Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Martinovics Dorina szerepelt az elmúlt néhány év legerősebb színházi előadásában (Egyszer élünk), valamint legjobb magyar tévésorozatában (Társas játék). A zavarbaejtően bájos színésznő harminc múlt, de még mindig simán eljátszik egy 14 évest. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#27 - Martinovics Dorina

Született: 1981. november 12.

Ő lehetne a magyar... Anna Paquin.

Hol figyeltünk fel rá: A 2007-es Filmszemlén kibogarásztuk a nevét a Hasutasok végefőcíméből, mert tudni akartuk, ki volt az, aki Szőke András furcsa filmjének néhány jelenetét fel tudta dobni természetes játékával. Mint utólag kiderült, ekkora már egy csomó mindenben láthattuk a fiatal színésznőt, ha leesett volna a tantusz, hogy kit kell nézni. Például ki röhögött a Valami Amerika első részében a főhősök marhulásán piros lámpánál a másik kocsiban? Martinovics Dorina. És ki volt az, aki abban az emlékezetes mobilreklámban az esőben aranyoskodott kis piros sityakban? Martinovics Dorina.

Személyes kisugárzásából a Nemzeti Színházban kaphatunk nagyobb dózisokat. Mi akkor láttuk legközelebb, amikor tőlünk pár méterre ülve játszott virtuális szeretőt Garaczi László darabjában. Az igazán meglepő alakítást azonban az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című nagyszerű előadásban nyújtotta, ahol szadista orosz katonaként láttuk viszont az első felvonásban. Ebben a darabban amúgy három szerepet játszik, Gulágon sínylődő anyát és ambiciózus kádernét is megformál.

Menthetetlenül azonban idén ősszel szerettünk bele a Társas játék című ijesztően addiktív HBO-sorozatban, ahol ő a sorozat egyik nagy meglepetése (a másik meg partnere, Simon Kornél, akit szintén eddig ki tudja, hol dugdosott a szakma). Martinovics Dorina egy Havas Léna nevű, becsvágyó marketinges csajszit játszik, aki keresi az apját, közben meg szerelmes egy kollégájába. A figura simán lehetne ellenszenves is, de Dorina természetes bája emberivé, sőt kifejezetten szerethetővé formálja a karaktert. Nagyon jól áll neki a kislányos mosoly és a piros pöttyös póló, közben meg gyönyörű, és képes kamera előtt is természetesen viselkedni és hitelesen játszani. Herendi Gábor nyilatkozta róla, hogy ő "az év felfedezettje", és bár ez a sorozat vezető rendezőjétől hencegésnek hat, kénytelenek vagyunk elismerni, hogy ebben igaza van.


- Miket csináltál eddig?

- Érettségi után egy évet jártam az Új Színház stúdiójába, utána vettek fel a Színművészeti egyetemre Jordán Tamás és Lukács Andor osztályába. 2006-ban végeztem, a negyedik évet már a Nemzeti Színházban töltöttem gyakorlaton, és utána oda is szerződtem. Ott játszottam sokfélét, kicsi szerepeket és kicsit nagyobbakat is, aztán egy év után a párommal úgy döntöttünk, hogy itt az ideje családot alapítanunk, 2007 őszén már meg is született a fiunk. A következő két és fél évet otthon töltöttem vele, két éve mentem vissza a Nemzetibe dolgozni megint.

Az egyetem alatt és után játszottam kisebb szerepeket filmekben. Forgattam Sándor Pállal a Noé bárkájá-ban, Szőke Andrással a Hasutasok-ban, és egy picit feltűntem Török Feri Overnight-jában is. Sipos Józseffel már többször dolgozhattam és tavaly tavasszal forgattunk egy 13 részes sorozatot amit Herendi Gábor és Fonyó Gergely rendezett és október vége óta látható az HBO-n.


- Miben láthatunk legközelebb?

- Jelenleg négy előadásban játszom a Nemzetiben (Bánk bán - junior, Úri muri, Jó estét nyár, jó estét szerelem, Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe) és februárban mutatjuk be a Náthán gyermekei-t. Valamint szintén február végére várható a Merlin színházban a Cukorfalat című darab, amin már el is kezdtünk dolgozni Rudolf Péterrel. Ez egy amerikai pszichothriller színpadi adapcációja, Divinyi Réka írta át a szöveget és Goda Kriszta rendezi.

- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Én vagyok a leginkább olyan, mint én. Én vagyok a legjobb Martinovics Dorina.


- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Nem nagyon szeretem a castingokat. Szívesen megyek persze, de nekem valamiért az annyira drukkos helyzet, annyira feszült vagyok, hogy abból kétszer három percből és valami hirtelen megtanult szövegből nem nagyon derül ki, hogy ténylegesen mit tudok. Azt hiszem, legszívesebben megkérném, hogy jöjjön el színházba és nézzen meg.

- Mondj három filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

- Azok közül a filmrendezők közül, akikkel még nem sikerült együtt dolgoznom Hajdu Szabolcsot mondanám, mert nagyon szeretem a filmjeit és izgalmas volt az a workshop, amit az osztályunkkal csinált még az egyetemen. Ő nagyon máshogy nyúl a színészekhez, mint azt más rendezőknél tapasztaltam. Goda Kriszta is gyönyörű filmeket csinál és nagyon jó vele együtt dolgozni. Gigor Attilát mondanám még a fiatal rendezők közül, akire nagyon kíváncsi vagyok.


- Melyik színészt/színésznőt látnád többet szívesen a vásznon?

- Jó lenne nem mindig ugyanazt a tíz-tizenöt embert látni, nagyon örülnék például ha többet látnám a főiskolás osztálytársaimat. Rengeteg tehetséges, ügyes ember végzett velem együtt, és nem nagyon van alkalmuk dolgozni.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Az óceánjáró zongorista legendája volt rám mostanában a legnagyobb hatással, ritka az olyan regényből készült film, ami a könyv után nem csalódás. Inárritu Biutiful-ját is imádtam.


- Láttál valami jó darabot mostanában?

- Nemrég láttam a Cigányok-at a Katona József Színházban és Jógyerekek képeskönyvé-t az Örkényben és mind a kettőt nagyon szerettem és szívesen ajánlanám bárkinek.

- Mi a véleményed Anna Paquinről?

- Igazából nem nagyon ismerem, pár napja épp elcsíptem az HBO-n egy vámpíros sorozatban. Az első gondolatom az volt mikor megláttam, hogy nagyon szép, érdekes arcú lány, milyen jól állna neki a szőke helyett valami sötétebb hajszín.