Ha gyűlölöd a popcornt

bling ring, lopom a sztárom, nyári filmajánló
Vágólapra másolva!
Azok sem maradnak néznivaló nélkül a nyáron, akiket hidegen hagynak a szuperhősök, a képregényfigurák és a hatalmas robbanások. Hiszen Jude Law begyógyszerezi Rooney Marát, Audrey Tautou tüdejébe virág telepszik, Danny Boyle krimivel kényeztet, Emma Watson sztárokat rabol ki, Ethan Hawke harmadjára már nem is olyan szerelmes, Ryan Gosling Thaiföldön verekszik. Új filmmel érkezik Woody Allen, Giuseppe Tornatore, Bernardo Bertolucci és Francois Ozon is. A bemutató-időpontok minden esetben tájékoztató jellegűek, még változhatnak.
Vágólapra másolva!

Mellékhatások (Side Effects)
Bemutató:
május 9.

A mozifilmkészítés helyett mostantól a tévére és a festésre koncentráló Steven Soderbergh (egyelőre) utolsó nagyjátékfilmje egy hagyományos, csavaros thriller, amelyben a rendező végrehajtja szokásos bravúrját: egy tisztán zsánerfilmet csinál, éppen csak sokkal jobbat, mint a zsáner legtöbb képviselője. Rooney Mara egy bennfentes kereskedésért lecsukott bróker (Channing Tatum) depresszióra hajlamos feleségét alakítja, aki a férje szabadulásakor rossz állapotba kerül a stressz miatt, ezért a pszichiátere (Jude Law) felír neki egy újfajta gyógyszert. A kezelés nem várt, súlyos mellékhatással jár, és a bekövetkező tragédiáért az orvost teszik felelőssé.

* * *

Tajtékos napok (L'écume des jours)
Bemutató:
május 23.

Ujjongtunk, amikor kiderült, hogy Michel Gondry filmesíti meg Boris Vian Tajtékos napok-ját, mert a két, bohókásan szürreális világokat teremtő alkotó párosítása csodálatos ötletnek tűnt. Azóta bebizonyosodott, hogy nem hiába reménykedtünk, a film Gondry diadalmas visszatérése lett több elbénázott projekt (Tekerd vissza, haver!, Zöld darázs) után. Két nemzetközi porondon is népszerű színész, Romain Duris és Audrey Tautou elevenítik meg Vian szerelmeseit, akiknek szépen induló románcát megpecsételi a lány gyógyíthatatlan, a fiút anyagi romlásba taszító betegsége.

* * *

Transz (Trance)
Bemutató:
június 6.

Danny Boyle visszatért első nagyjátékfilmjének, a Sekély sírhant-nak a műfajához, ismét egy fordulatos krimit csinált. A műtárgyszakértő James McAvoy és Vincent Cassel bandája együttes erővel elrabolnak egy értékes festményt, de McAvoy megsérül, amnéziás lesz, és elfelejti, hova rejtette a szajrét. Cassel egy hipnotizőr (Rosario Dawson) segítségével próbálja kiszedni tettestársából az igazságot, ám a dolgok egyre bonyolultabbá válnak, és egy idő után már nem tudni, ki kivel van, mi a valóság, és mi a hipnotizőr által beültetett, hamis emlék.

* * *

Én és te (Io e te)
Bemutató:
június 6.


Az Én és te a hetvenhárom éves Bernardo Bertolucci első nagyjátékfilmje a 2003-as Álmodozók óta. Az idős mester abszolút fiatalos történethez nyúlt: a Niccolo Ammaniti azonos című regényén alapuló film egy tizenéves srácról szól, aki azt mondja a szüleinek, hogy síelni megy, ehelyett elmenekül a világ elől, és a házuk pincéjében húzza meg magát egy hétre. Meglepetésére a rejtekhelyén megjelenik huszonéves féltestvére, a súlyos személyes problémákkal küzdő Olivia is, aki komoly leckét ad a srácnak az életből.

* * *

A Late Quartet
Bemutató:
június 20.

Yaron Zilberman irigylésre méltó szereplőket szedett össze az első nagyjátékfilmjéhez: Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken és Catherine Keener játsszák egy vonósnégyes három tagját (a negyedik az ukrán származású Mark Ivanir). A dráma a körül forog, hogy az évtizedek óta együtt játszó, sikeres négyes egyik tagjáról kiderül, hogy Parkinson-kóros, és ezért úgy dönt, hamarosan visszavonul. Az egyensúly felbomlása felszínre hozza a rejtett sérelmeket, feszültségeket és frusztrálódott ambíciókat a csoporton belül.

