Oscar 2014: a 12 év rabszolgaság nyert

Cate Blanchett
Vágólapra másolva!
Steve McQueen filmje összesen három díjat kapott. A legjobb színésznő Cate Blanchett lett, a legjobb színész Matthew McConaughey. A Gravitáció hét díjat kapott, az Amerikai botrány hoppon maradt.
Vágólapra másolva!

Ki volt a legszebb az Oscaron?
13 fotó az idei Oscarról, amit látni kell

Izgalmas volt a 86. Oscar-díjkiosztó: a 10-10 díjra jelölt Amerikai botrány és Gravitáció, illetve a kilenc díjra jelölt 12 év rabszolgaság számított a fő esélyesnek, de végül az Amerikai botrány némiképp meglepő módon egyetlen jelölését sem tudta díjra váltani. A Gravitáció elvitte a rendezői díjat és még hat technikai díjat (köztük a legjobb operatőri munkáét és a legjobb vizuális trükkökét), a 12 év rabszolgaság pedig a legjobb film díját kapta, ami azt is jelenti, hogy Brad Pitt – a film producereként – immár Oscar-díjas.

Steve McQueen és Brad Pitt Forrás: AFP

A 12 év rabszolgaság összesen három díjat kapott, begyűjtötte a legjobb adaptált forgatókönyv díját és még egy színészi díjat is: az elsőfilmes Lupita Nyong'ót díjazták a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A színészi díjak egyike sem okozott meglepetést: a legjobb férfi alakítás díját Matthew McConaughey kapta a Mielőtt meghaltam AIDS-es főhősének megformálásáért, a legjobb női alakítás díja Cate Blanchetté lett a Blue Jasmine kikészült főhősnőjéért, a legjobb férfi mellékszereplő pedig a Mielőtt meghaltam transzvesztitáját alakító Jared Leto.

Némiképp váratlan, de örömteli volt, hogy Spike Jonze megkapta a legjobb eredeti forgatókönyv díját A nő-ért. Emmanuel Lubezkitől ugyan nem sajnáljuk a Gravitáció operatőri munkájáért kapott Oscarját, de győzelme azt is jelenti, hogy idén ismét hoppon maradt a zseniális Roger Deakins, akit a Fogságban fényképezéséért jelöltek, ami már a 11. jelölése volt úgy, hogy még egyszer sem nyert.

Ellen DeGeneres Forrás: AFP

A legjobb animációs film a közönség és a filmesek körében is népszerű Jégvarázs lett, a legjobb idegen nyelvű film díját Paolo Sorrentino kapta A nagy szépség-ért.

Ellen DeGeneres ígéretéhez híven sokat mászkált a közönség soraiban, és tényleg üdítő volt, hogy feldobta a gálát egy kis lazasággal: Julia Robertsszel és másokkal együtt pizzát rendeltek, és selfie-t készítettek, ami rögtön össze is omlasztotta a Twittert. A házigazda verbális poénjai kevésbé voltak ütősek, de a show-t szokás szerint a betétdalok lassították le – idén ráadásul az öt jelölt mellett még néhány klasszikusnak számító betétdalt is meg kellett hallgatnunk. A gála tematikailag a filmhősökre koncentrált, de ez nagyjából kimerült abban, hogy lenyomtak néhány közepesen érdektelen video-összeállítást.

* * *

Így zajlott az Oscar-díjkiosztó:

A gála házigazdája, Ellen DeGeneres a színpadon a védjegyének számító nadrágkosztümben, ami ezúttal inkább már szmoking, fekete bársony felsőrésszel. Időjárás-poénnal nyit: esett az elmúlt napokban, úgyhogy köszönjük azoknak, akik imádkoztak értünk. Sorolja a jelölteket, és rögtön elsüt egy "June Squibb annyira öreg, hogy nagyothall"-viccet. Kicsit ócska. Jennifer Lawrence-nek odaszól, hogy "nem fogom megemlíteni, mi történt tavaly" – és mutatja az ujjaival Lawrence esését. Aztán még lovagol a témán pár percig. Több lehetőséget tartogat szerinte az este, az első: a 12 év rabszolgaság nyer, a második: mind rasszisták vagytok.

