Nem leszek butuska liba

Vágólapra másolva!
James Bond új kolléganőjét a Skyfallban Naomie Harris alakítja, aki a film elején rögtön végigkerget Isztambulon egy rosszfiút. A harminchat éves, csodaszép színésznő a film londoni világpremierje előtt mesélt nekünk arról, hogy miért vágta őt fejbe Daniel Craig, hogy mi volt a legkínosabb hiba, amit elkövetett a forgatáson, és elárulta, hogy Michael Mann miatt már rég megtanulta, hogy kit kell lelőni. Az interjú csoportos beszélgetés keretében készült.
Vágólapra másolva!

Mennyire érdekeltek a Bond-filmek mielőtt megkaptad a szerepet?

Nagy rajongójuk voltam, de Londonban nem is lehet úgy felnőni, hogy az ember ne lássa őket folyton. Karácsonykor általában leadnak vagy hatot a tévében, és év közben is folyton felbukkannak a műsorban. De sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy Bond-filmben fogok szerepelni.

Forrás: AFP
Naomie Harris október 23-án, a Skyfall londoni premierjén

Hogy kerültél bele mégis?

Játszottam Danny Boyle Frankenstein-előadásában a National Theatre-ben, amit Sam Mendes és Debbie McWilliams, a Bond-filmek casting directora is megnézett, és úgy gondolták, alkalmas lennék a szerepre. Tudtomon kívül Debbie felvette a kapcsolatot Dannyvel, és megkérdezte, hogy milyen volt velem dolgozni. És ezek szerint Danny szépeket mondott rólam.

Színházi végzettségű színésznőként találtál elég árnyaltságot ebben a figurában?

Emiatt nem aggódtam különösebben, mert láttam a Casino Royale-t, és Eva Green figurájából az derült ki számomra, hogy eléggé megváltozott a Bond-lányok megközelítése, sokkal izgalmasabbak, tartalmasabbak lettek ezek a szerepek, és jobban visszaadják azt, amilyenek a nők ma. Szóval tudtam, hogy valami ilyesmire számíthatok. És a meghallgatáson is hangsúlyozták, hogy azt szeretnék, ha elszakadnék a múlt Bond-lányaitól, ha Eve nagyon modern, rátermett és okos lenne, olyan valaki, akire más nők is felnéznek, és aki méltó partnere Bondnak. Úgy éreztem, szabad kezet kaptam, hogy olyanná alakítsam a figurát, amilyenné akarom, és nyilvánvaló volt, hogy nem leszek butuska liba.

A figura megformálásánál csak a forgatókönyvre hagyatkoztál, vagy Ian Fleming írásait is felhasználtad?

A forgatókönyv volt a bibliám. Korábbi Bond-filmeket sem néztem újra, mert nem akartam, hogy befolyásoljanak. Pont az volt az elképzelés, hogy újszerű legyen a figurám, nem akartam, hogy a múlt korlátozzon bármiben. Amikor megkaptam a szerepet, akkor nyomasztottak az elvárások azzal kapcsolatban, hogy milyennek kellene lennie és hogyan kellene kinéznie a figurának, de aztán egy színészbarátom adott egy hasznos tanácsot: hogy fogjam fel úgy, mintha egy kis független film lenne, és kezdjek a figurával, amit csak akarok. És ez bevált.

Forrás: AFP
Naomie Harris a Skyfall-ban

Mi volt a legnehezebb a forgatásban?

Az akciójelenetek, mert korábban még nem igazán csináltam ilyesmit. A forgatás előtt két hónapon keresztül heti öt nap napi két órát kellett edzenem, heti háromszor lőgyakorlatra mentem, heti kétszer a vezetést gyakoroltam, hetente egyszer pedig a verekedést. Nagyon intenzív volt. És a törökországi forgatás lényegében csupa akciójelenetből állt, a szó hagyományos értelmében vett színészkedésre ott nem sok szükség volt, és ez is szokatlan volt számomra. Azóta rettenetesen tisztelem az akciósztárokat, igazán kemény meló, amit csinálnak. Az akciójelenetekben sokkal nagyobb a nyomás a színészen, sokkal precízebbnek kell lenni, és egyszerre sok mindenre kell figyelni.

