Vágólapra másolva!
Kíváncsi vagy a fiatal magyar rendezők munkáira? Szeretnél elmélyedni Szabó István klasszikusaiban? Tetszett az Ópium és most újranéznéd a Woyzecket? Ne is reménykedj ilyesmiben: a magyar filmek többsége még mindig elérhetetlen DVD-n. Utánajártunk néhány kedvenc rendezőnk DVD-kiadási kilátásainak - a helyzet rossz, de nem teljesen reménytelen.
Vágólapra másolva!

A magyar filmek többsége - leszámítva évi néhány közönségsikert - pillanatok alatt tűnik el a nézők szeme elől: az alacsony kópiaszámmal megjelenő alkotásokat kevés moziban játsszák és ezekben is hamar lekerülnek a műsorról, hogy aztán teljesen elérhetetlenné váljanak. Ha valaki szeretne megnézni egyet-egyet az elmúlt évek művészfilmjeiből (használjuk ezt a szót, jobb híján), mondjuk a Macerás ügyek-et vagy a Johanná-t, hiába keresi az áruházak vagy videotékák polcain, és ha a rendszerváltás előtt készült filmre volna kíváncsi (említsük csak példának Szabó István Oscar-díjas Mephistó-ját, esetleg a Redl ezredes-t, vagy a Hanussen-t), akkor ugyanolyan reménytelen a helyzete.

Megpróbáltunk utánajárni néhány magyar alkotó DVD-kiadási kilátásainak. Válogatásunk teljesen szubjektív; azokra az alkotókra és alkotásokra irányult, melyeket az [origo] filmklub csapata leginkább hiányol a tékákból - teljességre törekedni amúgy is lehetetlen lett volna. A közeljövőben kiadásra biztosan nem kerülő alkotások többsége a keretes írásunkban vázolt bizonytalan jogi helyzet miatt nem elérhető DVD-n - egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy a jogok tisztázása után felbukkannak ezek az alkotások is az áruházakban és tékákban.

Pálfi György-filmek: A Hukkle megjelent DVD-n, azonban a rendező 2006-os szemlenyertes Taxidermiá-ját mindezidáig igencsak hiányoltuk a hazai DVD-kínálatból, különösen mivel a film több országban, köztük Angliában és Franciaországban is elérhető, és így az illegális file-cserélőkön is megtalálható már rég óta. A jó hír: a Taxidermia április 29-étől itthon is megvásárolható DVD-n, mégpedig kétféle - sima egylemezes és sok extrával felszerelt kétlemezes - változatban. Mivel utóbbin az "etesd Kálmánt!"-játék is megtalálható, amelyben a dagadt macskákkal kell versenybe szállni, mi biztosan ezt fogjuk megvenni.

Tarr Béla-filmek: A Mokép kiadta ugyan a Családi tűzfészke-t, a Kárhozat-ot és a Werckmeister harmóniák-at, de a rendező másik négy filmje (nem számolva a nemrég bemutatott A londoni férfi-t) egyelőre nem elérhető. Ha valaki elszánt Tarr-gyűjtő, beszerezheti ezeket is (Szabadgyalog, Panelkapcsolat, Őszi almanach, Sátántangó) az Amazon webáruházból, de meglehetősen borsos árat, összesen 98 dollár 98 centet kell fizetnie értük - amihez persze még hozzáadódik a szállítási költség. Érdemesebb tehát türelmesen kivárni az egyelőre némileg bizonytalan, de mégiscsak beígért magyar megjelenéseket: a Sátántangó-t az év második felében kiadja a Mokép, akik a későbbiekben az Őszi almanach kiadását is tervezik, a Szabadgyalog pedig szerepel az Objektív Filmstúdió DVD-kiadásra előkészített filmjeinek listáján.

Forrás: [origo]
Őszi almanach

Szász János-filmek: Az Ópium kivételével Magyarországon Szász egyik filmje sem jelent meg - ha nem számoljuk a Woyzeck kalózkiadását... -, a Woyzeck Amerikában elérhető. Kérdésünkre, hogy mit szól ehhez a helyzethez, a rendező azt mondta, hogy "disznóság"-nak tartja és "el van keseredve". Megpróbáltuk elérni Szász három korábbi filmjének három különböző jogtulajdonosát: a Woyzeck-kel kapcsolatban nem sikerült információt szereznünk, a Witman fiúk-kal és a Szédülés-sel kapcsolatban pedig a filmjogok korábban említett rendezetlenségére hivatkoztak a jelenlegi jogtulajdonosok. A Szédülés-sel rendelkező Dialóg Filmstúdió vezetője, Tolmár Tamás szerint a filmeket életműkiadásban, együtt lenne észszerű megjelentetni, mivel azonban mindegyik más kézben van, ez különösen nehezen megoldható.

Forrás: [origo]

Witman fiúk

Janisch Attila-filmek: Bár a jogok itt is több kézben vannak, Tolmártól azt az információt kaptuk, hogy már zajlik az életműkiadás előkészítése, és hamarosan várható a DVD-csomag megjelenése - ezek szerint mégsem lehetetlen a dolog.

Mundruczó Kornél-filmek: A Nincsen nekem vágyam semmi VHS-en jelent meg anno, azóta néma csönd, a Szép napok kijött DVD-n és tékákban elérhető, a Johanná-t viszont a tulajdonos Mokép sosem adta ki. Deli Éva, a forgalmazó munkatársa nem tudott olyan jellegű információval szolgálni, mely szerint terveik közt szerepelne a film közeljövőben történő megjelentetése.

Forrás: [origo]
Johanna

Hajdu Szabolcs-filmek: A Fehér tenyér kijött DVD-n, de a rendező első két nagyjátékfilmje, a Macerás ügyek és a Tamara egyelőre nem elérhető. Előbbivel kapcsolatban semmi biztatót nem sikerült megtudnunk, utóbbi kiadására viszont, ha nem is azonnal, de van esély: a film szerepel az Objektív Filmstúdió DVD-kiadásra előkészített filmjeinek listáján.

Szabó István-filmek: Bár Szabó elmúlt tíz évben készült filmjei mind megjelentek DVD-n, korábbi alkotásai kizárólag ütött-kopott VHS-kazettákon elérhetők. A jogok sokat emlegetett tisztázásáig egész biztosan nem várható, hogy az Oscar-díjas Mephistó-t DVD-minőségben élvezhetjük.