Hétvégi sorozatunk újra jelentkezik: a mozik aktuális kínálatából soroljuk fel azokat a filmeket, amelyekre bátran vehetnek jegyet, nem fognak csalódni.

 

Sráckor (Boyhood)

Ha idén már csak egy filmet néz meg moziban, ez legyen az. Richard Linklater rendező húzása, hogy tizenkét éven át ugyanazokkal a szereplőkkel (Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke) forgatta le filmjét, egyszerű, de zseniális. Egyszerre megrázó szembesülni azzal, hogy milyen gyorsan telik az a rohadt idő, és felemelő a főszereplő sráccal együtt átélni a pillanatok újdonságát és szépségét. A Sráckor-ra különösen ajánlott haveri társasággal beülni, mozi után ugyanis garantált az éjszakába nyúló, nagy közös világmegváltás.

+ + +

Ida

Egy zsidó apáca belekóstol az élet szépségeibe: egy cseppet hatásvadász módon így egyszerűsíthetnénk le ezt a csodálatos filmet, hogy még az is kedvet kapjon hozzá, akinek egyébként eszébe sem jutna beülni egy fekete-fehérben forgatott, súlyos drámára. A szűk nyolcvan perces játékidő olyan tömény esztétikai és érzelmi élményt nyújt, hogy napokkal később is belezsong az ember.

+ + +

Utóélet

Nem kell berezelni attól, hogy magyar film! Az Utóélet klasszul sikerült, és már csak azért üdítő élmény megnézni, mert ritkán látni ezt a fajta groteszk, finom humort filmben. Magyar filmben pláne. A főszereplő srác szorongós típus, de lassanként feloldódik és magára talál, miközben elhunyt édesapja visszajáró szellemét is helyreteszi.

+ + +

Az üldözött (A Most Wanted Man)

Kortól, nemtől függetlenül ajánlható mindazoknak, akik szeretik az okos, higgadt kémfilmeket. Ráadásul ebben a nemrég elhunyt, fantasztikus Philip Seymour Hoffmann játssza a főszerepet. John Le Carré regényéből készült pár éve a remek Suszter, szabó, baka, kém is. Ezt most Anton Corbijn rendezte, aki előtte rengeteg Depeche Mode-klipet is, egy Joy Division-filmet, meg Az amerikai-t George Clooneyval.

+ + +

Szerelemre hangszerelve (Begin Again)

Ez a jó választás a csajos mozizáshoz. Cseppet sem szirupos, viszont sok jó zene van benne. Keira Knightley játszik benne egy bájos dalszerző-énekest, aki miközben első lemezén ügyködik, belehabarodik a lecsúszott producerbe (Mark Ruffalo). Vigyázat, nehogy a hasonló című Diane Keaton-filmre vegyenek jegyet (kivéve a nyugdíjasok)!

 + + +

Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars)

Hollywoodban mindenki pszichopata, vagy legjobb esetben iparkodik, hogy az legyen - ezt állítja David Cronenberg a filmjében. Halott gyerekek lubickolnak a medencében, a tizenhárom éves most jött a rehabról, piromániás nővére kattant munkaadója szellemeket lát - nyomasztó film fantasztikus színészekkel. Julianne Moore Cannes-ban a legjobb színésznő díját kapta az öregedő színésznő megformálásáért.

+ + +

22 Jump Street - A túlkoros osztag

Blődli, de ha éppen röhögni akar az ember másfél óráig a moziban, inkább ezt válassza, mint a meglévő agysejteket is elpusztító Kamuzsaruk-at. Két ütődött fickó (Channing Tatum és Jonah Hill) beépül az egyetemre, hogy drog után nyomozzanak a kampuszon.

+ + +

Lucy

Ha akciófilm, akkor Luc Besson Lucy-je, és véletlenül sem a Feláldozhatók. Scarlett Johansson hasában szétpukkad a tajvani drogos zacskó, ettől totál bepörög, alapos rendet tesz, és próbálja eközben az életét is menteni. Ha eltekintünk a monomániás agyikapacitás-számlálástól, ez egy energikus, remek akciófilm. Akinek meg van hozzá affinitása, merenghet a majmon.