A legnevesebb brit filmes folyóirat, a Sight & Sound összeállította minden idők ötven legjobb filmjének listáját. A lap filmes újságírók, forgalmazók és akadémikusok szavazatai alapján tízévente összeállítja ezt a listát, idén 846 embert kértek fel, hogy küldjék be ötven kedvencüket. A lista élén már ötven éve mindig Orson Welles Aranypolgár-a állt, de most Alfred Hitchcock Szédülés-e (Vertigo) kiütötte az első helyről. A listára felkerült egy magyar film is: Tarr Béla Sátántangó-ja a 35. helyet foglalja el. Hitchcocktól még a Psycho szerepel a listán, ami ugyanannyi szavazatot kapott, mint a Sátántangó.

Forrás: UIP
James Stewart a Szédülés-ben

A legtöbb - négy - filmmel a francia újhullám legendás alkotója, Jean-Luc Godard képviselteti magát: a Kifulladásig a 13., A megvetés a 21., a Bolond Pierrot a 42., a Histoire(s) du cinéma című dokumentumfilm pedig a 48. a toplistán. Godard-t három-három filmmel Francis Ford Coppola (Apokalipszis most, Keresztapa, Keresztapa 2) és Tarkovszkij (Tükör, Andrej Rubljov, Sztalker) követi népszerűségben.

Új filmnek nemigen volt esélye: a 2000-es évekből csak két alkotás jutott be, Wong Kar-wai 2000-es Szerelemre hangolvá-ja és David Lynch 2001-es Mulholland Drive-ja, a 90-es évekből pedig a már említett Sátántangó és az Histoire(s) du cinéma mellett még Abbas Kiarostami 1990-es Nema-ya Nazdik (Close-Up) című alkotását szavazták be.

A Sight & Sound külön felkért 358 filmest is, hogy küldjék be kedvenceiket, és az ő szavazataikból összeállítottak egy másik, tízes listát. A rendezőknél az első helyen Jaszudzsiro Ozu Tokiói történet-e végzett, a második helyen döntetlen alakult ki a 2001: Űrodüsszeia és az Aranypolgár közt. Ide kattintva mindkét lista megtekinthető.