"Rémesen érzem magam, ha arra gondolok, hogy a Dogville mintaként szolgálhatott számára. Ez borzalmas" - mondta a filmrendező egy interjúban, amely a hétvégén jelent meg a Politiken című dán napilap honlapján. "A Dogville utolsó jelenete fájdalmas hasonlóságot mutat az Utoyán történtekkel" - mondta a rendező a július 22-én történtekre utalva, amikor Anders Behring Breivik tüzet nyitott a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában lévő 600 fiatalra, és 69-et megölt.

Forrás: AFP
Lars von Trier a 2011-es cannes-i filmfesztiválon

Facebook-profilján a tömeggyilkos a harmadik legkedvesebb filmjének nevezte a 2003-ban forgatott Dogville-t, amelynek Nicole Kidman alakította fő karakterét egy falu lakói megkínozzák és megerőszakolják, mire ő végül lemészároltatja az egész falut.

"Azt kérdezi, szomorú vagyok-e, hogy megcsináltam ezt a filmet? Igen, ha bebizonyosodik, hogy a film ihlette őt, akkor elkeseredett vagyok, hogy leforgattam" - mondta Trier, hozzátéve, hogy a Dogville-lel éppen ellenkezőleg, nevelni akarta a nézőt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=qBeqIlvSB6g2LwKO
A Dogville utolsó előtti jelenete

Lars von Trier, akinek Hitlerrel kapcsolatos kijelentései megdöbbenést váltottak ki a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon, a szélsőjobb Dán Néppárt felelősségét is felvetette. A párt atrocitásokat követett el, azzal, hogy felhasználta a törvényhozást a muzulmán kisebbség provokálására, és a politikai irányvonala megfelel annak, amit Breivik vall - mondta a filmrendező.

"Ez a rasszizmus más skandináv országokra is kiterjedt, beépült Breivik tudatába és kétségkívül megadta neki azt az igazolást, amelyre szüksége volt" - tette hozzá. "Nem tudok nem gondolni arra, hogy mi mint nemzet szintén felelősek vagyunk a norvégiai tragédiáért" - vélte Trier.

----------

Nyomulunk a Facebookon is. Lájkolj minket, hogy minél több lájkolónk legyen!