Paul Rudd egyformán otthon érzi magát Judd Apatow agyas vígjátékaiban, romantikus komédiákban és komoly drámai szerepekben, akár a színpadon is. Mindig vicces, de soha nem hivalkodó. Ő a szimpatikus szomszéd srác, aki mindenkivel jóban van. Ezen a héten vőfélyt keres magának a mozikban.

1. Paul Ruddot lehetetlen nem kedvelni. Úgy jóképű, hogy nem fenyegető, és úgy vicces, hogy hagyja a többieket is szóhoz jutni a szobában. Természetét és humorát saját meglátása szerint a gyerekkori edzésnek köszönheti: mivel családjuk folyton költözött, megtanult mindenhol hamar beilleszkedni, a rázós helyzeteket pedig humorral elütni.

Első filmszerepét a Halloween-széria hatodik részében játszotta (és ezt egy ideig komolyan szégyellte is), de ezt később mutatták be, mint a Spinédzserek-et, amivel rögtön ismert lett az Alicia Silverstone figurájára jó hatást gyakorló, komoly fiú szerepében. Az azonnali sztárrá válást frappánsan elkerülte azzal, hogy a film sikere után egy évig csak színházban szerepelt. Most már úgy véli, igencsak sznob volt akkoriban, az viszont biztos, hogy emiatt nem dugták be rögtön a romantikus komédiák skatulyájába.

2. Bár keveset szerepel tévében, valószínűleg egyik mozifilmjét se látták annyian, ahányan a Jóbarátok utolsó két évadjában nézték hétről hétre Mike Hannigan, Phoebe pasija és végül férje szerepében. Ruddot ellenben nem hatja meg a viszonylag könnyen megszerzett népszerűség, és nem rejti véka alá, hogy a Jóbarátok-szerep koránt sem tartozott a kedvencei közé: "kreatív szempontból nem volt éppen a legkielégítőbb munka, pedig ez még egy jó sorozat, jó színészekkel. A tévés sitcomok szabályrendszere megfojtja az embert. Nincs tere a spontaneitásnak, ami nélkülözhetetlen a legtöbb komédiához."

Forrás: [origo]
Paul Rudd a Lepattintva című filmben

3. Biztos álomszép vele dolgozni, mert a legtöbb rendező, aki egyszer felkérte egy szerepre, utána újra és újra munkát ad neki. Így tett például a Spinédzserek alkotója, Amy Heckerling is, aki 2007-ben az Anyád lehetnék-ben Rudd legnagyobb örömére összehozta őt Michelle Pfeifferrel. Legtöbbször eddig David Wain komikus-rendező foglalkoztatta: Rudd mindhárom nagyjátékfilmjében szerepelt és rövidéletű Stella című tévésorozata egyik epizódjában is felbukkant. Első együttműködésük a legnevezetesebb: a 2001-es Wet Hot American Summer (állítólag van magyar címe is, de azt nem vagyunk hajlandók leírni) a 80-as évek amerikai nyári táborozós filmjeit parodizálta, és humorára ugyan a többség nem volt vevő, a kisebbség viszont kultstátuszba emelte. Rudd a tábor egyik felügyelőjének rosszfej pasiját játszotta, amint az ebből a videóból is kiderül. A The Ten és a tavalyi Role Models című Wain-vígjátékokan is szerepelt, de ezek egyelőre nem jutottak el Magyarországra.

4. Persze nem Wain az egyetlen komikus zseni, aki lecsapott Ruddra, A híres Ron Burgundy legendája (Anchorman) óta a színész a Judd Apatow-csapat tiszteletbeli tagjai közé tartozik. Kapcsolata Apatow-val még korábbra nyúlik vissza: egy interjúban elmesélte, hogy Steve Martin iránti elképesztő rajongásuknak köszönhetően hogyan lettek levelezőpartnerek jóval azelőtt, hogy szemtől szemben találkoztak volna. Részben biztos azért találta meg olyan jól a helyét a csapatban, mert Seth Rogennel szuperül működik köztük a kémia, amint arról a 40 éves szűz legviccesebb jelenetei is tanúskodnak. Az improvizált, zseniális "Tudod, honnan tudom, hogy meleg vagy?"-jelenet után a Felkoppintva forgatásán ismét nem bírtak magukkal a fiúk, és továbbvitték a poént. Ez a jelenet ugyan kimaradt a film moziverziójából, de a DVD-n megtalálható és mivel baromi vicces, nagyon ajánljuk, hogy idekattintva rögtön nézd is meg (angolul, felirat nélkül).

Forrás: [origo]
Jason Segel és Paul Rudd a Spancserek című filmben

5. A tavalyi Lepattintvá-ban ugyan kis szerepe volt csak, de a folyton beszívott, memóriáját vesztett szörfedző a különlegesnek nem nevezhető film emlékezetes figurája volt. Idén ismét párban mókáznak Jason Segellel, de ezúttal Rudd a főkolompos, és egyben a legjobb dolog az esküvője előtt pánikszerűen vőfélyt/barátot kereső vőlegényről szóló Spancserek-ben. Legközelebb Harold Ramis Year One-jában Ábel apró szerepében tűnik fel, aztán viszont három nagyobb feladatot kap: a Dilisek vacsorája című francia komédia remake-jében Steve Carell oldalán szerepel majd, James L. Brooks How Do You Know? munkacímű romantikus vígjátékában Reese Witherspoonnal és Owen Wilsonnal kerül szerelmi háromszögbe, és ha minden igaz, az Allen Ginsbergről szóló Howl-ban is láthatjuk majd a James Franco megformálta beatköltő védőügyvédjének szerepében.