A monszuntól a leütött Kamarás Ivánig - az Üvegtigris 3 forgatásán jártunk

Vágólapra másolva!
A forgatás elején két napig esett, a producernek az állami támogatás késése miatt hitelt kellett felvennie, de most már nincs stressz, csak meló az Üvegtigris 3 forgatásán. Meglátogattuk a stábot a Garancsi tónál, ahol rengeteg görögdinnye, egy mentőautó és a véres homlokú Kamarás Iván fogadott bennünket.
Vágólapra másolva!

Rengeteg görögdinnye egy hatalmas kupacban a füvön. És egy citromsárga Lada, tele görögdinnyével. Ennyi újdonságot látunk, amikor megérkezünk a Garancsi tó partjára, a jó öreg Üvegtigris büféhez. Alaposabb tanulmányozás után még egy kétes minőségű újítást fedezünk fel: a lakókocsi mellé valaki "kilátót" húzott fel sörösrekeszekből és deszkákból; ha jól értelmezzük a tákolmányra függesztett táblát, a belépés 100 forint, de bérlettel akár már 50-ért is felmászhatnánk rá. A közelben egy sárga lángnyelvekkel ékesített, piros háromkerekű tricikli, hátul sörösrekesszel - talán Csoki lecserélte a kismotorját?

Az Üvegtigris 3 tizenötödik forgatási napján vagyunk. Az első két napon tomboló monszunszerű eső miatt kicsit nehezen indult be a dolog, Rudolf Péter rendező-főszereplő ahhoz hasonlítja az élményt, mint "amikor nagy levegőt véve belevetnéd magadat a medencébe, és menet közben látod, hogy nincs benne víz. Ez elég kellemetlen, de azért pofára nem estünk". Mostanra viszont összerázódott a csapat, és a Rókát alakító Gáspár Sándor szerint "nincs stressz, meló van".

A régi banda mellett ma Kamarás Iván, Hirtling István, Tóth Auguszta és két gyerekstatiszta is jelen van. Hirtling összesen öt napot forgat, jelenléte saját szavaival "egy erős villanás lesz a filmben. Mindenképpen több, mint egy kesztyűszerep. Tudod mi az? Amikor a hölgy a nézőtéren leejti a kesztyűjét, lenyúl érte, és mire fölnéz, már nincs a színen a szereplő".

Bár a produkcióban részt vevők szinte semmit nem hajlandók elárulni a sztori részleteiről, azért mi a látottakból és elejtett félmondatokból nagyjából összerakjuk a képet. Éppen egy olyan jelenetet vesznek fel, amelyben egy környéken kiránduló család - Hirtling, Tóth és a két kisgyerek - felbukkan az Üvegtigrisnél. Egy parkoló mentőautót látnak, és a családfő, felesége élénk tiltakozása ellenére odamegy a kocsihoz megtudakolni, nincs-e valami baj. Éppenséggel van: a balfácánok leütötték Kamarás Iván figuráját, és az eszméletlen férfit cibálják ide-oda.

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia
Gáspár Sándor, Szarvas József, Reviczky Gábor és Kamarás Iván ebédel | Még több kép

Túlságosan azért nem kell félteni a csaknem százmillió forintot érő Bentley kabrión közlekedő figurát. Kamarás az ebédszünetben elmondja, hogy a filmben "sikeres és jómódú ember, aki egy véletlen folytán bekeveredik ebbe a miliőbe, és aztán a körülmények alakulása révén [Kamarás homlokán piros sminkseb éktelenkedik] itt ragad egy időre". A pasas "az elején nem túl szimpatikus, de átmegy egy olyan transzformáción, amelynek következtében talán egy kicsit más emberként távozik". A figura kulcsszerepet játszik a film cselekményének legfontosabb elemében, azaz, hogy a lepattant főhősök felkerülnek Budapestre. Jövő héten már az ő villájában zajlik a forgatás.

Bár azt már korábban kiderítettük, hogy a film három új női szereplőjének egyike Szabó Erika lesz, a másik két hölgy kilétét továbbra is titkolják az alkotók. Annyit tudunk, hogy a villában bukkannak majd fel, de Kamarás csak annyit mond, hogy figurájának "vannak hozzátartozói, de nem beszélhetek a magánéletéről".

