Indul a Facebook, maradnak a románok

Vágólapra másolva!
David Fincher megalapítja a Facebookot, a románok megint facsarnak egyet a szívünkön, visszatér a tetovált lány, Veronica Mars gagyiskodik, Kristin Scott Thomas előveszi a leghidegebb énjét a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Social Network - A közösségi háló / The Social Network - 2010

Miről szól? A Harvardon tanuló Mark Zuckerberg létrehoz egy Facemash nevű internetes oldalt, ahol párba állított diáklányok közül lehet kiválasztani a vonzóbbat. Akkora hírnévre tesz szert, hogy a Harvard legmenőbbjei közé tartozó Winklevoss ikrek felkérik, csinálja meg az általuk kitalált közösségi site-ot, azonban Mark inkább megcsinálja a sajátját, a Facebookot.

Ki a rendező? David Fincher, aki a megérdemelten kultfilmmé lett Hetedik-et és Harcosok klubjá-t csinálta, de a nyáltenger Benjamin Button különös élete után kicsit aggódtunk, hogy mi történt vele. Már nem aggódunk.

Kik a szereplők? Zuckerberget Jesse Eisenberg (Adventureland, Zombieland) játssza, a Facebook létrehozását pénzelő barátját Andrew Garfield (az új Pókember) alakítja. A Winklevoss tesókat Armie Hammer formálja meg. Justin Timberlake a Napster alapítója, Rooney Mara (Rémálom az Elm utcában, A tetovált lány) pedig a lány, aki miatt az egész elkezdődött.

Kinek ajánljuk? Ha még sosem hallottál a Facebookról és fogalmad sincs, mit jelent, hogy "közösségi háló", jobb, ha otthon maradsz, mert egy kukkot sem értenél a filmből, amúgy mindenképp nézd meg, mert félelmetesen szórakoztató.

Mit mondunk még a filmről? David Fincher Facebook-filmjéről le kell szögezni, hogy remekmű. A Social Network - A közösségi háló a korszellemet grabancon ragadó, aktuális, de időtálló munka, ami nem csak, hogy sokkal jobb móka, mint két óra facebookozás, de biztos, hogy évek-évtizedek távlatából is élvezhető lesz. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Ünnepek után / Marti, dupa craciun - 2010

Miről szól? Paul tíz éve nős, van egy aranyos kislánya és egy szeretője. Lassan döntenie kell, párhuzamos életei közül melyiket választja.

Ki a rendező? Radu Muntean, aki a Jelszó: A papír kékre vált-ot és a Boogie-t is rendezte.

Kik a szereplők? A férjet Mimi Branescu (Boogie) alakítja, a feleség Mirela Oprisor, a szerető Maria Popistasu. Mindhárman fantasztikusak.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik hollywoodi műanyag helyett igazi érzéseket akarnak látni a vásznon.

Mit mondunk még a filmről? Olvasd el cannes-i minikritikánkat!

* * *

A lány, aki a tűzzel játszik / Flickan som lekte med elden - 2009

Miről szól? A tényfeltáró újságíró Michael Blomkvist lánykereskedők nyomára bukkan, a hacker Lisbeth Salander pedig menekülni kényszerül, mert több ember meggyilkolásával vádolják.

Ki a rendező? Stieg Larsson Millenium-trilógiájának második kötetét Daniel Alfredson (Tik-tak) filmesítette meg.

Kik a szereplők? Blomkvist szerepében Michael Nyqvist, Salanderében Noomi Rapace tér vissza.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik imádták az első filmet, de őket is figyelmeztetjük, hogy ez (még) kevésbé izgalmas és borzongató.

* * *

Már megint te?! / You Again - 2010

Miről szól? Marni agya elszáll, amikor megtudja, hogy a tesója azt a Joanna nevű lányt készül elvenni, aki pokollá tette Marni középiskolás éveit. Ráadásul Kiderül, hogy Marni anyja és Joanna nagynénje közt is régi konfliktus húzódik meg.

Ki a rendező? Andy Fickman, aki többek közt a Micsoda srác ez a lány!-t és a tavalyi A Boszorkány-hegy-et rendezte.

Kik a szereplők? Marnit Kristen Bell (Veronica Mars) alakítja, anyukája Jamie Lee Curtis. Joannát Odette Yustman (Cloverfield) játssza, a nagynénit pedig Sigourney Weaver.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiket nem zavar, hogy Veronica Mars csak ilyen harmadrangú, klisés komédiákban kap szerepet.

* * *

Szerelmi bűnök / Crime d'amour - 2010

Miről szól? Isabelle egy nagyvállalatnál dolgozik a manipulatív és zsarnokoskodó Christine asszisztenseként. Egy ideig sikeres párost alkotnak, de aztán kirobban köztük a háború, ami egyre furcsább fordulatokat vesz.

Ki a rendező? Az augusztusban elhunyt Alain Corneau (Minden reggel, Tokiói tortúra) utolsó rendezése volt ez.

Kik a szereplők? Isabelle-t Ludivine Sagnier (Vízcseppek a forró kövön, Moliere) alakítja, Christine-t Kristin Scott Thomas játssza. Van egy közös szeretőjük is, őt Patrick Mille (Szinglik) formálja meg.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a hideg krimiket és a hideg nőket.