Vágólapra másolva!
Ránk lehet számítani, minden héten elmondjuk, hogy szerintünk mit érdemes megnézni a moziban. Most ráadásul a jegyek is olcsóbbak, szóval ez a hétvége a tökéletes alkalom arra, hogy pótoljuk a filmes elmaradásainkat. 
Vágólapra másolva!

Kétarcú január (The Two Faces of January)

Ezen a hétvégén nem kényeztettek el minket izgalmas premierekkel a forgalmazók. Sebaj, legalább marad idő régebb óta futó filmek bepótlására. Aki viszont mindenképpen újdonságra akar beülni, annak a Kétarcú január-t ajánljuk. Ez a ráérősen építkező pszichothriller talán tényleg túl lassú és végeredményben üres, de legalább az aranysárga képek és a színészek csodásak benne. Viggo Mortensen és Oscar Isaac brillírozik, Kirsten Dunst pedig a háttérből figyel.

- - -

Holtodiglan (Gone Girl)

David Finchernek vannak mesterművei, és van most ez a Holtodiglan, amely csupán egy profin kivitelezett, ördögi és izgalmasan hatásvadász thriller. Szóval még így is az ősz egyik legjobb filmje. Aki nem a csacsogó munkatársától akarja megtudni, hogy Ben Affleck meggyilkolta-e a feleségét, vagy sem, az most már tényleg menjen el a legközelebbi moziba. A rejtély feloldása garantáltan tele lesz meglepő fordulatokkal, és ráadásnak még egy nehezen feledhető, cinikus és kiábrándult képet is fest a film az emberi párkapcsolatokról.

- - -

Lavina (Force Majeure)

Ha ez egy amerikai katasztrófafilm lenne, akkor a főszereplőből hős válna a végére. De ez egy svéd film, ezért inkább a kényelmetlen valóságot feszegeti. A férj gyáván hátrahagyja a családját, és inkább a saját életét menti, amikor egy lavina megindul egy síközpont felé. A katasztrófa elhárul, de maradnak helyette kínzó kérdések, hogy mit lehet egy ilyen önző, pipogya férjjel kezdeni. Nem kell elidegenítő drámára számítani, életszerűen és sok humorral mutatja be a cannes-i fesztiválon díjat nyert film a család nyűglődését.

- - -

Viktória: A zürichi expressz

Akinek az a fő gondja a magyar filmmel, hogy mindig ugyanazokat a színészek köszönnek vissza belőle, az most megnyugodhat, a Viktóriá-ból csak Szabó Simon és Stefanovics Angéla lesz ismerős. Szabó ráadásul vicces a parányi mellékszerepében, Stefanovics pedig túlzások nélkül hozza a gyerekéért Svájcban gürcölő prostituáltat. A lényeg ebben a filmben Farkas Franciska, akinek ez az első komoly filmes szerepe, és telitalálatnak bizonyult a visszafogott, természetes játékával. Azoknak ajánljuk a filmet, akik szeretik tudni, hogy mi a helyzet most Magyarországon, és hogy ez milyen emberi sorsokat eredményez,

- - -

Az útvesztő (The Maze Runner)

A legyek ura és a mostanában divatos ifjúsági kalandfilmek legjobb elemeit gyúrja össze kiváló érzékkel Az útvesztő. Egy csapatnyi fiatal nem tudja, hogyan került egy labirintussal körülvett tisztásra, még a nevükre sem emlékeznek, csak azt tudják biztosan, hogy valahogy életben kell maradniuk. A film pont azt nyújtja, amit elvárunk tőle, de azt a legmagasabb fokon: a szereplők szerethetőek, a kalandjaik fordulatosak, ráadásul a szörnyes részek kifejezetten ijesztőre sikerültek.

- - -

Utóélet

Zomborácz Virág nagyjátékfilmes bemutatkozása csupa olyan erényt csillogtat, amelyeket nem várnánk egy magyar filmtől. A vidék finoman stilizált képi világon keresztül elevenedik meg, amely nem hivalkodó, viszont mindvégig izgalmas, a humor sokrétű és sokszor váratlan, és a felnőtté válás itthon elhanyagolt témáját is végre a hozzá illő érzékenységgel bontotta ki egy hazai film. Egy szorongó srác tétován közeledik az önállóság felé, de előtte még rendeznie kell a kapcsolatát az apjával, vagyis pontosabban az apja hazajáró szellemével.

