A független lányok is kaphatóak

Vágólapra másolva!
M. Night Shyamalan leszerződtette a Filmklub egyik kedvenc színésznőjét, Zooey Deschanelt egy kis rémült szaladgálásra, de ettől még visszavárják őt a kis költségvetésű filmek igényesebb szerepei. Tíz olyan fantasztikus színésznőt mutatunk be, akiket nem hívnak gyakran vulkánkitörésekhez és Manhattant pusztító szörnyekhez, mégis letették már a névjegyüket a független filmek világán kívül is.
Vágólapra másolva!

Zooey Deschanel

A Majdnem híres ugyan bővelkedett az izgalmas fiatal színészekben, de már ott lehetetlen volt nem felfigyelni Zooey-ra a jó fej nővér szerepében. Pár év múlva az All The Real Girls kapcsán már ezrek (sajnos nem többen - nálunk még be sem mutatták) estek szerelembe hatalmas kifejező szemeivel és végül egy rendhagyó nyári blockbusterben is jutott neki testhezálló, kattant szerep (Galaxis útikalauz stopposoknak). Egyre több nagy film kis szerepéhez hívják (Jesse James meggyilkolása..., Yes Man), de még mindig rendszeres vendég a független filmek Mekkájában, a Sundance filmfesztiválon (legutóbb a The Go-Getter-rel). Shyamalan lagymatag Az eseményénél sokkal örvendetesebb volt fergeteges vendégszereplése a Nancy ül a fűben sorozat második évadjában.

Karriercsúcs alakítás: All The Real Girls (550 000 dollár - USA)

Bevételi csúcs: Az esemény (50 267 000 dollár - USA, 10 nap után)

+ + +

Samantha Morton

Woody Allennek számtalan színésznő köszönheti karrierje beindítását, pár angliai kosztümös szerep után Samanthára is A világ második legjobb gitárosa kapcsán figyelt fel a világ, sőt azonnal Oscar-jelölésig jutott. Hasonló diadalmenetnek bizonyult az Amerikában is, de a szerep amelyre ebből a kezdeti időszakból mégis a legbüszkébb lehet, az a nálunk sajnos hiánycikknek minősülő Morvern Callar (a Titanicon ment csak). Misztikus, áttetsző kisugárzására gyorsan lecsapott Steven Spielberg és Tom Cruise is, és egy lényegében függetlenfilm-jellegű szerepet bíztak rá futurisztikus nyári blockbusterükben (Különvélemény). Innen dobbanthatott volna a hollywoodi A-ligába, de inkább megmaradt a brit drámáknál (Kitartó szerelem, Control, Elizabeth: Az aranykor) és a fura, kockázatos vállalkozásoknál (Code 46, Mister Lonely, Synecdoche, New York).

Karriercsúcs alakítás: Morvern Callar (268 000 dollár - USA)

Bevételi csúcs: Különvélemény (132 073 000 dollár - USA)

+ + +

Parker Posey

Parker Posey-nak mindig olyasmi karriert jósoltak, mint Winona Ryderé, vagy legalább Kate Beckinsale-é (akivel eléggé hasonlítanak is egymásra), de valahogy sohasem sikerült átmenetet találnia a független filmek parádés szerepei (Naplopók, Elátkozott generáció, A graffiti királya, Jóban-rosszban) és a stúdiófilmek karikatúra-karakterei (Sikoly 3, Penge: Szentháromság) között. Ő Hal Hartley egyik kedvenc múzsája (Flört, Henry Fool, Fay Grim) és a Time Magazin az indie-filmek királynőjének kürtölte ki, miután 1994 óta több, mint 30 független filmben szerepelt. Mégis a legtöbben a Superman visszatér mókás gonosztevőjeként emlékezhetnek rá.

Karriercsúcs alakítás: Henry Fool (1 340 000 dollár - USA)

Bevételi csúcs: Superman visszatér (200 080 000 dollár - USA)