A lelküket is beleadták

Vágólapra másolva!
Nyilvánvaló, hogy a rendezők többnyire saját életükből merítenek inspirációt filmjeikhez. Egyes esetekben annyira direkt módon, hogy a néző pók lesz a falon egy forgatásnál, meglesheti hogyan szűrik össze a levet a színészek, hogyan borulnak ki az alkotók és milyen kompromisszumokat kell meghozni a művészetért. A legjobb "film a filmben" próbálkozásokat tekintjük át Hajdutól Truffaut-ig, a szerepért szexelő színészpalántától a stáb tagjait mészároló vámpírig.
Vágólapra másolva!

10. Off Hollywood (Hajdu Szabolcs)

A film a filmben: Nem, hanem

A rendező: Bódi Adél (Török-Illyés Orsolya)

Forrás: Hungarotop

Az Off Hollywood katarzisának egyik pillanata eszembe jutatta a két hete bemutatott (szintén eléggé off-Hollywood) INLAND EMPIRE-t. Ott a rohanó színésznő arca torzult el a filmforgatás tébolyában a magyar rendezőnőéhez hasonlóan. Persze ha az évente 3-4 filmet forgató színészek is kicsit beleőrülnek egy-egy szerepbe, akkor mi mást várhatnánk az egy filmtervet évekig dédelgető rendezőtől. Hajdu Szabolcs a kreatív folyamat utolsó, talán legnehezebb szakaszát vitte filmre olyan magabiztossággal és érzékenységgel, hogy saját premierje után csak a filmben látottak ellentétére lehet oka.

+ + +

9. Törtetők

A film a filmben: Medellin

A rendező: Billy Walsh (Rhys Coiro)

Forrás: HBO

Kis csalással kell élni, hiszen a jövőre ötödik évadjába lépő, 25 perces epizódjaival súlyos függőséget okozó Törtetők (Entourage) elválaszthatatlan a televíziós műfajtól. Mégis, mivel minden magára valamit is adó filmrajongó kedvenc sorozata, itt a helye ebben az összeállításban, különösen, hogy nagyjából reális időben követhettük végig egy szépreményű filmbiográfia születését... és bukását. A sztárcameóknál és az azokra hajazó egyértelmű utalásoknál (szinte minden szereplőt konkrét személyről mintáztak) már csak az ironikusabb, hogy a dél-amerikai drogbáró, Pablo Escobar történetét most tényleg megfilmesítik - remélhetőleg több sikerrel.