A múlt héten hivatalosan is bejelentették, hogy Christoph Waltz lesz a főgonosz a Spectre című legújabb James Bond-filmben. Az osztrák színész azonban nem most fog először együtt szerepelni az angol szuperkémmel, pontosabban annak megalkotójával, Ian Fleminggel. 1989-ben készült egy alig ismert angol tévéfilm Goldeneye címmel és a Trónok harca Tywin Lannisterjeként ismert Charles Dance főszereplésével, amely az író - akkoriban még tengerésztiszt - háború alatti tevékenységeit és nőügyeit dolgozta fel.

Christoph Waltz egy német hadifoglyot játszit a filmben, akit társával puccos helyre visz vacsorázni Fleming, abban a reményben, hogy hadititkokat tud majd kiszedni belőlük. Waltz a Becstelen brigantyk-ban látott figurájához hasonlóan itt is behízelgő modorban, túláradó kedvességgel társalog az tengerésztiszt későbbi feleségével. Még Magyarország is szóba kerül, hiszen a német hadifogoly a budapesti gőzfürdőkben átélt kalandjairól kérdezi Annt (Phyllis Logan). A nő csalódott Budapestben, azt hallotta, hogy város tele van stricikkel, melegekkel és zenészekkel, de egyetlen zenésszel sem találkozott ott. Közben Fleming mellé odahúzódik a másik hadifogoly, és félreérthetetlen jeleket küld felé.

A Goldeneye egyébként ahol csak tud, kikacsint James Bond akkoriban még csak Fleming fejében formálódó figurájára. Charles Dance rázva, nem keverve kéri egy alkalommal az italát, egy hotelszobának az a száma, hogy 007, miután az egyes számjegy leesett az elejéről, és még az is kiderül, hogy ki volt az igazi James Bond. Egy híres brit ornitológus nevét kapta a szuperkém, akinek a könyveit ismerte a szintén lelkes madarász Fleming.