Anne Hathaway a színpadon, aki a legjobb férfi mellékszereplő díját konferálja fel. Jared Leto nyer a Mielőtt meghaltam transzvesztitájának megformálásáért. Ezt a díjat biztosra lehetett venni. Leto fehér szmokingban és bordó csokornyakkendőben feszít. Egy nőről beszél, aki a 70-es években egyedülálló anyaként nevelte a gyerekeit – az anyukájáról. Aztán a bátyjának is köszönetet mond. Megemlíti Ukrajnát és Venezuelát. Végül azoknak ajánlja a díjat, akik az AIDS áldozataivá váltak, és azoknak, akik olyan helyzetben vannak, hogy nem vállalhatják fel magukat.

Jared Leto Forrás: AFP

Jim Carrey (kék szmoking! – ma este izgalmasan öltöztek a férfiak) a filmhősökről beszél – előre mondták, hogy ez lesz a ma éjszaka fő témája –, azon belül is az animációs filmek hőseiről, akikből kapunk egy kis videoklipet.

DeGeneres már le is ment a közönség soraiba, onnan jelenti be, hogy Kerry Washington jön. A színésznő az első betétdalt konferálja fel: Pharrell Williams adja elő a Happy-t a Gru 2 Oscar-jelölt betétdalát. Az énekes lejön a színpadról, és az első sorban ülő színésznőket is bevonja kicsit, Lupita Nyong'o és Meryl Streep is aranyosan rázza magát. Felszólítja a közönséget, hogy álljanak fel, ennek sokan rögtön eleget is tesznek, de azért nem alakul diszkóvá a terem.

A legjobb kosztüm díját Naomi Watts és Samuel L. Jackson adja át: Catherine Martin nyer A nagy Gatsby-ért. Ez a harmadik Oscarja, a Moulin Rouge!-ért kettőt is kapott, úgyhogy nem meglepő módon elsősorban a férjének, Baz Luhrmann-nak köszöni, aki mindkét filmet rendezte. És már jön is a smink/frizura-díj: a Mielőtt meghaltam-ért kapja két dáma: Adruitha Lee és Robin Mathews. Elsősorban Matthew McConaughey-nek köszönik, hogy hagyta, hogy mindennap meggyötörjék.

Az Indiana Jones-zenére érkezik Harrison Ford, aki a legjobb film díjára jelölt kilenc alkotás közül az első hármat mutatja be, az Amerikai botrány-t, a Mielőtt meghaltam-ot és A Wall Street farkasá-t. Nem tűnik úgy, mintha nagyon bele tudná élni magát a dologba, de az is igaz, hogy ő mindig elég blazírt.

Channing Tatum olyan fiatal tehetségeket mutat be, akiket az Akadémia fedezett fel egy rövidfilmes pályázat keretében. DeGeneres feje közben Leonardo DiCaprio és Sandra Bullock közt bukkan fel. Vigaszdíjat oszt: Bradley Cooper kap tőle pár sorsjegyet, mert nem nyert a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában az Amerikai botrány-nyal.

Kim Novak és Matthew McConaughey Forrás: AFP

Az egészen ijesztőre plasztikázott Kim Novak és Matthew McConaughey áll a színpadon, hogy átadják a legjobb animációs rövidfilm díját. A Mr. Hublot című film kapja, amely egy furcsa figuráról szól, akinek az életét egyszer csak fenekestül felforgatja egy robotkutya. És rögtön jöhet a legjobb egész estés animációs film is: nincs meglepetés, a gyakorlatilag az egész világ által imádott Jégvarázs a győztes.

Sally Field érkezik, és a hétköznapi hősökről beszél, akiknek az életéből időnként film készül. És már jön is egy klip igazi emberekről szóló filmekből, szerepel benne például az Erin Brockovich, Az elnök emberei, Az Argo-akció és a 12 év rabszolgaság is.

