Vágólapra másolva!
A hétvége a francia filmeké: tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Francia filmnapokat Budapesten és több vidéki helyszínen. A fővárosban 16., csütörtök és 19., vasárnap közt a Corvin moziban lehet megnézni premier előtt hét új francia nagyjátékfilmet és egy rövidfilmcsokrot. Láthatjuk majd Sophie Marceau-t mint mindenre elszánt kémnőt és Guillaume Depardieu-t mint lepusztult, de érző szívű csövest, beleshetünk egy táncos mulató kulisszái mögé és megtudhatjuk, milyen a szegény postás élete a messzi északon.
Vágólapra másolva!

Isten hozott az isten háta mögött (Bienvenue chez les Ch'tis, 2008)
Rendező:
Dany Boon
Főszereplők: Kad Merad, Dany Boon, Zoé Félix, Anne Marivin
Vetítés: április 16, csütörtök, 22.00 (mozibemutató: április 30.)

Forrás: [origo]
Előzetes | Honlap

A népszerű francia komikus, Dany Boon (Van barátod?) ezúttal a rendezői székbe ült (nem először, már korábban is csinált két vígjátékot), hogy humoros formában tisztelegjen saját szülőföldje, a belga határnál található Nord-Pas de Calais előtt. Ő maga egy helybeli postást játszik a filmben, aki a beosztottja lesz főhősünknek, a délről érkezett postásnak (Kad Merad), akit büntetésből helyeznek át erre a zord vidékre. Menet közben persze kiderül, hogy bár errefelé tényleg sokat esik az eső és a helyiek érthetetlenül beszélnek, ez azért mégsem maga a pokol, sőt, még szép nők is akadnak itt. Addig viszont, míg postásunk eljut idáig, rengeteget röhöghetünk rajta.

Tetszeni fog, ha bejött a Van barátod? és a Topmodell a barátnőm

+ + +

A Provence-i fűszeres (Le fils de l'épicier, 2007)
Rendező:
Eric Guirado
Főszereplők: Nicolas Cazalé, Clotilde Hesmé
Vetítés: április 17., péntek 18.30 (mozibemutató: április 23.)


Egy igazi nyári hangulatú film francia tájjal és melegséggel. A főhős egy harmincéves fiú, aki apja betegsége miatt kénytelen Párizsból visszaköltözni szülőfalujába, hogy átvegye a családi üzletet: egy mikrobuszban berendezett mobil bolt mindkét értelemben vett vezetését. Persze feltűnik a színen egy lány is, akit a szépséges Clotilde Hesmé (Szerelmesdalok, Szabályos szeretők) alakít - már csak a benne való gyönyörködés kedvéért is érdemes megnézni ezt a kedves filmet.

Tetszeni fog, ha bejött a Csokoládé és az Egy fecske csinált nyarat

+ + +

Kémnők (Les femmes de l'ombre, 2008)
Rendező:
Jean-Paul Salomé
Főszereplők: Sophie Marceau, Julie Depardieu, Déborah Francois, Marie Gillain, Maya Sansa, Moritz Bleibtreu
Vetítés: április 17., péntek 20.45 (mozibemutató: május 7.)


A merész és dögös férfiakból álló kém/katona/betörőcsapatot felvonultató filmeknek se szeri se száma, a Kémnők viszont megfordítja az ismert felállást, és a második világháborúban titkosügynökként tevékenykedő Lise Villameur valós történetéből kiindulva egy női kémcsapatot helyez sztorija középpontjába. A mindenre elszánt vezető (Sophie Marceau) mellett egy kemény prostituált (Julie Depardieu), egy robbantási szakértő (Déborah Francois), egy táncosnő (Marie Gillain) és egy zsidó grófnő (Maya Sansa) alkotja az osztagot, akik nélkül nem sikerülhetett volna a normandiai partraszállás. Bónusz: a legutóbb balos terroristaként látott Moritz Bleibtreu mint náci tiszt.

Tetszeni fog, ha bejött a Lányok fegyverben és a Flyboys

+ + +

Versailles (Versailles, 2008)
Rendező:
Pierre Schöller
Főszereplők: Guillaume Depardieu, Max Baissette de Malglaive, Judith Chemla
Vetítés: április 18., szombat 14.30 (mozibermutató: május 7.)


