Koltai Lajos Scarlett és Natalie közt vacillál

Vágólapra másolva!
Koltai Lajos nyár végén forgó, kosztümös filmjében szerepelhet Scarlett Johansson, Natalie Portman, Amy Adams vagy Carey Mulligan is. A történet egy szerelmi sokszögről szól, de az operatőrből lett rendező a természet szépségét is felvillantja majd a filmben, ismét Pados Gyula segítségével.
Vágólapra másolva!

A Production Weekly híre szerint Koltai Lajos (Sorstalanság, Este) harmadik, The Master of Farnow című nagyjátékfilmjére készül. Felhívtuk Koltait, aki szívesen mesélt nekünk a filmtervről. Először is kiderült, hogy a Production Weekly információja, mely szerint Jeremy Irons játssza az egyik férfi főszerepet, már nem helytálló: Irons valószínűleg nem tudja elvállalni a szerepet, mert a The Master of Farnow tervezett forgatásával egy időben - augusztusban - a részben Magyarországon forgó, a Borgia családról szóló tévésorozatban játszik. Még nem tudni, helyette ki alakíthatja Klaus von Farnow-t, de Liam Neeson neve merült fel.

Az 1910-ben játszódó, Eduard Von Keyserling kisregényén alapuló The Master of Farnow Koltai elmondása szerint egy "sokszögű szerelmi történet". A főhős egy tizennyolc év körül fiú, akit talán Tom Sturridge játszhat majd, aki szerepelt a Csodálatos Júliá-ban is, de főleg a Rockhajó-ból lehet ismerős, amelyben ő játszotta Emma Thompson megrontandó kamaszfiát. A fiú nyárra hazajön a bentlakásos iskolából családja vidéki kastélyába, és a film ennek a nyárnak a történetét meséli el, melynek során a család tagjai által hosszú évek óta hurcolt titkok és bűnök kerülnek napvilágra.

A szerelmi sokszög csúcsai közé tartozik a fent említett Klaus, a fiú apja is, valamint a fiú unokanővére, a huszonéves Ellita. Az ő szerepére több nagynevű színésznő is felmerült. Koltai első választása Amy Adams volna, aki nemrégiben szült, de a rendező friss információja szerint készen áll arra, hogy ismét dolgozzon. Mellette számításba jött Natalie Portman is, aki már olvasta a forgatókönyvet, de most úgy néz ki, nem tudná vállalni a szerepet. Koltai el tudná képzelni Carey Mulligant (aki nagyon megfogta őt az Egy lányról-ban) vagy akár Scarlett Johanssont is, akivel operatőrként már dolgozott az Egy igaz ügy című 1995-ös filmben. Ellitának van egy húga is, akit talán az Erőszakik-ból ismert Clémence Poésy játszhat majd.

Forrás: [origo]
Fent: Natalie Portman, Scarlett Johansson, lent: Carey Mulligan, Amy Adams

Koltai elmondta, hogy Ellita kicsit csehovi figurának is tekinthető: "forradalmár típus", aki mindig többet akar, például megreformálni a családi gazdaságot és rizst termeszteni a földjeiken. A film abban az időben játszódik, amikor "mindenhol megmozdultak az agyak" és nagy találmányok születtek; tehát a generációk közti gondolkodásbeli különbségek, az új gondolatok megjelenése is fontos téma lesz. Mivel olyan emberekről szól a történet, akiket nagyon szoros viszony fűz a földhöz, amiből élnek, természet és ember viszonya, párhuzamossága is hangsúlyosan megjelenik majd a filmben: "A történet tragédiába torkollik, de ezzel együtt lezajlik egy megtisztulás is. Olyan, mint amikor végre megjön a vihar, és kimos mindent." A természet szépségét hangsúlyozó képeket Pados Gyula fényképezi majd, aki a Sorstalanság és az Este operatőre is volt.

A film nagy része a család két ágának (a fiú és apja, illetve Ellita, a húga és az anyja) két kastélyában és birtokán játszódik, melyeket Koltaiék az egykori Kelet-Németország, illetve Lengyelország területén szeretnének megtalálni. Ez azért is szükségszerű, mert elsősorban német és lengyel pénzből készül a film, de több más ország is részt vesz a finanszírozásában. A konkrét helyszínek még nincsenek meg, Koltai nemrég tért vissza a helyszínkeresésből látványtervezőjével, az Oscar-díjas Allan Starskival, aki a Schindler listája és A zongorista látványtervezője is volt.

Forrás: [origo]
Nagy Marcell és Daniel Craig a Sorstalanság-ban

Mivel a film finanszírozása már teljesen összeállt, biztosra vehető, hogy a The Master of Farnow idén leforog és jövő nyáron mozikba kerül, de mellette Koltainak több más filmterve is van. Továbbra is szeretné megcsinálni a második világháborús Reconstruction of the Warriors-t, amit tavaly már említett nekünk, ezzel kapcsolatban új fejlemény, hogy Koltai a James Bond-film elhalasztása miatt (talán) ráérő Daniel Craiget szeretné felkérni a megégett pilóták arcát helyreállító plasztikai sebész megformálására. Tervezi az Aline & Wolfe-ot is, ami az amerikai író, Thomas Wolfe életéről és nagy szerelméről, Aline Bernsteinről szól. Bernstein szerepét Helen Hunt játszhatná el, de Wolfe-ra még nincs színész. A harmadik filmterv a Spider Dance, ami pedig Lola Montezről, a 19. századi színésznőről és kurtizánról szól, akit Winona Ryder játszik, ha összeáll a film finanszírozása. Koltai szerint ez egy igen drága, amerikai viszonylatban is nagyköltségvetésűnek számító produkció lenne. Ausztrál producere Cannes-ban próbál majd befektetőket találni hozzá.