Joseph Gordon-Levitt és Emma Watson adja át a legjobb vizuális trükk díját. Meglepő lenne, ha nem a Gravitáció kapná. De nem lepődünk meg, Cuarón filmje győz. Ez a Gravitáció első szobra ma este.

DeGeneres beült a színpadra lépő Zac Efron helyére. A színész a második betétdalt konferálja fel: Karen O adja elő a The Moon Song-ot A nő című filmből. A vásznon óriási telihold világít. Szép lenne, ha ez a szám nyerne, de nem fog.

Kate Hudson és Jason Sudeikis jön a legjobb élőszereplős rövidfilmmel. A Helium kapja a díjat, amelynek a főhőse egy beteg kisfiú, akit egy fantáziabirodalomról szóló történetek derítenek jobb kedvre. A legjobb rövid dokumentumfilm pedig a The Lady in Number 6, amely egy 109 éves holokauszttúlélő nőről szól, aki egy hete, 110 évesen halt meg.

Meryl Streep (első sor) és Julia Roberts (Streep mögött) pizzázik Forrás: AFP

DeGeneres pizzarendelést tervez, megkérdezi a közönség tagjait, hogy ki száll be.

Bradley Cooper a legjobb egész estés dokumentumfilm jelöltjeit konferálja fel. És nem a brutális Az ölés aktusa nyer, hanem a legnagyobb zenei sztárok háttérénekeseiről szóló 20 Feet from Stardom. Úgy tűnik, az Akadémia nem bír el akármennyi nyomasztást. A film egyik szereplője dalra fakad a színpadon, mire a közönség állva tapsol.

Kevin Spacey örvendezik, hogy kiszabadult Washingtonból és Hollywoodban lehet – ami persze utalás a sikeres tévésorozatára, a House of Cards-ra. Azokat az életműdíjakat sorolja, amelyeket már korábban átadtak. Díjat kapott Steve Martin, Angela Lansbury, Piero Tosi kosztümtervező, valamint humanitárius tevékenységéért Angelina Jolie.

Angelina Jolie és Brad Pitt gratulál Matthew McConaughey-nek Forrás: AFP

Ewan McGregor és Viola Davis a legjobb idegen nyelvű film díját adják át. És egy kellemes meglepetés: A nagy szépség kapja a díjat, és nem a sokkal hollywoodiasabb A vadászat.

Jön a legjobb film következő három jelöltjének a bemutatása, amelyet Tyler Perry intéz: A nő, Gravitáció és Nebraska.

DeGeneres azt mondja, a legszívesebbem nem mutatná be a következő színpadra lépőt, mert mindenki ismeri, de mégis muszáj, különben nem fogja tudni, hogy most kell kijönnie: Brad Pitt érkezik, ő a U2-t konferálja fel, akik a Mandela: Long Walk to Freedom betétdalát, az Ordinary Love-ot adják elő. A közönség ismét állva tapsol.

DeGeneres immár fehérben zargatja a közönséget. Meryl Streeppel akar közös fotót készíteni retweet-rekord megdöntése reményében. Aztán odahívja még fél Hollywoodot, hogy ők is legyenek rajta a képen. Végül Bradley Cooper kattintja el az óriásselfie-t.

Készül a selfie Forrás: AFP

Michael B. Jordan és Kristen Bell konferálja fel a tudományos díjak átadását bemutató klipet – magukat a díjakat már korábban átadták, aztán Chris Hemsworth és Charlize Theron adja át a hangvágás és keverés díjait. Theron elrontja: amikor neki kéne olvasni a súgógépről, Hemsworthre vár. Végre egy kis izgalom! Aztán a Gravitáció megkapja mindkét díjat, ez is erősen sejthető volt.

Szokás szerint a tavalyi legjobb férfi mellékszereplő-nyertes, Christoph Waltz adja át a legjobb női mellékszereplő Oscarját. Lupita nyer a 12 év rabszolgaság-ért. Arról beszél, hogy sosem felejti el, hogy az ő életében mennyi boldogság van, míg másokéban mennyi szenvedés. Miközben a 12 év rabszolgaság rendezőjének, Steve McQueennek mond köszönetet, elsírja magát, de aztán folytatja. Az öccsének is megköszöni a díjat. Ja, és közben persze gyönyörű.

