Gyűlöld a sportot! - üvölti a mikrofonba az öntudatos, tizenhárom éves Klara, Lukas Moodysson Vi ar bast! című filmjében. Klara, barátnőjével Bobóval, minden zenei előképzettség nélkül úgy határoz, hogy punk rock bandát alapít. Az sem mellékes, hogy ezzel meg lehet szívatni a próbatermet állandóan elfoglaló, velük szemétkedő fiú rock zenekart. Miután azonban pár lelkes felnőtt Bobóékat is benevezi egy fellépésre, úgy döntenek, hogy kívül-belül punkosítják az iskola vallásos jó kislányát, Hedviget, aki szuperül gitározza a Kumbayát. A hármas, eltéphetetlen szövetséget köt, és innentől kezdve ők együtt az iskola büszke különcei.

Vi ar bast!Forrás: Venice Film Festival

Lukas Moodysson, a Redvás Amal és az Együtt után a Vi ar bast! (Mi vagyunk a legjobbak!) című legújabb filmjében megint úgy mutatja meg a kiskamaszok világát, hogy azonnal visszarepülünk a saját kamaszkorunkba, és pontosan átérezzük annak minden nyomorát, szépségét, humorát és szétfeszítő ellentmondásosságát. Amikor a lányok egy punk banda két fiú tagjával találkoznak, és csak Bobónak nem jut pár, akkor összeugrik a gyomrunk, mert pontosan emlékszünk arra, hogy milyen érzés egyedül ténferegni az alakuló szerelmespárok között, és közben úgy tenni, mintha az egész nem is érdekelne minket. Ugyanennyire cukin kínos jelenet, amikor Bobo, még rosszul felmérve az alkohol hatását, egy házibulin pont a titkos szerelme lemezgyűjteményét hányja le.

Vi ar bast!Forrás: Venice Film Festival

Moodysson a Vi ar bast!-ban felesége képregényét adaptálta, és ezek után kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy ennél a házaspárnál kevesen ismerik jobban és ábrázolják hitelesebben ennek a korosztálynak az érzelmeit. Mindig a legérzékenyebb és legsarkalatosabb pontokra tapintanak: a kiközösítésre, a lázadásra, félelmekre, a ciki bénázásokra, és mindezt hihetetlen szeretettel, együttérzéssel és humorral tálalják.

Ami pedig tökéletesre árnyalja a képet, az a felnőttek és főleg a szülők élővilágának állandó beszűrődése. Mindegy, hogy Bobo instabil, zűrös magánéletű anyjáról van szó, vagy Klara liberális hippi szüleiről, folyamatosan ott lebeg az igazság a levegőben, hogy ezek a szenteste üvegezős játékot játszó, a gyereknek karácsonyra sajtot ajándékozó lények nagyobb bajban vannak, mint az épp mindennel elégedetlen gyerekeik. Ha pedig szegényeknek muszáj velük élniük, nem is létezhet normálisabb reakció, mint egy jó kis amatőr punk banda megalapítása.

Vi ar bast!Forrás: Venice Film Festival

A velencei filmfesztivál közönsége egy emberként röhögte végig a filmet, és mi is csak azért aggódtunk, hogy a hihetetlen szellemességgel és hitelességgel megírt párbeszédek özönében, amíg nevetünk, nehogy elszalasszunk valami újabb poént. Például, amikor Klara és Bobo az őket bünti futásra kötelező tesitanárt gúnyolja, és többek között Björn Borg neve is említésre kerül, biztosan lemaradtunk néhány remek beszólásról.