Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét is beválogatták az Európai Parlament Lux-díjának idei tíz jelöltje közé - írja a Variety. A magyar film premierje a májusi cannes-i filmfesztiválon volt, ahol elnyerte az Un certain regard szekció fődíját, illetve Palm Doggal ismerték el a főszerepet játszó kutya alakítását.

Egy kocka a Fehér Isten című filmbőlFotó: Fegyverneky Sándor - Proton Cinema

A Lux-díj további jelöltjei között találjuk a szintén Cannes-ban bemutatott Force majeure (kritikánk) című svéd, a Bande de filles (kritikánk) című francia, a Xenia című görög, a Le Meraviglie című olasz, és a Hermosa juventud című spanyol alkotást is.

A Lux-díjat 2007-ben alapította az Európai Parlament a film- és a kreatív művészet támogatására. Az elismerésről az EP-képviselők döntenek. A tíz jelöltből július végén Rómában választják majd ki azt a hármat, melyeket majd az EU 27 tagállamában is műsorra tűznek ősszel. Mindhárom filmet feliratozzák az EU 23 hivatalos nyelvén, elősegítendő a film forgalmazását. A Lux-díjat december 17-én adják majd át Strasbourgban.

Nem ez az első alkalom, hogy Mundruczó-film a Lux-díj közelébe került, 2008-ban a Deltá-t a három dobogós közé választották, ám a díjat végül a Dardenne testvérek Lorna csendje című filmje kapta meg. Utoljára két évvel ezelőtt jelöltek magyar filmet Lux-díjra, ez Fliegauf Bence Csak a szél-je volt, amely elől az olasz Io Sono Li című film happolta el az elismerést.

A Lux-díj idei tíz jelöltje:

Bande de filles (Céline Sciamma) - Franciaország
Fehér Isten (Mundruczó Kornél) - Magyarország
Force majeure (Ruben Östlund) - Svédország
Hermosa juventud (Jaime Rosales) - Spanyolország
Ida (Paweł Pawlikowski) - Lengyelország
Kreuzweg (Dietrich Brüggemann) - Németország
Macondo (Sudabeh Mortezai) - Ausztria
Le Meraviglie (Alice Rohrwacher) - Olaszország
Razrednl Sovraznik (Rok Biček) Szlovénia
Xenia (Panos H. Koutras) - Görögország