Lupita Nyong'o Forrás: AFP

Megjött a pizza. DeGeneres elkezdi szétosztani. Brad Pitt nem kér, de szívesen osztogatja a papírtányérokat. Julia Roberts jelentkezik egy szelet sajtosért.

Az Akadémia elnöke beszél, elmondja többek közt, hogy tavaly hárommilliárd mozijegyet adtak el világszerte, majd Amy Adams és Bill Murray konferálja fel az operatőri díj jelöltjeit. Murray közbeszúrja a nemrég elhunyt Harold Ramist. Aztán kihirdeti a nyertest: a Gravitáció operatőre, Emmanuel Lubezki kapja. Ez a film negyedik díja. Anna Kendrick és Gabourey Sidibe a legjobb vágás díját adja át, és ezt is a Gravitáció viszi, a technikai kategóriákban teljes tarolást produkál a film.

Whoopi Goldberg arról beszél, hogy gyerekkorában az Óz, a csodák csodájá-t mindig hálaadás idején adták a tévében, és csak olyankor, egy évben egyszer lehetett megnézni. Kivillantja a fekete-fehér csíkos harisnyáját és a Dorothyt idéző piros cipellőjét. A Dorothyt megformáló Judy Garland előtt tisztelegve megkéri Garland gyerekeit, Liza Minellit, Lorna Luftot és Joey Luftot, hogy hajoljanak meg. Aztán jön Pink, aki előadja az Óz híres betétdalát, az Over the Rainbow-t. Ismét talpán a közönség.

Ellen DeGeneres kiöltözött Forrás: AFP

DeGeneres tündérnek öltözött valami okból, de szerencsére hamar feledteti őt Jennifer Garner és a "legjobb nevű színész", Benedict Cumberbatch. A legjobb látványterv díját adják át, amit A nagy Gatsby kap. Ketten veszik át a díjat, az egyik ismét Luhrmann felesége, aki ezúttal a gyerekeit említi meg.

Amerika kapitány megformálója, Chris Evans újabb hősöket konferál fel, klip jön Frodóval, Katniss-szel, Vasemberrel, Neóval, Supermannel, Sparrow kapitánnyal, Harry Potterrel, a Terminátorral és sok egyéb filmhőssel.

Glenn Close talpig feketében konferálja fel az év halottaira emlékező klipet, amely James Gandolfinivel kezdődik és Philip Seymour Hoffmannal zárul. És megint egy nóta: Bette Midler adja elő a Wind Beneath My Wings-t, amit a Barátnők című filmben énekelt. A nézők állva tapsolnak.

A házigazda ismét feketében, és Meryl Streeppel együtt nagyon büszkék magukra, hogy a Twitter leállt egy kis időre a selfie-jüktől. Az eléggé plasztikagyanús Goldie Hawn mutatja be a legjobb film-díj utolsó három jelöltjét: Philomena, Phillips kapitány és 12 év rabszolgaság.

John Travolta konferálja fel a Jégvarázs betétdalát, a Let it Gó-t, amit Idina Menzel ad elő. Szerintem a közönség megragad minden lehetőséget, hogy kinyújtóztassák a lábukat, mert megint állnak.

Jessica Biel Forrás: AFP//Frederic J.Brown

Jamie Foxx és Jessica Biel a zenei díjakat adják át. Foxx formában van, egy helyben állva táncikál és énekelget. A legjobb filmzene díja Steven Price-é a Gravitáció-ért. A film hatodik Oscarja. Elnézést kér a szüleitől, amiért olyan sok zajt csapott kiskorában. És akkor a legjobb betétdal: a Let it Go a Jégvarázs-ból. A két alkotó, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez – akik egyébként házaspár – énekelve javasolják a Disneynek, hogy legyen Jégvarázs 2 is.

