Szabadszájú '56

2010.02.03. 11:26

Amióta lehet róla beszélni, valamiért nem megy. Az elmúlt évek '56-os filmjei annyira nyomasztók, hogy rossz őket nézni, kellett már egy olyan is, ami értelmesen, mélyrehatóan, de nem kardjába dőlve meséli el a történetet. Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid-je az elmúlt évtized legjobb filmje ebben a témában.

Forrás: [origo]
Nagy Zsolt a Kolorádó Kid-ben

Nem indul olyan jól, mint ahogy később kiforr. Azért sok minden látszik már az első képkockákban, például, hogy szép film lesz, elegáns képi világgal, jó szövegekkel, ritkán használt, izgalmas arcokkal. Nagy Zsolt persze nem tartozik a ritkán használt arcok közé, de a film végére csak még jobban megerősödik az emberben, hogy ennek a srácnak éjjel-nappal filmeznie kéne, és ha valaki, ő alkalmas arra, hogy Puskás Ferencet életre keltse. 

De most egészen mást, egy egyszerű munkást, nem egy nagy hőst, csak valakit, aki belekeveredik a harcokba, mert vagány és szereti a bunyót, és aztán kénytelen az életét tenni a forradalomra. Belekényszerítik. Elárulják, elhagyják, többször is. Egy magányos, elcseszett embert csinálnak belőle. A többiek meg élnek tovább, ahogy tudnak, hajlott gerinccel. Mindenféle alternatívát lát az ember, hogyan lehetett végigcsinálni ezt a korszakot, ami kivétel nélkül mindenkit megnyomorított.

Forrás: [origo]
Fullajtár Andrea és Nagy Zsolt a Kolorádó Kid-ben

A film végére megbocsátjuk a hiányosságokat - a gyengén kivitelezett harci jelenetet, a zavaros lóversenyepizódot, néhány el nem játszott pillanatot -, mert az egész ennél nagystílűbb, komolyabb.

---------------

Kolorádó Kid
Rendező: Vágvölgyi B. András
Forgatókönyv: Vágvölgyi B. András
Operatőr: Lukács Dávid
Szereplők: Nagy Zsolt, Sárosdi Lilla, Fullajtár Andrea, Gáspár Tibor, Mike Kelly, Kokics Péter, Szabó Zola, Elek Ferenc, Jordán Adél, Debre Zsuzsa, Hajduk Károly, Kovács Zsolt, Varga Zoltán, Kormos Mihály, Menyhárt Jenő, dr. Máriás Béla, Csihar Attila, Bakács Tibor Settenkedő, Thuróczy Szabolcs, Csányi Sándor
41. Magyar Filmszemle, versenyfilm - nagyjátékfilm szekció
színes, 93 perc

Mikor és hol vetítik?
2010. február 6. 19.30 - Palace MOM Park, 1-es terem
2010. február 6. 21.15 - Palace MOM Park, 5-ös terem
2010. február 7. 14.30 - Palace MOM Park, 5-ös terem
2010. február 7. 21.30 - Palace MOM Park, 7-es terem
2010. február 8. 17.45 - Uránia Mozi, Díszterem

----

Nézz szemlés filmeket az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában!