatthrillerrel bizonyíthatott. Az elhagyott szoba nem rengette meg a filmvilágot, itthon például jóval kevesebben látták, mint a Kontroll-t, de elég volt ahhoz, hogy zöld utat nyisson a következő hollywoodi Antal-projektnek, az Armored című kriminek.

+ + +

Gavin Hood (Dél-Afrika)

Hollywood felfigyel: Hood jogászként kezdte pályafutását, majd színészként is szerencsét próbált. Harmadik rendezése, a Tsotsi, egy véletlen gyermekrablás történetét meséli el kellő szociális érzékenységgel és univerzális üzenettel. Forradalminak semmiképp sem nevezhető ez a magyar mozikat érdekes módon kikerülő világsiker, de okosan forgalmazták és meglovagolták a filmvilágban pár éve hódító Afrika-sikket, hogy tavaly még a legjobb külföldi film Oscarját is elhalászta a Mennyország, most elől.

Forrás: [origo]
Jake Gyllenhaal és Gavin Hood a Kiadatás forgatásán


Zöld kártya vagy kiutasítás?
Az Oscar után még levegőt is alig vehetett, máris leszerződtették egy sztárokkal telepakolt politikai dráma, a Kiadatás rendezői székébe. A díjakban erős stáb nem bizonyult elégnek a sikerhez, a Kiadatás az őszi moziszezon első meglepetés-buktája, de Hood sorsát ez már nem befolyásolhatja, ő kapta ugyanis a Wolverine-film levezénylésének lehetőségét, azt pedig nagyon el kell rontani, hogy ne robbantson kasszát.

+ + +

Susanne Bier (Dánia)

Hollywood felfigyel: A kilencvenes évek dániai Dogma-mozgalmának talán legnagyobb sikertörténete Susanne-é, akinek két korai közönségkedvencét éppen újraforgatják Hollywoodban, a Hogy szeretsz?-t Zach Braff, a Testvéred feleségét...-et pedig Jake Gyllenhaal, Natalie Portman és Tobey Maguire főszereplésével. Közben az Esküvő után (magyarországi bemutató december végén) idén Oscar-jelölésig menetelt és remake nélkül is már rengetegen látták.

Forrás: [origo]
Benicio Del Toro és Susanne Bier a Things We Lost... forgatásán


Zöld kártya vagy kiutasítás?
Susanne-nek az amerikai producerek valószínűleg azt mondták: "jó lesz ugyanúgy, mint eddig, csak kellene bele sztár is", jött hát Halle Berry (öt évvel ezelőtti Oscar-díja óta az első épkézláb szerepében) és a mindig kiváló Benicio Del Toro. A Things We Lost In The Fire egyébként ugyanazt a témát feszegeti, mint a Testvéred feleségét... és az Esküvő után: ki veszi át egy eltávozott férfi helyét? Jó lenne ha legközelebb Bier nem csak a nyelven változtatna, hanem egy új történettel is előállna.

+ + +

Alejandro González Inárritu (Mexikó)

Hollywood felfigyel: Mesés, sok irányba kisugárzó diadal volt Inárritu bemutatkozása, a Korcs szerelmek. Elindította egyrészt a mexikói újhullámot, kikövezte az utat Alfonso Cuarónnak és Guillermo del Torónak, világsztárt csinált Gael Gárcia Bernalból és rászabadította a filmvilágra a több szálon futó, majd egy tragikus esemény következtében összecsattanó narratívát.

Forrás: [origo]
Sean Penn és Alejandro González Inárritu a 21 gramm forgatásán


Zöld kártya vagy kiutasítás?
Az utóbb említett, már-már külön műfajjá fejlődő stílust azóta sem csinálja senki jobban Inárritu-nál, bár a 21 Gramm és a Bábel közül egyik sem ér fel a Korcs szerelmek-kel, de mindkettő jutalomjátékokat biztosított pár hollywoodi sztárnak, fajsúlyos témákat boncolgattak viszonylag közönségbarát megközelítésben és persze begyűjtöttek egy rakás díjat.

+ + +

A többiek: A Lé meg a Lola után bármelyik hollywoodi stúdió leszerződtette volna Tom Twykert egy dögös kis akciófilmhez, de ő inkább Krzysztof Kieslowski hátrahagyott forgatókönyvét, a Gyilkosok a mennyországba mennek-et választotta. A vegyes fogadtatás után újra Németországban próbálkozott, bár angolul (Parfüm) pár amerikai sztárral felvértezve. A svéd Mikael Hafström a Könyörtelenek című Oscarra is jelölt kamaszfilm rendezője ellenben beállt a hollywoodi gépezet szolgálatába és a Kisiklottak után második rendezése érkezik a hazai mozikba; az 1408 sztárjai John Cusack és Samuel L.Jackson. Az egy hónap múlva bemutatásra kerülő Hitman vászonra viteléhez Franciaországból importáltak rendezőt (Xavier Gens), a kazah származású Timur Bekmambetov (Éjjeli őrjárat) amerikai bemutatkozásában pedig Angelina Jolie tüsténtkedik majd.