DeGeneres egy kalapba gyűjti a pénzt a pizza kifizetésére, Harvey Weinstein 200 dollárt ad, Brad Pitt csak 20-at, Lupita viszont az ajakápolóját dobja be. Penélope Cruz és Robert De Niro jönnek a forgatókönyvírói díjakkal. A legjobb adaptált forgatókönyv a 12 év rabszolgaság-é. John Ridley megrendülten mondja a beszédét. A legjobb eredeti forgatókönyv felkonferálásánál A nő kapja a legnagyobb tapsot, és a díj is Spike Jonze-é. Kérdés, hogy ez a kellemes meglepetés azt is előrejelzi-e, hogy az Amerikai botrány mégsem tarol ma, a legtöbben arra tippeltek, hogy ebben a kategóriában David O. Russell filmje lesz a befutó. DeGeneres szerint nagy teljesítmény ez Jonze-tól, hiszen régen gördeszkás volt, és számtalanszor beütötte a fejét a betonba.

Alfonso Cuarón, Angelina Jolie és Sidney Poitier Forrás: AFP

Angelina Jolie és Sidney Poitier a rendezőket konferálják fel, az Oscart Alfonso Cuarón kapja a Gravitáció-ért. "Személyiségformáló élmény volt, ami szerencse, mert annyira hosszú ideig tartott megcsinálni, hogy különben nagy időpocsékolás lett volna" – mondja. Köszöni többek közt a fiának, aki a film társírója volt, Sandra Bullocknak, aki "az egyik legjobb ember, akit ismerek", Guillermo del Torónak és spanyolul a családjának.

A tavaly díjazott Daniel Day-Lewis érkezik, tehát a legjobb női alakítás jön. Cate Blanchett kapja a Blue Jasmine-ért, ahogy kábé fél éve tudni lehetett. Azzal kezdi a beszédét, hogy "üljetek le, túl öregek vagytok ahhoz, hogy álldogáljatok", aztán a többi jelöltet dicséri, nagyvonalú és jó fej, mint mindig. Végül kitér a sydneyi színházra, ahol a férjével dolgozik, és úgy általában a "sok tehetséges ausztrál"-ra.

Cate Blanchett Forrás: AFP

Jennifer Lawrence és a legjobb férfi alakítás díja következik. Messze Matthew McConaughey kapja a legnagyobb tapsot a felkonferálásnál, és persze övé a díj is a Mielőtt meghaltam-ért. Az "all right, all right, all right" már lejárt, úgyhogy egy szolid "thank you, thank you, thank you"-val indít. Ha emlékezetem nem csal, ma este ő az első, aki köszönetet mond Istennek. Aztán a családjának, a halott apjának. És a végére szúrja be, hogy "all right, all right, all right" – senki sem gondolhatta komolyan, hogy elmarad.

Will Smith adja át a legjobb film díját. Mégpedig a 12 év rabszolgaság-nak – tehát az Amerikai botrány-nak egy díj sem jutott. Brad Pitt, a 12 év rabszolgaság producere áll először mikrofonhoz, de gyorsan átadja a szót a film rendezőjének, Steve McQueennek, aki papírról olvas egy hosszú névsort. Azoknak ajánlja a díjat, akik valaha rabszolgaságban éltek, vagy élnek még ma is.

* * *

Az Oscar-díj összes idei jelöltje és díjazottja (pirossal jelöltük a győztest):

Legjobb film

Amerikai botrány (rendező: David O.Russell)
Phillips kapitány (rendező: Paul Greengrass)
Mielőtt meghaltam (rendező: Jean-Marc Vallée)
Gravitáció (rendező: Alfonso Cuarón)
A nő (rendező: Spike Jonze)
Nebraska (rendező: Alexander Payne)
Philomena (rendező: Stephen Frears)
12 év rabszolgaság (rendező: Steve McQueen)
A Wall Street farkasa (rendező: Martin Scorsese)

