Vágólapra másolva!
Szereti a lovakat és a dzsúdót, rühelli a melegeket és a sajtószabadságot, és néha énekelni is szokott. Vajon moziba jár? Azt a filmet látta, amelyben James Bond szanaszét veri Szentpétervárt egy tankkal? És tudja, melyik meseszereplőéhöz hasonlítják állandóan az ábrázatát? Összegyűjtöttünk pár filmet, amellyel az orosz elnököt ki lehetne kergetni a világból. 
Vágólapra másolva!

Végtelen történet (The Neverending Story, 1984)

Ki ne emlékezne arra a legendás fotóra, amin a félmeztelen Putyin lóháton baktat a szibériai vadonban? A politikus a hírek szerint nagy barátja a négylábúaknak. Ha így van, óva intenénk kamaszkorunk egyik kedvenc kalandfilmjétől, ugyanis eléggé kikészítené az a jelenet, amelyben a főhős Atráskó nevű lova lassú és fájdalmas halált hal a Szomorúság Ingoványában.

- - -

Aranyszem (Goldeneye, 1995)

Érthető okokból, míg a Szovjetunió létezett, egyetlen James Bond-filmet nem mutattak be az országban. A 007-es személyesítette meg egy személyben a nyugati világ által propagált erő-, kultúr- és stílusfölényt. Rendszeresen tett hidegre orosz ellenfeleket, illetve csábított át a "jó oldalra" orosz szépségeket - gondoljunk például az 1963-as Oroszországból szeretettel-re, de ugyanez történt az 1995-ös Aranyszem-ben is.

Az Aranyszem hiába volt az első rész a sorozatban, amelyet az orosz mozikban is vetítettek, a Bond-filmek oroszfóbiája a hidegháború végeztével sem szűnt meg. A legmegalázóbb Putyin számára a szentpétervári jelenet lehetett, melyben Pierce Brosnan egy tankkal zúz végig a városon, és töri ripityára a pétervári rendőrség autóállományát.

- - -

Idegen a tónál (L'inconnu du lac, 2013)

Putyin büszkén vállalja a homoszexualitással kapcsolatos kőkorszaki nézeteit, ezért muszáj egy melegfilmet is raknunk erre a listára. Először az Adele életé-re gondoltunk, mert az a film gyönyörűen megmutatja, hogy a szerelem elvesztésének fájdalmát a leszbikusok is pontosan ugyanúgy élik meg, mint hetero társaik, viszont furcsamód a legvérmesebb homofóbok is szívesen néznek meztelenül összegabalyodó szépséges, fiatal lányokat, ezért ezt elvetettük. Sokkoljuk inkább az öreget tóparton szexelő bajszos férfiakkal!

- - -

Leviatán (Leviathan, 2014)

Amennyiben az ember Oroszországban él, veszélyes tevékenységnek számít a putyini rendszer kritikusának lenni. A kortárs orosz rendezők egyik legtehetségesebbike, Andrej Zvjagincev mégis direkt módon és magas művészi színvonalon mutat rá a különböző hatalmi szférák összefonódására, az elit korruptságára és az orosz kisember kilátástalanságára. 2014 egyik legjobb filmje egy szörnyű állapotban leledző Oroszország képét terjeszti a világban, és azzal, hogy ott lóg Putyin portréja a kiskirályként uralkodó polgármester széke felett, őt is felelőssé teszi.

A film keserű csattanója is mélyen politikai természetű, de azt inkább nem lőjük le, inkább azt a jelenetet ajánljuk az elnök figyelmébe, amikor szovjet és orosz vezetők arcképeit használják célpontnak részeg oroszok.

- - -

Harry Potter és a titkok kamrája (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002)

A vérmacsó államfő gyaníthatóan inkább egy Vin Diesel-forma férfias férfiként szeretne magára gondolni, ehhez képest leggyakrabban Dobby-hoz, a házimanóhoz szokták hasonlítani a fizimiskáját. A gyűrött fejű, nagy fülű lény a legtöbbet a második Harry Potter-filmben tűnik fel.

- - -

Hidegzuhany (Douches froides, 2005)

Putyin egyik nagy szenvedélye a dzsúdó. Nyolcdanos mester, könyvet is írt a sportágról, és soha nem láttuk még olyan feldúltnak, mint amikor 2013-ban meghalt a mestere, és ő a testőrségét hátrahagyva magányos sétára indult. A Hidegzuhany azon kevés filmek egyike, ami a cselgánccsal foglalkozik, de mielőtt az orosz elnök összehívná a klubbéli srácokat egy közös mozizásra, felhívnánk a figyelmét erre a jelenetre. Nem gyalázzuk meg édeshármassal a tatami szentségét, heló!