Ezek szerint sok akciójelenetben nem is használtál dublőrt?

Mindent megcsináltam magam, amit csak a biztosító engedett, de ez kellett is ahhoz, hogy élethűek legyenek a jelenetek.

Milyen volt a törökországi vonatos jelenet forgatása Ola Rapace-sal és Daniel Craiggel?

Az egyike volt a legnehezebb feladatoknak, mert milliméteres pontossággal kellett a vonat tetején verekedő fiúkra céloznom. És ahányszor elrontottam, félórába telt, hogy a vonatot visszavontassák a kiindulópontra. Valójában nem is rájuk kellett céloznom, mert az a felvételen úgy nézett volna ki, mintha máshova céloznék, hanem egy precízen kiszámított másik pontra, ami aztán a felvételen pont jól mutatott. De ez a másik pont egy bokor volt egy hegyoldalban, amit kissé nehéz volt megcélozni. Sajnos vagy hétszer meg kellett ismételni a felvételt miattam, ebből háromszor azért, mert elfelejtettem kibiztosítani a fegyvert. Ez elég ciki volt. Viszont maga a lövés nem volt teljesen új számomra, mert szerepeltem a Miami Vice-ban, ahol egy titkos ügynököt játszottam, és mivel Michael Mann nagyon ragaszkodik a hitelességhez, igazi ügynökökkel gyakoroltam New Yorkban, elmentem velük védett házakba, ahol megtanultam, hogy kit kell lelőni és kit nem, és igazi bevetésekre is elkísértem őket.

Forrás: AFP
Naomie Harris és Daniel Craig a Skyfall londoni premierjén

Mi volt a legemlékezetesebb a forgatáson?

Nekem az, amikor először találkoztam Daniellel. Tartottam tőle, és izgultam, hogy sikerül-e jó benyomást keltenem. Pont kosztümpróbája volt, amikor egy asszisztenssel elmentem a szobája előtt, és az asszisztens kérdezte, hogy be akarok-e köszönni. Mondtam, hogy ne-ne, hagyjuk, hadd csinálja a dolgát, és továbbmentem, de Daniel kirontott a szobából, utánam futott, fejbe vágott, és azt kérdezte, hogy "hova mész, tökfej?". Kaptam egy nagy ölelést, és azt mondta, hogy nagyon örül neki, hogy az enyém lett a szerep. És az egész forgatás alatt ilyen kedves volt, sokat segített nekem.

Korábban mondtad, hogy még nem láttad a filmet, izgulsz, hogy jó lett-e?

A premieren fogom megnézni huszonhat rokonommal és barátommal - nagy a család -, de nem, most már nem aggódom, mert úgy tűnik, mindenki szereti. Rengetegen mondják, hogy ez az eddigi legjobb Bond-film.

Szerinted egy Bond-szerep hogyan befolyásolja egy színész karrierjét?

Szerintem a Bond-lányok egy része nem járt túl jól, különösen azok, akik előtte nem szerepeltek túl sok más filmben, és ezért beskatulyázták őket. De az csodálatos, hogy ha bekerülsz egy Bond-filmbe, akkor hirtelen az egész világ megismer, ami óriásit dob a megítéléseden a filmiparon belül, és valószínűleg megkönnyíti, hogy később szerepeket kapj. Igaz, hogy szerepeltem A Karib-tenger kalózai-ban is, de még annak sem zajlott ilyen szinten a népszerűsítése: most a Skyfall-lal konkrétan világ körüli turnéra indulunk.

Forrás: AFP
Naomie Harris a Skyfall-ban

Van új filmed a látóhatáron?

Igen, két nappal az után, hogy befejeződött a Bond-film forgatása, már mentem is Winnie Mandelát játszani a Mandela: Long Walk to Freedom című filmben, amit jövő ősszel mutatnak majd be.