Forest Whitaker Oscarral jutalmazott diktátorportréja nem teljesedhetett volna ki igazán egy méltó partner nélkül. A rémuralom elvakítóan fényes oldalán kényeztetett skót orvos szerepében egy 28 éves srácot láthatunk, aki a legjobb úton halad afelé, hogy megszorongassa Ewan McGregort a legnépszerűbb skót színész címéért. Az utolsó skót király bemutatója kapcsán miniportréval adózunk az ígéretes tehetségnek.

1. Három éve még a népszerű brit tévésorozat, a Shameless társulatának egyik tagja volt, egy apró szerep a Disney Harry Potterre adott válaszában (Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény) azonban a filmvászonra repítette. A Narnia folytatása hű marad a regényekhez, így a következő részben már nem láthatjuk Jamest a disznófülű faun, Mr. Tumnus bőrébe bújva.

2. Az Idi Amin mellett gyakorlatozó doktorról nincs jó véleménnyel ("Egy igazi seggfej."), de éppen amiatt találtatott alkalmasnak a szerepre, mert nem ijedt meg a karakter ellentmondásosságától. Annál ijesztőbb volt Whitakerrel együttműködni, aki a forgatáson kívül se szabadult a szerepétől, és szinte lehetetlen volt vele közvetlen kapcsolatba kerülni: "Nyilván nem tudtam vele csevegést kezdeményezni, hogy na hogy van az asszony, de Aminként se kezelhettem a szünetekben, mert az baromság lett volna. Végül a zavaromból annyi feszültség keletkezett, hogy az szabadult fel a vásznon, és remekül működött."

3. James igazi sci-fi rajongó hírében áll, és az év elején az a pletyka is felröppent, hogy az ő főszereplésével élesztik majd újjá a Star Trek-sorozatot. Ez a hír kacsának bizonyult, az azonban már biztos, hogy az Éjszakai őrség kazah rendezőjének új, angol nyelvű filmje (a Wanted című képregénythriller adaptációja) nem szűkölködik majd a sci-fi elemekben. James szereplőtársai előreláthatólag Morgan Freeman és Angelina Jolie lesznek.

4. A hollywoodi-brit lányregény-koprodukciók kedvenc forrásáról, Jane Austenről már úgy tűnt, több bőrt nem lehet lehúzni, ám ha nincs több regény, jöjjön a fikciósított filmbiográfia. A Becoming Jane-ben Anne Hathaway formálja meg az értelmes és érzelmes írópalántát, James pedig a fiatal ír legény, aki egy egész életművet inspirált. Amennyiben hihetünk az első kritikáknak, az eredmény jócskán elmarad a két évvel ezelőtti Büszkeség és balítélet-től.

Forrás: UIP Dunafilm
James McAvoy a Vágy és vezeklés egyik jelenetében


5.
Ha pedig a Keira Knightley-féle Austen-adaptációnál tartunk; a nyerő csapat újra összeállt, és Joe Wright rendező ezúttal Ian McEwan Vágy és vezeklés című regényét filmesíti meg. A tragikus történet középpontjában két nővér áll (Keira és Romola Garai), egyikük beleszeret a család egyik barátjába, másikuk pedig végzetes vádakkal szakítja szét őket. A férfi főszerep persze nem másé, mint a végérvényesen sztárszínésszé előlépő James McAvoyé.

Onozó Róbert