* * *

Lopom a sztárom (The Bling Ring)
Bemutató:
június 27.

Sofia Coppola filmjei eddig főleg fiatal nők problémáiról szóltak (Öngyilkos szüzek, Elveszett jelentés, Marie Antoinette), a legutóbbi egy sztár magányáról (Somewhere), a legújabb meg mintha kombinálná kedvenc témáit. A megtörtént eseten alapuló filmben néhány Los Angeles-i tini rákattan arra, hogy betörnek sztárok otthonaiba, és ellopkodják a menő holmijaikat. De csak addig, míg le nem buknak. A főszerepek többségét ismeretlenek alakítják, Coppola csak a banda vezetőjének szerepét bízta híres színészre: a Harry Potter-filmek Hermionéja, Emma Watson kap fantasztikus lehetőséget, hogy végleg ledobja jókislányos imidzsét.

* * *

Senki többet (La migliore offerta)
Bemutató:
július 11.

Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso, Puszta formalitás, Malena) új filmje egy idős, nem feltétlenül talpig becsületes műtárgyszakértőről (Geoffrey Rush) szól, akit szokatlan feladattal bíznak meg: egy kastélyban élő nő örökségét kellene felbecsülnie, de úgy, hogy a megbízójával szemtől szemben sosem találkozhat, mert a nő egy titokzatos betegség miatt csak egy zárt ajtó túloldaláról hajlandó kommunikálni. Ez felcsigázza az amúgy a nőktől általában tisztes távolságot tartó férfi kíváncsiságát. Már az előzetesből is sejthető, amit a Hollywood Reporter kritikája megerősít: a film kivitelezése tökéletes, az Ennio Morricone hatásos zenéjével aláfestett dús képek a Tornatorétól megszokott eleganciát hozzák.

* * *

Io sono li
Bemutató:
július 11.

Az Európai Parlament Lux-díját Fliegauf Bence Csak a szél-je és a Tabu elől elhappoló Io sono li egy kínai nő (Zhao Tao) és egy Jugoszláviából érkezett halász (Rade Serbedzija) barátságát meséli el az olaszországi Chioggiában. A nő váratlanul kerül Rómából a városba, ahol annak a kis kocsmának a pincérnője lesz, amelyik a Költőnek becézett halász törzshelye is. Kettejük közt barátság kezd kibontakozni, de ezt egyikük környezete sem nézi jó szemmel.

* * *

Before Midnight
Bemutató:
július

Nagyon szerettük Richard Linklater Mielőtt felkel a nap-ját és Mielőtt lemegy a nap-ját, ezért borzasztóan aggódtunk, hogy a trilógiává bővítés nem rombolja-e le az első két film iránt táplált érzéseinket. Szerencsére nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik rész is csodálatosan sikerült. Az 1995-ben, egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton megismert, majd 2004-ben Párizsban viszontlátott amerikai Jesse (Ethan Hawke) és francia Celine (Julie Delpy) ebben a filmben már jó pár éve házasok. Érthető módon az első két film őrülten romantikus - összejönnek-e, vagy sem - problémáját mostanra felváltották a házasélet gondjai, és ha hihetünk az előzetesnek, a film idején Jesse és Celine kisebbfajta válságban vannak, de legalábbis borzasztóan idegesítik egymást.

* * *

Only God Forgives
Bemutató:
július

Két éve a cannes-i filmfesztiválon módosult tudatállapotban, boldogságködben úsztunk a Drive világpremierje után, az idei fesztivál egyik legjobban várt pillanata pedig Nicolas Winding Refn és Ryan Gosling újabb közös filmjének bemutatója. Ezúttal szerencsénk van: nem kell fél-egy évet várni a magyar premierre, az Only God Forgives-t már júliusban behozzák Magyarországra is. A filmben Gosling egy Thaiföldön tevékenykedő, Julian nevű bűnözőt alakít, akinek megölik a fivérét, mire Julian anyja (Kristin Scott Thomas mint gengszternő!), akinek a kezében összefutnak a családi üzlet szálai, odautazik, hogy rendbe tegye a dolgokat. Egy nagy félelmünk van: hogy a film nem ér majd fel a Drive-val.

* * *

Pain & Gain (Pain & Gain)
Bemutató:
augusztus 8.