- - -

Straight Story - Az igaz történet (1999)

David Lynch legfurább filmjében egy 73 éves özvegyember a fűnyíróján zötyögve szeli át Amerikát, hogy végre kibéküljön rég nem látott bátyjával. Eleve nem hinnénk, hogy az orosz elnököt különösebben lekötné ez a lassú, szemlélődő film, de egy csigatempóban poszorgó fűnyíró látványa tutira kínzás lenne egy olyan ember számára, aki öt évvel ezelőtt 240-nel repesztett egy Forma-1-es kocsival Leningrádban.

- - -

Halálbiztos (Deathproof, 2008)

Ritka nagy troll ez a Putyin! Nem tudjuk másként értékelni azt a húzását, amikor világhírű filmsztárok előtt, elképesztően hamis hangon énekelte el a Blueberry Hill című dalt, és szegény Alain Delon, Monica Bellucci, Vincent Cassel, és még sokan mások kénytelenek voltak udvariasan tapsolni neki. Ott vigyorgott akkor Kurt Russell is, aki sok Putyinnak tetsző filmet csinált karrierje során, de a Halálbiztos nem tartozik ezek közé. Mert hát micsoda dolog, hogy egy csapat nő agyonveri a végén?!

- - -

Az elnök emberei (All the President's Men, 1976)

Oroszországban évek óta azon vannak, hogy eltöröljék a szabad sajtó intézményét. A média kritikátlanul ontja az államhatalom számára kedvező hírmagyarázatokat és kitalált híreket. A tökéletesen működő központi propaganda egy dezinformációkon alapuló, eltorzult képet közvetít többek között a Krím-félsziget elfoglalásáról és a Kelet-Ukrajnában folyó háborúról az oroszok milliói felé.

Az elnök emberei egy kivételes újságírói teljesítménynek állít emléket, amikor a The Washington Post két alkalmazottja felgöngyölítette a Watergate-ügyet, és ezzel közvetetten előidézte Richard Nixon lemondását. Újságírók által felszínre hozott korrupciós ügyek egy elnök bukását eredményezik - Putyin mindent megtett azért, hogy ez a rémálma sohase valósulhasson meg.

- - -

Rocky IV. (1985)

Hollywood egyszerűen nem tud ráunni arra, hogy orosz nemzetiségű, közhelyekben tapicskoló gonoszokkal népesítse be filmjeit. A berlini fal leomlásával is csupán a gyakorisága csökkent ennek a bevált gyakorlatnak, de nem szűnt meg, és a putyini erőszakos külpolitika láttán biztosak lehetünk benne, hogy az elkövetkező években ismét tele leszünk ruszki bajkeverőkkel. Erős a mezőny, de mindközül a szovjet bokszbajnok volt a leginkább túlpörgetett és a leginkább démonizált gonosz a Rocky 4-ből.

Ronald Reagan hatalomra jutásával a hidegháború újból eldurvult, és ebből az amerikai filmgyártás is kivette a részét. A Rocky 4 a paródiába hajlóan leegyszerűsített szimbólumokkal dolgozó propagandafilm mintapéldánya. Stallone Amerika becsületéért küzd, Drago (Dolph Lundgren) pedig a legfőbb földi gonoszt, vagyis Szovjetuniót jelképezi. A mozikban ők ketten már 1985-ben eldöntötték a hidegháború kimenetelét. A nyolcvanas években a KGB-nél dolgozó későbbi orosz elnöknek olyan lehet ezt a filmet nézni, mintha őt ütötték volna ki a ringben.

- - -

Suszter, szabó, baka, kém (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011)

A James Bond-filmeket könnyedén lesöpörheti az asztalról annyival Putyin, hogy az egész csak mese, John Le Carré kémregényei és a belőle készült filmadaptációk azonban jóval realisztikusabb képét festik meg az elnök eredeti szakmájának. A Suszter, szabó, baka, kém-et az elején még nagyon élvezni fogja, mivel kiderül, hogy egy szovjet tégla épült be a brit titkosszolgálat legfelsőbb köreibe, és a szervezet gyakorlatilag lebénul. Aztán persze megfordul a kocka, és végül Smiley ügynök lebuktatja az árulót.

- - -

Pi élete (Life of Pi, 2012)

Addig oké, hogy tigrises film. Putyin imádja a tigriseket. De ha az orosz elnök megfejti a film szimbolikáját, rá kell, hogy jöjjön, hogy abban a jelenetben, amelyben a tigris széttépi a hiénát, a hiéna igazából nem is egy hiéna volt, hanem Putyin másik kedvenc, nagy testű élőlénye: Gérard Depardieu!