Mads Mikkelsen magyar esküvőn csajozott

Vágólapra másolva!
Az iszonyú fontos küldetésben járó Mads Mikkelsen egy furcsa aktatáska és egy titokzatos szlovák lány társaságában egy falusi lagziban köt ki Magyarországon. A Move On című websorozat forgatásán jártunk.
Vágólapra másolva!

Mads Mikkelsen (Ádám almái, Casino Royale) Hollandiából indult, majd Ausztrián és Szlovákián keresztül Magyarországra érkezett, hogy itt belecsöppenjen egy vidéki lagziba és egy váratlan romantikus kalandba. Asger Leth (Borotvaélen) Move On című, Európa nyolc országában játszódó websorozatának magyarországi epizódjában a névtelen főhős éppen autószerelőt keres, mert Szlovákiában elütött egy őzet, ami alaposan lezúzta a kocsiját. Egy szlovák benzinkútnál felveszi egy teherautó-sofőr, akinek már van egy utasa: egy titokzatos stopposlány (Gabriela Marcinkova).

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]
Megérkezik a teherautó Mads Mikkelsennel és Gabriela Marcinkovával | Még több kép

A sofőr áthozza őket a legközelebbi autószerelőhöz egy magyarországi faluba, ahol azonban éppen esküvő zajlik, ezért a szerelő nem ér rá velük foglalkozni. Felajánlja viszont nekik az egyik szobáját, és a lehetőséget, hogy ha megalszanak nála, másnap megjavítja az autót. "Ezzel szinte kikényszeríti, hogy a két szereplő közt romantikus kapcsolat szövődjön" - magyarázza a rendező. Abban a Sóskúton felvett jelenetben, amit megnézhettünk, még nem tartunk itt: épp csak begördül a faluba egy kék teherautó a vezetőfülkében Mikkelsennel és Marcinkovával - meg persze egy szélvédő elé lógatott kamerával és a platón a stáb legfontosabb tagjaival, köztük a szalmakalapos rendezővel. A kultúrház előtt szó szerint útjukat állja az esküvői menet.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]
Mads Mikkelsen és Gabriela Marcinkova | Fotó: Mudra László | Még több kép a forgatásról

Amikor májusban Cannes-ban beszélgettünk Mikkelsennel és a rendezővel, még elég szűkszavúan nyilatkoztak az "európai hangulatú thrillerként" definiált film főhőséről és küldetéséről, most már egy picivel többet elárulnak. Mikkelsen elmeséli, hogy a főhős sok év kihagyás után most tér vissza a speciális készségeket követelő szakmájába, hogy végrehajtson egy bizonyos feladatot, ami "nem csak neki és a megbízóinak fontos, de talán az egész világ számára is az". Végig vele van egy aktatáska, ami "kulcsszerepet tölt be, nem egyszerűen valami, hanem A Valami". Ahogy a film bizonyos más elemei is menet közben alakulnak a Move On site-jára beküldött ötletek és az alkotók rögtönzései nyomán, az aktatáska sorsa is bizonytalan: "még fontolgatjuk, hogy mennyire egyértelműsítsük, hogy mi van benne, de az igazán figyelmes nézőknek biztos, hogy erős sejtésük lesz róla" - mondja Mikkelsen.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]
Mads Mikkelsen cigizik a kultúrház lépcsőjén | Fotó: Mudra László | Még több kép a forgatásról

Ami a magyar netezők hozzájárulásait illeti: a teherautó-sofőr elmesél majd magyarul egy viccet a főhősnek, amit a felhasználók által beküldött viccekből választottak ki, számos magyar statiszta, sőt egy fehér színű magyar cica is felbukkan majd a filmben. Eljegyzési videó beküldésével lehetett jelentkezni esküvői párnak is. A rendező erre a feladatra végül két profi színészt (Bárány Virág és Lajkó Bence) választott ki, de erős második lett a huszárhagyomány-őrző Tomi, aki lóháton érkezett megkérni barátnője, Hajni kezét, így ők is bekerültek az esküvői vendégek közé.

A Move On készülése nemcsak az interaktivitásban különbözik egy hagyományos forgatástól: a szereplők és a stáb valóban bejárja Európát, miközben kronologikus sorrendben veszik fel a különböző országokban játszódó jeleneteket. Tőlünk Horvátországba mennek tovább, majd Montenegró, Berlin és végül Macedónia következik. A rendező bevallotta, hogy borzasztó fárasztó így dolgozni: "egy napot utazunk, egy napig előkészítjük a forgatást - normális esetben erre egy hét lenne -, egy-három napot forgatunk, ha mázlink van, jut egy szabadnap, aztán megyünk tovább. A stáb szinte azt se tudja, hol vannak, mindig máshol ébrednek".

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]
Asger Leth, a Move On rendezője | Fotó: Mudra László | Még több kép a forgatásról

Mikkelsen is azt mondja, hogy a fejében már összefolynak a helyszínek, annyira sokat és gyorsan dolgoznak, de mindketten lelkesek a ritka lehetőség miatt, hogy ilyen rugalmasan és egy együtt utazó csapattal dolgozhatnak. "Kicsit olyan a munka hangulata, mint azoké a korai filmjeimé, amiket Nicolas Winding Refnnel (az Elátkozott város és folytatása - a szerk.) csináltunk, amikor folyamatosan jelen kellett lenni, mert menet közben alakultak a dolgok. Jó visszatérni ezekhez az alapokhoz" - mondja Mikkelsen.

A fiatal szlovák színésznő, Gabriela Marcinkova (akit Fernando Meirelles 360-jában és Neil Jordan Byzantium-ában is láthatunk majd) bevonása is villámsebesen történt: a színésznő ugyan egy kisebb szerepre jelentkezett, de Leth két róla készült videó megnézése után úgy érezte, megvan a női főszereplője. Marcinkova kiment egy berlini meghallgatásra, majd három nap múlva meg is kapta az értesítést, hogy rá esett a választás, és újabb három nap múlva már a forgatáson volt. Az ő figurája fel-felbukkan már az első három epizódban is, de Magyarországon találkoznak - és jönnek össze - a főhőssel. Marcinkova annyit árul el a lányról, akit játszik, hogy "valamilyen hátsó szándéka és szomorú múltja van. Nem az, akinek látszik". Mikkelsen hozzáteszi, hogy "az én figurám, anélkül, hogy tudna róla, része ennek a szomorú múltnak".

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]
Mads Mikkelsen és Gabriela Marcinkova | Fotó: Mudra László | Még több kép a forgatásról

A magyarországi románc után azért feltehetően még lesznek zökkenők a két figura kapcsolatában, mert Mikkelsen elárulja, hogy lesznek akciójeleneteik és össze is fognak verekedni. Persze nem árulják el, hogy a sztori hova fut ki, de lehet, hogy ha akarnák, se tudnák. Mikkelsen ugyanis felfedi, hogy "némiképp rugalmas", hogy mi lesz a film vége: "van egy elképzelésünk, de ha felmerül jobb ötlet, még lehet, hogy megváltoztatjuk". A július 7-e óta zajló forgatás augusztus 23-án ér véget, utána a Move On-t nyolcrészes websorozatként mutatják be. Később lesz egy berlini premier is, ahol egy filmmé összefűzve vetítik majd le az epizódokat.

- - - - - - - - -

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amely a Move On című filmet finanszírozó Deutsche Telekom csoport tagja.