- - -

Sráckor (Boyhood)

Ennek a filmnek az ajánlását még sokáig nem fogjuk megunni. Tizenkét éven át forgatták, de nem ez a lényeg, hanem hogy újra átélhetjük a főszereplő sráccal a kamaszkor minden boldogságát és kínját, egészen addig, míg ki nem repül a családi fészekből. Néha elég, ha a való élet pereg előttünk, és úgy is megtalál minket a katarzis.

- - -

Szabadesés

Pálfi György filmje azokhoz szól, akik szeretik a groteszket és a meghökkentést. Egy hétemeletes ház lakóinak az életébe pillanthatunk be, és egyik lakásban sem a húslevest csendben kanalazós rögvalósággal lehet majd találkozni. Meztelen nő bolyong a szmokingos urak között, máshol egy tehén is az asztalnál étkezik, Nagy Zsolt és Hőrich Nóra Lili pedig celofánba csavarva szexel.

- - -

Ida

Ezzel a filmmel gyúr Lengyelország a jövő évi Oscarra, de ne ijedjen meg senki, egyáltalán nem nyálas vagy didaktikus, helyette simán az év egyik legjobb európai filmje. A címbéli apáca a fogadalma előtt egy kicsit belekóstol mindabba, ami addig kimaradt az életéből, még egy zenés klubba is ellátogat, ahol füstös jazz szól, és nem igazán tudja levenni a tekintetét az egyik zenészről. Ez a gyönyörűen fényképezett, fekete-fehér road movie mindösszesen nyolcvan perces, szóval a legizgágább popcornfilmpárti néző is nyugodtan megpróbálkozhat vele a változatosság kedvéért.

- - -

Az üldözött (The Most Wanted Man)

Már több mint egy hónapja műsoron van Az üldözött, siessen aki nem akar lemaradni a tragikus hirtelenséggel elhunyt színészzseni, Philip Seymour Hoffman utolsó főszerepéről. Az ő megformálásában semmivé foszlanak a kémeket övező legendák: elegáns fellépés helyett szuszog, akták felett görnyed vagy egy kocsiban izzad naphosszat, és a whiskytől remél pillanatnyi megkönnyebbülést. Mintha csak egy hivatalnokot látnánk, akit hajt a határidő és a leépítés veszélye. John le Carré regénye alapján készült.

- - -

Cinema City Filmünnep

Most azoknak sincs okuk otthon maradni, akik amúgy drágállják a mozijegy árát, ugyanis a Cinema City fővárosi és vidéki mozijaiban 710 és 910 forint között lehet jegyet vásárolni a legtöbb vetítésre a hétvégén. Több filmet (Gibraltár, Doboztrollok, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan) is megmutatnak premier előtt, illetve Farkas Franciskát élőben is el lehet majd csípni szombat este a Duna Plazában. A Viktória: A zürichi expressz vetítése után Csákvári Géza filmkritikus kérdéseire fog válaszolni.

Szabó Simon a Cinema City Filmünnep hirdetésén Forrás: Cinema City

- - -

Spanyol Filmhét

A filmkínálat változatossága alapján Budapest már majdnem olyan, mint egy nyugati nagyváros. Alig fejeződött be a német és a japán filmhét, és máris itt van a spanyol. Szerdán kezdődtek a vetítések az Urániában, és egészen vasárnap estig folytatódnak. Aki siet, az szombat délután háromtól elkaphatja a rendezvény legnagyobb dobását, a Hófehérke című némafilmet, amely a klasszikus mese szabad feldolgozása törpe torreádorokkal. De lesz például szuper horror (Amíg alszol) és romantikus vígjáték (A földönkívüli) is, amelyben egy város felett megjelenő ufó miatt elhúzódik az egyéjszakás kaland. A felhozatalból itt lehet szemezgetni.

- - -

Magyar Filmhét

Látják? Erről beszélek - Budapest a filmhetek fővárosa. Erre még egy kicsit várni kell, hiszen csak jövő hét hétfőn kezdődik, de addig legalább van idő átnyálazni a programot. És kell is hozzá idő, ugyanis a Magyar Filmhéten szinte az összes hazai kis- és nagyjátékfilmet, tévé- és dokumentumfilmet levetítik az elmúlt két évből. A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy bepótoljuk a moziban vagy a tévében kihagyott magyar filmeket, legyen az az Isteni műszak, a Megdönteni Hajnal Tímeát vagy éppen a bajba jutott vadvízi evezősökről szóló A legyőzhetetlenek.