Akinek a cím alapján netán habos ruhákban illegő, rizsporos parókás hölgyek és urak ugrottak be, azt ki kell ábrándítsuk: a Versailles nem kosztümös történelmi film, hanem egy napjainkban játszódó szó szerint mocskos dráma. A tavaly októberben elhunyt Guillaume Depardieu egy valós önmagánál egy fokkal még problémásabb figurát játszik: egy börtönviselt hajléktalant, aki a versailles-i erdőben lakik, és egyszer csak egy ötéves kisfiú gondozója lesz, akit az anya nála hagy.

Tetszeni fog, ha bejött A boldogság nyomában és A gyermek

+ + +

Külvárosi mulató (Faubourg 36, 2008)
Rendező:
Christophe Barratier
Főszereplők: Gérard Jugnot, Nora Arnezeder
Vetítés: április 18., szombat 16.45 (mozibemutató: április 23.)


Barratier már előző, Kóristák című filmjében is a zene és az éneklés áldásos hatásáról mesélt, most ugyanezt a témát kissé más közegben boncolgatja. A helyszín ezúttal nem egy szigorú bentlakásos iskola, hanem egy ledér nőszemélyektől nyüzsgő mulató Párizsban. Az idő pedig 1936, ami azt jelenti, hogy Hitler fenyegető árnya vetül a balos intézményre, amelyet csak egy nézőmágnes sztár menthet meg a bezárástól. Természetesen ez a csodás hangú Douce (Nora Arnezeder) személyében meg is érkezik.

Tetszeni fog, ha bejött a Mrs Henderson bemutatja és a Moulin Rouge

+ + +

Oly sokáig szerettelek (Il y a longtemps que je t'aime, 2008)
Rendező:
Philippe Claudel
Főszereplők: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein
Vetítés: április 18., szombat 19.15 (mozibemutató: április 23.)


Ez a film nem igazán szól másról, mint Kristin Scott Thomas elgyötört arcáról, úgyhogy, aki úgy érzi, ez két órán át nem köti le, inkább ne üljön be rá. A Franciaországban élő angol színésznő egy börtönből frissen szabadult nőt alakít, aki gyermeke meggyilkolásáért ült (a tett okaira és körülményeire csak a film későbbi részében derül fény, de hamar kikövetkeztethetők), és most a hétköznapok realitásából teljesen kiesve kóvályog a világban. Húga családja befogadja, de az új helyzet megszokása a családból senkinek sem megy könnyen.

Tetszeni fog, ha bejött az Órák és a Vera Drake

+ + +

Az osztály (Entre les murs, 2008)
Rendező:
Laurent Cantet
Főszereplők: Francois Bégaudeau
Vetítés: április 19., vasárnap 16.45 (mozibemutató: április 23.)


A történet egy könyvvel indult, amelyben Francois Bégaudeau egy párizsi iskola tanáraként szerzett tapasztalatait foglalta össze, aztán azzal folytatódott, hogy a szerző kis győzködés után ráállt, hogy eljátssza saját magát Cantet filmjében. A tavaly Cannes-ban Arany Pálmával díjazott film igazán lebilincselő, egy dokumentumfilm valószerűségével bomlik ki előttünk a multikulturális iskolai közeg minden szépsége és árnyoldala. Szinte végig az iskola falai közt maradunk (az eredeti cím: Falak közt), de ígérjük, hogy ennek ellenére nem fogsz unatkozni rajta!

Tetszeni fog, ha bejött a Gomorra és a Fél Nelson

+ + +

A rövidfilmek Mozartjai
Vetítés:
április 18., szombat 22.00

Forrás: [origo]
Kép a Skhizein című filmből

Összeállítás négy élőszereplős és három animációs rövidfilmből. A Pig-ben egy háromtagú család életét borítja fel egy nő, aki az apa múltjából bukkan elő váratlanul. A Gérard de Nerval írásai által ihletett La Vita Nuova egy költőről szól, akinek a szeme előtt egy kocsiban ülve peregnek le régi emlékei. A Leszállási szándékát kérjük időben jelezze Patrice és Magalie váratlan meglepetést tartogató első szerelmi együttlétéről szól. A két William-ben egy William nevű fickó kerül nehéz helyzetbe, amikor vigyáznia kell barátja William nevű kutyájára. A Skhizein főhősére egy hatalmas meteorit esik, amit ugyan túlél, viszont 35,83 hüvelykkel arrébb tolódik a világ többi részéhez képest. A Jeanne Moreau főszereplésével készült Jó szereplés-ben egy idős, de szemmel láthatóan még mindig szerelmes házaspárt ismerhetünk meg. Az Oktapodi egy elszánt polip meséje, aki megpróbálja megakadályozni, hogy szerelméből ínyencség váljon.