Robin Williams a depresszió mellett súlyos anyagi gondokkal is küzdött

Elhunyt Robin Williams
Robin Williams csillaga Hollywoodban
Vágólapra másolva!
Robin Williams "súlyos anyagi gondjairól" beszélt barátainak, és depresszió elleni kezelésre járt a halála előtti hetekben – nyilatkozta az Oscar-díjas hollywoodi színész családjának egy barátja.
Vágólapra másolva!

A 63 évesen elhunyt Williams arról panaszkodott ismerőseinek, hogy vagyonának jelentős részét a két exfeleségének fizetett tartásdíjak emésztik fel. "Semmi másról nem tudott beszélni, csak a súlyos pénzügyi gondjairól. Robin rendkívül nagylelkű volt a barátaihoz és a családtagjaihoz, amikor a pályája csúcsán volt, és mindenkit kisegített, akinek szüksége volt rá" – idézte a néhai színész családjának egy barátját a Radar Online nevű amerikai portál.

Muszájszerepeket is vállalt

"Az is frusztrálta, hogy olyan televíziós és mozis szerepeket is el kellett vállalnia, amelyeket nem akart, de muszáj volt, mivel ki kellett fizetnie a számlákat" – mondta az ismerős, hozzátéve, hogy Williams már két éve próbálta eladni a kaliforniai Napa völgyben lévő birtokát, mondván, hogy "már nem engedheti meg magának".

Felakasztotta magát

Az Oscar-díjas hollywoodi színész helyi idő szerint hétfőn akasztotta fel magát egy övvel San Francisco környéki otthonában, holttestét a személyi asszisztense találta meg az egyik hálószobában. Keith Boyd, a Marin megyei seriffi hivatal igazságügyi orvos szakértőjének közlése szerint a depresszióval küzdő Williams csuklóján felszíni vágásokat, a holttest mellett egy zsebkést találtak, de e sebek nem voltak végzetesek, a halált akasztás általi fulladás okozta.

Forrás: MTI/AP/Ben Margot

Mi vitte rá?

A szakértők szerint Williams halálának körülményei nem adnak magyarázatot arra, hogy a színészt mi vitte rá az öngyilkosságra. Mint hangsúlyozták: ennek megértéséhez részletes "pszichológiai elemzésre" van szükség, amely kiterjed a művész orvosi kartonjának és egyéb egészségi adatainak felülvizsgálatára, valamint a családtagokkal és barátokkal folytatott beszélgetésekre. A szakemberek hangsúlyozták, hogy az öngyilkosság ritkán vezethető vissza egyetlen tényezőre, például a depresszióra vagy a kábítószer-használatra. Általában legalább két befolyásoló faktor van jelen, gyakran keveredve az anyagi nehézségekből vagy problémás emberi kapcsolatokból eredő akut stresszel.

A felesége otthon lehetett

Boyd szerint a néhai színész felesége valószínűleg otthon tartózkodott az öngyilkosság idején, de nem volt tudomása a történésekről. Williamst utoljára vasárnap éjszaka látta életben az asszony, amikor aludni ment. Másnap reggel elhagyta a lakást, azt gondolva, hogy a férje még mindig alszik valahol a házban. Nem sokkal később Williams személyi asszisztense érkezett a tiburoni házhoz, és aggódni kezdett, amikor a színész nem reagált a kopogásra. A nő az egyik hálószobában talált rá a színész holttestére.

Órák óta halott volt

Az igazságügyi orvos szakértő szerint a halál ügyében a végső szót csak az után lehet kimondani, hogy elkészülnek a toxikológiai jelentések és a szemtanúkkal felvett interjúk is. Boyd szerint a holttest állapotából arra következtettek, hogy Williams már legalább néhány órája halott volt, amikor rátaláltak. A szakember nem árulta el, hogy a színész hagyott-e búcsúüzenetet.

A közönség mindig szerette Forrás: MTI/EPA/Tracey Nearmy

A kokain lelassította

A filmvásznon Williams mindent eljátszott a szeretni való dzsinntől kezdve a pszichiáterig, ám a valóságban újabb és újabb csatákat vívott a drogfüggőséggel és a depresszióval. "A kokain számomra menedéket jelentett, ahová elbújhattam. A legtöbben felpörögnek tőle, engem viszont lelassított" – nyilatkozta a színész 1988-ban a People magazinnak. Az egyik első figyelmeztetés John Belushi 1982-ben bekövetkezett halála volt, amelyet drogtúladagolás okozott. Azon az éjszakáján Williams egy ideig együtt bulizott a Saturday Night Live sztárjával. "Belushi tragédiája megrémített" – mondta akkoriban a színész, aki épp apai örömök elé nézett. "Tudtam, hogy nem lehetek egyszerre apa, és élhetek ilyen életet" – tette hozzá.

Húsz évig tiszta volt

A színész húsz évig tiszta volt, aztán a harcok megint elkezdődtek. "Ez a valami csendben várakozik egészen addig, amíg úgy nem érzed, hogy 'most minden rendben, jól vagyok'. Aztán a következő, amit érzel, hogy még sincs minden rendben" – mondta Williams 2006-ban a Good Morning America című reggeli műsorban. Hét évvel később a Parade magazinnak nyilatkozva elárulta, hogy húszévnyi tisztaság után ijesztő egyszerűséggel esett vissza: egy nap bement a boltba, és meglátott egy kis üveg Jack Daniel'st, majd alig egy hét múlva már palackokkal megrakva vonult az utcán.

Egy hét alatt visszaesett

A család közbelépésének hatására 2006-ban egy oregoni központban kezeltette alkoholproblémáit. A közelmúltban depressziója miatt vonult rehabilitációs központba. Szóvivője, Mara Buxbaum akkor azt mondta, hogy a színésznek felöltődésre van szüksége a 18 hónapnyi folyamatos munka után.

A ház, ahol a Mrs. Doubtfire című filmet forgatták Forrás: MTI/AP/Ben Margot

Emlékhelyek országszerte

Williams gyászolói virágokból és üzenetekből álló ideiglenes emlékhelyeket emeltek országszerte, köztük a színész otthonánál, a hollywoodi Hírességek sétányán lévő csillagánál, az Egy úr az űrből című vígjátéksorozat helyszínéül szolgáló coloradói háznál, és néhányan egy bostoni közpark egyik padjánál gyűltek össze, ahol a Good Will Hunting című film egyik jelentét forgatták.

Jó reggelt, Vietnam!

Williams sosem szolgált a seregben, de rendszeresen fellépett az amerikai katonákat világszerte támogató USO által szervezett műsorokon. "Mindenkivel kezet rázott, mindent aláírt, és minden egyes embert megölelt. Megértette, hogy a nevetésnek milyen energizáló hatása van a nehéz időkben" – húzta alá keddi közleményében a szervezet, amely 2002 óta működött együtt a színésszel. Williams 13 országban, köztük Afganisztánban, Kuvaitban és Törökországban is szórakoztatta az ott állomásozó amerikai katonákat.

A színész halálhírét követően megszaporodtak az interneten az USO-előadásokról készített felvételek és a színésszel közös fényképek, illetve a Jó reggelt, Vietnam! című mozi eladásai is megugrottak az Amazon.com webáruházban.