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia
Kovács Gábor producer telefonál | Nézz még több képet az Üvegtigris 3 forgatásáról!

Kovács Gábor producer az ebédszünetben is dolgozik, most épp a film egyik szponzorával, egy pálinkagyártó céggel kapcsolatban egyeztet. A pálinkások nem bánnák, ha elhangzana a márkanév a filmben, de Kovács szerint senki se mond olyat, hogy "igyunk egy pálinkát!". Miután letette a telefont, elmeséli, hogy sok cég jelentkezett náluk, hogy szeretnének bekerülni a filmbe. A legmeglepőbb számára ezek közül a MasterCard volt, akikkel ki is dolgoztak egy együttműködést, sokakat viszont elküldtek: "nem fért be például egy autóillatosítót gyártó cég, és volt egy papucsgyártó is, aki nem passzolt bele".

Bár a forgatáson szemmel láthatóan minden normális mederben zajlik, a kulisszák mögött azért akadtak nehézségek. A kb. 300 millió forintból készülő film büdzséjéből 100 millió forintot fedez az MMKA (ebből 55 millió forint gyártási támogatás, a többi normatív támogatás Rudolf Péter és Kovács Gábor korábbi filmjei után). Legalábbis elvileg: mivel a közelmúltban lezajlott gazdasági audit során azt állapították meg, hogy a szervezetnek kb. hétmilliárd forintnyi adóssága van, az MMKA egyelőre nem fizeti ki a támogatásokat, és Kovácsnak egyszerűen azt tanácsolták, hogy állítsa le a forgatást. A producer emiatt kénytelen volt hitelt felvenni, és marad a remény, hogy ősszel majd megkapják a pénzt.

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia
Pózoló szereplők | Fotó: Pályi Zsófia | Nézz még több képet az Üvegtigris 3 forgatásáról!

Rudolf Péter a film forgatásának kezdetét beharangozó sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy az első Üvegtigris forgatása életének egyik legszebb szakmai élménye volt, úgyhogy megkérdezzük tőle, ez a forgatás ahhoz képest milyen hangulatú. A rendező bevallja, hogy "abban nyilvánvalóan szerepet játszott, hogy az első ilyenfajta élmény volt. Akkor vesztettük el a szüzességünket. Nem volt nyomás senkin, csináltuk, amit gondoltunk, és hál' istennek az emberek nagyon szerették. Tagadhatatlan, hogy a harmadik rész forgatásában még a másodiknál is nagyobb rizikók vannak, de azért dolgoztunk két évig a forgatókönyvön, hogy képesek legyünk megfelelni a rajongók elvárásainak, és mégis egy másfajta filmet tudjunk csinálni, mint az előzőek, igazolva azt, hogy ez nem egyszerűen egy harmadik rész, hanem önállóan is megállná a helyét".

Gáspár Sándor számára a mostani forgatás nem különbözik igazán az előző kettőtől, "csupán annyiban, hogy életemben nem volt még példa arra, hogy egy sikeres játékfilmhez második, sőt harmadik részt készítsünk. Elég sok filmet forgattam már és remélhetőleg még fogok is. De nagy baj lenne, ha ez mind az Üvegtigris folytatása lenne".

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia
Dinnye és mentő | Fotó: Pályi Zsófia | Nézz még több képet az Üvegtigris 3 forgatásáról!

Rudolf ugyan rendező és főszereplő egy személyben, de állítása szerint ennek ellenére jól bírja a - gyakran tizenkét órásnál is hosszabb - forgatási napokat: "sprintben közlekedem a jelenet és a monitor közt, de élvezem. Majd utána leszek fáradt". A kérdésre, hogy szemük előtt lebeg-e a cél, hogy a harmadik filmmel olyanokat is moziba csábítsanak, akik esetleg az első két Üvegtigris-t nem látták, úgy felel, hogy nem akar nagyképűnek tűnni, de szerencsére "az első kettőt elég sokan látták ahhoz, hogy az is örömmel töltsön el, ha ők megnézik".