Scarlett Johansson tényleg teljesen meztelen

Under the Skin, Scarlett Johansson
Vágólapra másolva!
A lehető legbizarrabb filmet láttuk tegnap Velencében, amire pár év múlva már csak azért fognak emlékezni az emberek, mert Scarlett Johansson tök pucéran flangál benne. A színésznő először vetkőzött le a vásznon, és ezt természetesen a magasművészet érdekében tette. Jonathan Glazer Under The Skin című agyament sci-fijében Scarlett Johansson egy űrlényt játszik, aki Skóciában vadászik áldozatokra a helyi lakosság körében.
Vágólapra másolva!

Ez az a film, amit a mozinézők 98 százaléka rühellni fog. A forgalmazók, akik Johansson neve miatt látatlanban megvették az Under the Skin-t, felkészülhetnek a buktára. Mert Jonathan Glazer igazi, hardcore művészfilmet csinált, de pontosan olyat, ami miatt az emberek többsége a műfajt ki nem állhatja, sőt már a művészfilm kifejezéstől is borsódzik a háta.

Scarlett Johansson az Under the Skin című filmben Forrás: Venice Film Festival

Az első jelenetben például hosszú perceken át csak egymásba csúszó geometriai alakzatokat láthatunk. Majd további negyedóra eltelik, mire először megszólal valaki. Valójában a film nagy részében Scarlett Johansson kisteherautóval járja Glasgow utcáit, és fekete parókában ismerkedik a helyiekkel (ezeket a jeleneteket rejtett kamerákkal vették fel, vagyis nem statisztákat láthatunk, hanem hús-vér embereket, akik nem ismerik fel a színésznőt), hogy aztán annak rendje és módja szerint elcsalja őket a házában álló óriási, műteremforma fekete szobába, ahol speciális olajszerű folyadékban tartósítja őket.

Michel Faber azonos című regényében egy vonzó női testbe bújt földönkívüli stopposokat rabol el, akiket feltálal fajtársainak. A regény ismerete nélkül azonban gyakorlatilag megfejthetetlen a film cselekménye. A könyvből könnyen készülhetett volna izgalmas hollywoodi thriller is, bár amikor arról jöttek hírek, hogy a zseniális videoklipjeivel ismertté vált Jonathan Glazer (Szexi dög, Születés) rendezi az adaptációt Scarlett Johansson főszereplésével, olyan varázslatra számítottunk, mint amikor Lars von Trier a kezei közé kaparintotta Nicole Kidmant vagy David Fincher Brad Pittet. Főleg ehhez képest meglepő, mit művelt Glazer.

A valódi helyszíneken, rejtett kamerával felvett jelenetek hiperrealizmusa éles kontrasztban áll a fekete szoba stilizáltságával. Különös, ahogy a mit sem sejtő „civilek” kapcsolatba kerülnek a parókás hollywoodi sztárral. Egyszer egy csapat bulizó lány ragadja karon, máskor a járdáról segítik fel egy tanyálás után, illetve jó pár fickó is leszólítja (mindannyian olyan erős skót akcentussal beszélnek, hogy egy büdös szót nem lehet érteni abból, amit mondanak).

Scarlett Johansson személyiségében mindig volt egy nagy adag kifürkészhetetlenség, amit remekül ki is használ ebben az alakításban. Amikor érdeklődéssel próbál levenni valakit a lábáról, a kedvesség olyan valószínűtlenül árad belőle, mintha megnyomtak volna rajta egy gombot. Szenvtelensége pedig tényleg hátborzongató, különösen abban a jelenetben, ahol egy másfél éves bömbölő gyermek szeme láttára vonszol egy hullát a tengerparton.

Scarlett Johansson az Under the Skin című filmben Forrás: Venice Film Festival

A 28 éves színésznő eddig tartózkodott a meztelenkedéstől a filmjeiben, de most alaposan behozza a lemaradását. Rögtön az első jelenetében tök pucéron mutatkozik, majd további két alkalommal is hosszasan megcsodálhatjuk gömbölyded formáit. Persze nem is lenne helye a szemérmeskedésnek egy olyan karakter esetében, mint az övé. Egy űrlény, aki a saját testét is ugyanazzal a praktikus kíváncsisággal szemléli, mint minden mást a világban. Egyszer közösülni próbál egy férfival, és amikor kiderül, hogy anatómiailag erre alkalmatlan, Johansson mérgesen kiugrik az ágyból, felkap egy asztali lámpát és vizsgálni kezdi a lába közét.

Az Inland Empire óta nem láttam annyira elvont filmet, mint az Under the Skin. De míg Lynchnél végig azt éreztem, hogy biztos kezekben vagyok, és még ha nem is értem pontosan, mi történik, végül minden össze fog állni, Glazer fogalmazásmódjának homályossága gyakran bosszantott. Egy ilyen filmet csak akkor lehet élvezni, ha az alkotó képes elnyerni a néző bizalmát. Az enyémet nem sikerült.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Az Under the Skin-t Magyarországon a Budapest Film forgalmazza, de a mostani állás szerint úgy fest, nem fogják bemutatni moziban.