A Pain & Gain-t akár az előző, nagy költségvetésű popcornfilmeket összegyűjtő nyári filmajánlónkban is szerepeltethettük volna, de inkább ide soroltuk, mert költségvetése (26 millió dollár) szinte elhanyagolható Michael Bay 200 milliós Transformers-filmjeihez képest, és a rendező hangsúlyozta, hogy most egy intimebb, karakterközpontúbb mozit akart csinálni. A megtörtént eseten alapuló akciókomédiában néhány body builder elhatározza, hogy emberrablással és zsarolással fognak meggazdagodni, de a tervük tragikusan félresiklik. A hústornyokat Mark Wahberg, Dwayne Johnson és Anthony Mackie alakítják, de azért nem kell félteni Bayt: egy topmodellt ebbe a filmbe is beletett.

* * *

Kamatylista (The To Do List)
Bemutató:
augusztus 15.


Szüzességük elveszítésére rágörcsölő tinisrácokról már elég komédiát láttunk, most itt a másik oldal: a Kamatylista (végre egy jópofa magyar cím!) egy frissen érettségizett lányról szól, aki úgy dönt, mielőtt elkezdi az egyetemet, okvetlenül szexuális tapasztalatok egész sorát kell megszereznie. A lányt a tüneményes, nagyon vicces Aubrey Plaza játssza, akit a legtöbben talán a Városfejlesztési osztály-ból ismernek, de mi a Ki nevet a végén?-ben és a Scott Pilgrim a világ ellen-ben figyeltünk fel rá, és a Kockázatos túrá-ban is nagyon bírtuk. Igaz, hogy Plaza már 28 éves, de olyan született komikusi tehetség, hogy neki valószínűleg elhisszük majd, hogy 18 évesen bénázik a filmben.

* * *

Cesare deve morire
Bemutató:
augusztus 22.

Paolo és Vittorio Taviani elvitték az Arany Medvét a tavalyi Berlinaléról ezzel a különleges filmmel, amely Shakespeare Julius Caesar című drámájának bemutatójával indul. Az előadás különlegessége, hogy a szereplők mind rabok, akik egy római fegyházban töltik jellemzően több évtizedes büntetésüket, súlyos bűncselekmények miatt. A rendező fivérek végigkövették az előadás féléves próbafolyamatát, és ezalatt az is kiderült, hogyan hat a rabokra a színjátszás, és milyen párhuzamokat vagy éppen ellentéteket látnak a saját életük és a darab figurái közt.

* * *

Blue Jasmine
Bemutató:
augusztus

Forrás: Big Bang
Peter Sarsgaard és Cate Blanchett a Blue Jasmine című filmben

Woody Allen a filmjei címét és sztoriját is szereti titokban tartani, amíg csak lehet, és bár a két évvel ezelőtti Éjfélkor Párizsban-nal kivételt tett, és hamar nyilvánosságra hozott egy pár mondatos szinopszist, új filmjéről, a Blue Jasmine-ről a címen és a szereposztáson kívül semmit sem árult el a sajtónak. Annyit tudni, hogy Woody kivételesen az USA-ban forgatott (ez 2004 óta csak másodszor fordult elő), és Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard és Sally Hawkins játsszák a főszerepeket. Az egyik első nyilvánosságra hozott fotóból az derül ki, hogy Blanchett és Sarsgaard figurája közt intim viszony van.

* * *

Byzantium
Bemutató:
augusztus


Neil Jordan tizennyolc évvel az Interjú a vámpírral után megint vámpírfilmet rendezett, ezúttal egy 2008-as ifjúsági színdarab alapján. A Byzantium-ban egy tengerparti városkában felbukkan egy titokzatos anya-lánya páros (Gemma Arterton és Saoirse Ronan), akik valójában kétszáz éves vámpírok. Az anya bordélyházat nyit, a lány pedig közel kerül egy helyi fiúhoz, akinek óvatlanul elárulja a titkukat, és ez súlyos következményekhez vezet. Reméljük, a sztori egy pontján a fiút alakító Caleb Landry Jonesból is vámpír válik, mert a fizimiskája abszolút erre predesztinálja.

* * *

Jeune et jolie
Bemutató:
augusztus

Francois Ozon mindig is gyorsan dolgozott, tavalyi A házban című filmjét máris követi idén a Jeune et jolie, amelyről jelenleg annyit lehet tudni, hogy egy tizenhét éves lány történetét meséli el négy évszakon keresztül, négy dal kíséretében. A lányt Marine Vacth alakítja, akinek ez az első főszerepe, és játszik a filmben Charlotte Rampling is, akinek ez már a negyedik munkája Ozonnal.