Legjobb rendező

Alfonso Cuarón (Gravitáció)
Steve McQueen (12 év rabszolgaság)
David O. Russell (Amerikai botrány)
Alexander Payne (Nebraska)
Martin Scorsese (A Wall Street farkasa)

Legjobb férfi főszereplő

Christian Bale (Amerikai botrány)
Bruce Dern (Nebraska)
Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa)
Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság)
Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)

Legjobb női főszereplő

Amy Adams (Amerikai botrány)
Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Sandra Bullock (Gravitáció)
Judi Dench (Philomena – Határtalan szeretet)
Meryl Streep (Augusztus Oklahomában)

Legjobb férfi mellékszereplő

Barkhad Abdi (Phillips kapitány)
Bradley Cooper (Amerikai botrány)
Michael Fassbender (12 év rabszolgaság)
Jonah Hill (A Wall Street farkasa)
Jared Leto (Mielőtt meghaltam)

Legjobb női mellékszereplő

Sally Hawkins (Blue Jasmine)
Jennifer Lawrence (Amerikai botrány)
Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság)
Julia Roberts (Augusztus Oklahomában)
June Squibb (Nebraska)

Legjobb idegen nyelvű film

A nagy szépség
A vadászat
Alabama és Monroe
L'image manquante
Omar

Legjobb eredeti forgatókönyv

A nő
Amerikai botrány
Blue Jasmine
Mielőtt meghaltam
Nebraska

Legjobb adaptált forgatókönyv

12 év rabszolgaság
A Wall Street farkasa
Mielőtt éjfélt üt az óra
Phillips kapitány
Philomena

Legjobb operatőri munka

A nagymester (Philippe Le Sourd)
Fogságban (Roger A. Deakins)
Gravitáció (Emmanuel Lubezki)
Inside Llewyn Davis (Bruno Delbonnel)
Nebraska (Phedon Papamichael)

Legjobb animációs film

Croodék
Gru 2
Ernest & Celestine
Jégvarázs
The Wind Rises

Legjobb látványterv

12 év rabszolgaság
A nagy Gatsby
A nő
Amerikai botrány
Gravitáció

Legjobb kosztüm

12 év rabszolgaság
Amerikai botrány
A nagymester
A nagy Gatsby
The Invisible Woman

Legjobb vágás

12 év rabszolgaság
Amerikai botrány
Gravitáció
Phillips kapitány
Mielőtt meghaltam

Legjobb smink

A magányos lovas
Jackass Presents: Bad Grandpa
Mielőtt meghaltam

Legjobb filmzene

A könyvtolvaj
A nő
Banks úr megmentése
Gravitáció
Philomena

Legjobb betétdal

Alone Yet Not Alone (Alone Yet Not Alone)
Happy (Gru 2)
Let it Go (Jégvarázs)
The Moon Song (A nő)
Ordinary Love (Mandela: Long Walk to Freedom)

Legjobb hangvágás

A hobbit: Smaug pusztasága
A túlélő
Gravitáció
Minden odavan
Phillips kapitány

Legjobb hangkeverés

A hobbit: Smaug pusztasága
A túlélő
Gravitáció
Inside Llewyn Davis
Phillips kapitány

Legjobb vizuális trükk

A hobbit: Smaug pusztasága
A magányos lovas
Gravitáció
Star Trek – Sötétségben
Vasember 3

Legjobb egész estés dokumentumfilm

20 Feet from Stardom
Az ölés aktusa
Cutie and the Boxer
Dirty Wars
The Square

Legjobb rövid dokumentumfilm

CaveDigger
Facing Fear
Karama Has No Walls
The Lady in Number 6: Music Saved My Life
Prison Terminal: The Last Days of Private Jack Hall

Legjobb animációs rövidfilm

Feral
Lóra!
Mr. Hublot
Possessions
Room on the Broom

Legjobb élőszereplős rövidfilm

Aquel No Era Yo (That Wasn't Me)
Avant Que De Tout Perdre (Just Before Losing Everything)
Helium
Pitääkö Mun Kaikki Hoitaa? (Do I Have to Take Care of Everything?)
The Voorman Problem