Elhunyt Sydney Pollack

Vágólapra másolva!
Hétfő este meghalt az Aranyoskám!, A lovakat lelövik, ugye? és a Távol Afrikától kétszeres Oscar-díjas filmrendezője, Sydney Pollack. A 73 éves színész-rendezőt Los Angeles-i otthonában érte a halál.
Vágólapra másolva!

A tegnap elhunyt Sydney Pollacknál mintegy tíz hónappal ezelőtt diagnosztizáltak rákos megbetegedést, múlt augusztusban már le kellett mondania egy HBO-tévéfilm megrendezését betegsége miatt.

Az orosz származású Pollack a középiskolai évek alatt kezdett érdeklődni a színjátszás iránt, majd két évig Sanford Meisner színiiskolájában tanult, ahol ezután Meisner asszisztense lett. Karrierje tévésorozatok rendezésével indult, '66-ban egyik munkájáért Emmy-díjat is nyert.

Első nagyjátékfilmje a '65-ös The Slender Thread volt Anne Bancrofttal, Telly Savalas-szal és Sidney Poitier-vel a főszerepben, melyet ő maga később "borzalmas"-nak titulált. Átütő sikert '69-es A lovakat lelövik, ugye? című regényadaptációval aratott, melyet kilenc Oscar-díjra jelöltek.

Ezt követte a Jeremiah Johnson, melyben Robert Redfordot rendezte. Ezután tovább dolgozott Redforddal: megrendezte az Ilyenek voltunk-ot, amelyben Redford partnere Barbra Streisand volt és a nagy kritikai sikert aratott A keselyű három napjá-t.

A szenzáció áldozatai-t követően jött el számára a nagy hollywoodi siker pillanata, amelyet a Dustin Hoffman főszereplésével készült, egy nőnek öltöző színészről szóló Aranyoskám hozott el. A film 10 Oscar-jelölést kapott, melyből egyet váltott díjra.

Forrás: [origo]
Sydney Pollack A tolmács forgatásán

Karrierje csúcspontjának a '85-ös, Robert Redford és Meryl Streep főszereplésével készült Távol Afrikától-t szokás tartani, a filmet, amely meghozta neki a legjobb rendezés és a legjobb film Oscar-díját is.

Utoljára '90-ben dolgozott együtt Redforddal a Havanna című filmben, amely kedvezőtlen fogadtatásban részesült, de a '93-as Tom Cruise-zal készült A cég ismét jó visszhangot kapott.

Ez volt Pollack utolsó nagy sikere, ezután már csak a felejthető Sabrina, Zuhanás és A tolmács következett. Utolsó rendezése a 2006-os cannes-i filmfesztiválon bemutatott Sketches of Frank Gehry című dokumentumfilm volt az építészről.

Sidney Pollack az Aranyoskám egyik jelenetében


Mindeközben Pollack folyamatosan dolgozott színészként is, játszott többek közt Woody Allen Férjek és feleségek-jében, Kubrick Tágra zárt szemek-jében és az Aranyoskám-ban is. Legutóbb a Michael Clayton-ban láthattuk, utoljára A boldogító talán-ban tűnik majd fel a mozivásznakon.

Rendezői és színészi tevékenysége mellett Pollack producer is volt, a márciusban elhunyt Anthony Minghellával közös cégük, a Mirage Enterprises számos függetlenfilm megszületésében játszott fontos szerepet.