Három magyar filmet is beválogattak a július 4-én kezdődő, A kategóriás Karlovy Vary-i filmfesztivál programjába. A versenyprogramban kerül sor Pálfi György Szabadesés című filmjének európai premierjére. A mindössze öt hónap alatt készült szkeccsfilm egy hétemeletes ház különböző lakóinak életéből mutat be kissé bizarr és sötét epizódokat, amelyek mindegyikében egy "erős fantázia, szorongás, álom vagy vágyteljesítés" jelenik meg, mint a rendező a forgatáson elmondta.

SzabadesésForrás: Vertigo

Az egyik részben például egy nő fóliába tekeri a szerelmét, egy másikban egy kisfiú képzelt bika barátja elevenedik meg, a harmadikban egy nő meztelenül flangál egy nagy társaság kellős közepén. A sokszereplős filmben játszik többek közt Molnár Piroska, Benedek Miklós, Nagy Zsolt, Hőrich Nóra Lili, Hegedűs D. Géza és Tenki Réka is. A Szabadesés eredetileg a dél-koreai jeonjui filmfesztivál felkérésére és támogatásával készült, és ott volt a világpremierje május elején, a hazai mozikban szeptember 25-én mutatják majd be.

Zomborácz Virág Utóélet, illetve Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje az East of the West szekcióban mutatkozik be, amelyben elsősorban kelet-európai, első- és másodikfilmesek alkotásai versenyeznek. Az Utóélet lesz a szekció nyitófilmje, Magyarországon október 30-án mutatják majd be.

UtóéletFotó: Erdélyi Gábor

A Kristóf Márton és Gálffi László főszereplésével készült film egy apáról és a fiáról szól, akik nem jönnek ki túl jól, de az apa halála után kapnak még egy esélyt, amikor Gálffi figurája elkezdi szellemalakban zargatni a fiát. A srác közben szerelmes is lesz, egy Petrik Andrea által megformált lányba. Zomborácz a film műfajáról úgy nyilatkozott, hogy "sokáig mondtuk, hogy fekete komédia, de szerintem nem az. Inkább coming of age történet, csak erre nincs magyar szó. Van egy sajátos humora, de vígjátéknak nem mondanám, mert annál minimalistább, távolságtartóbb."

Akárcsak az Utóélet, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan is első film, ami egy Áron nevű, szerelmi bánatban szenvedő, frissdiplomás fiúról (Ferenczik Áron) szól, aki elhatározza, hogy külföldre költözik, de addig is még mindenféle kalandba keveredik Budapesten. A srác volt barátnőjét Jakab Juli alakítja, a bátyját Makranczi Zalán játssza, aki Reisz Külalak című, szuper rövidfilmjének a főszereplője is volt.

A VAN különlegessége, hogy viszonylag hosszú időn keresztül, gerillamódszerekkel vették fel, és csak néhány millió forintba került. A film forgatásáról Reisz azt mesélte, hogy "klassz, hogy egyszerűen megfogom a kamerát, és az ötfős stábbal kimegyünk forgatni. Nincsenek kétórás átállások, várakozások. Ha 80 milliót kaptunk volna erre a filmre, valószínűleg sosem készült volna el a jellegéből adódóan: ez az improvizatív filmezés csak akkor működik, ha nincs benne görcsösség, és az amatőrszereplőknek is nagyon rosszat tett volna, ha hagyományos körülmények közt kellett volna dolgozniuk."