James Bondon innen és túl

Vágólapra másolva!
Sokan csak őfelsége titkos ügynökeként találkoztak először Daniel Craiggel, pedig az elmúlt tíz évben már drámai színészként is letette a névjegyét. Írók, festő, gyászoló nagyanyó és egy eszelős is epedeztek hol jólfésült, hol ösztönlényszerű sármjáért. Összeállításunkban áttekintjük karrierjének legfontosabb állomásait, a nálunk többnyire DVD-re száműzött szerelmes drámák és a mozikat is megjárt kőkemény akciófilmek műfajában.
Vágólapra másolva!

Drámai Daniel Top 5

1. Kitartó szerelem

Forrás: [origo]


Roger Michell (Vénusz, Sztárom a párom) rendezővel az isten is egymásnak teremtette őket, hiszen karriercsúcs eredményeket hoztak ki egymásból, lásd a második helyezettet is. A Kitartó szerelem Ian McEwan briliáns regényének méltó feldolgozása bámulatos nyitójelenettel, majd zavarbaejtő fordulatokkal. Craig talán legatipikusabb szerepe, egyben a legmerészebb is, pedig utóbbira akad még bőven példa.

Szégyen, de még DVD-n sem jött ki itthon, a Titanic filmfesztiválon vetítették 2005-ben.

+ + +

2. Anya és a szerelem

Forrás: [origo]


Egy hatvanas férfi és egy harmincas nő románca szinte természetesnek számít a filmvásznon. A fordított felállást Roger Michell bátran és ízlésesen közelítette meg, ráadásul a néni nem is Susan Sarandon vagy Catherine Deneuve típusú szexi díva. A sebzett vadállatként viselkedő, testének minden porcikájával szenzációs alakítást nyújtó Daniel mellett persze ő is kivirul.

Nemrég jelent meg DVD-n.

+ + +

3. A hírhedt

Forrás: [origo]


Az utóbbi idők legszerencsétlenebb időzítése volt a második Truman Capote filmé, az Oscar-díjas Capote után ugyanis alig látta valaki. Merőben más megközelítés, jó pár sztárcameo és egy kínosan durva / durván kínos románc az író és a gyilkos között - érdemes tiszta lapot adni a filmnek. Daniel elsőre (főleg külseje alapján) hibás választásnak tűnik, de megoldja.

Nemrég jelent meg DVD-n.

+ + +

4. Ördögi szerelem

Forrás: [origo]


Az imént említett két film, két szexuális tabuját (kor és nem) már korábban egyszerre is ledöntötte Daniel, az Ördögi szerelem-ben ugyanis Francis Bacon festő 30 évvel fiatalabb szeretőjét alakította. A viharos és szenvedélyes románcban először villantotta meg azt az öszönlény oldalát, amire később jó pár film épített.

Az Európa filmhéten vetítették '98-ban, DVD-n nem jelent meg.

+ + +

5. Sylvia

Forrás: [origo]


Gwyneth Paltrow utolsó komolyabb próbálkozása, hogy bebetonozza magát drámai színésznőként kudarcot vallott és alaposan felbőszítette Sylvia Plath örököseit és tisztelőit. A költőnőt idegesítő hisztérikaként ábrázoló filmbiográfia férjére és pályatársára, Ted Hughes-ra nézve sem volt éppen hízelgő, de Craig alakítása még így is a legjobb dolog a filmben.

DVD-n megjelent.