Árpa Attila letérdelt elém, és kezet csókolt

Kulka János
Vágólapra másolva!
Kulka János bombajó filmszerepeket kap mostanában. A berni követ opportunista diplomatája és a Swing neccharisnyás tánctanára után titokzatos nindzsaként tűnik fel az Argo 2-ben. Az 56 éves, Kossuth-díjas színésztől megkérdeztük, miért dolgozza magát halálra, szokott-e az életben verekedni, illetve, hogy miért aszexuális mindenki az Argo-filmekben. 
Vágólapra másolva!

Emlékszik arra, hogy milyen körülmények között látta először az első Argót?

Nem láttam, amikor a mozikban vetítették, csak jóval később néztem meg, amikor Attila (Árpa Attila, az Argo-filmek rendezője - a szerk.) megkeresett, hogy játsszam a folytatásban. Amikor elküldte a második rész forgatókönyvét, csatolta mellé az első rész DVD-jét is.

Annyira élvezetes volt az az egy óra, amíg olvastam a forgatókönyvet. Iszonyatosan viccesnek találtam, ez annyira az a humor, amit én is szeretek. A ferde kereszt a koronán, meg az "Öld meg a Fekete Lófaszt!".

Iszonyatosan viccesnek találtam - Kulka János Fotó: Bielik István - Origo

Az első részben Scherer Péter nagyon szépen eljátszotta, ahogy Bodri lassan összeomlik a sok erőszak láttán. A második részből önnek nem hiányzott egy ilyen típusú emberi vonal, amivel lehet azonosulni?

Szerintem a második részben az én figurám esik hasonlóan szét. Attila egyik legeredetibb találmánya, hogy a magyar balfékség hogyan tud túljárni egy technokrata, mindent tudományos alapon felépítő ember eszén. Az általam játszott figura szép lassan amortizálódik: libeg az elején a lassított felvételen, aztán meg... - tudod, mi történik vele. Ez egy szép út.

Az életben mikor használt utoljára fizikai erőszakot?

Tegnap. A színpadon pofon kell vágnom valakit.

De az nem az élet.

Ja, tényleg. Akkor soha. A kutyámat egyszer megütöttem, amikor megette a kedvenc cipőm. De attól is napokig beteg voltam.

Sosem volt verekedős - Kulka János Fotó: Bielik István - Origo

Nem volt verekedős gyerekkorában sem?

Én!? Irtózom tőle.

Filmben is irtózik az erőszaktól?

Igen.

Mi volt a legfelkavaróbb film, amit látott?

Talán a Hetedik, az szörnyű volt.

Önnek is feltűnt, hogy az Argo-filmekben mindenki aszexuális?

Ez a férfiak világa. Feladat van, győzni kell, és ilyenkor a nők is hátrébb kerülnek.

Olvastam, hogy megsérült a forgatás alatt. Volt olyan pont, amikor azt mondta magában, hogy mi az istent csinálok én itt?

Igen. Két évvel ezelőtt nyáron három filmet forgattam majdnem egyszerre: A berni követ-et, a Swing-et és az Argo 2-t. Amikor megsérültem, az egy olyan nap volt, amikor reggel hattól forgattunk Attilával, és délre mennem kellett A berni követ-be egy követségi jelenetet felvenni, ahova aztán egy hatalmas púppal a fejemen állítottam be. Akkor például határozottan megfordult a fejemben, hogy mi a francot csinálok én. De nem bántam meg egy pillanatra sem. Ez is jó a filmekben, hogy mire bemutatják őket, annyi idő eltelik, hogy csak a jóra emlékezel. A szép pillanatokra, a kollégáidra, a forgatás légkörére, a hosszú éjszakákra.

Árpa Attilát a Max című film forgatásán ismerte meg, amiben mindketten szerepeltek?

Ő is benne volt a Max-ben? Nem emlékszem rá. Egy napot forgattam abban, egy kiállításmegnyitón volt pár mondatom John Cusackkel. Attilával a Sziget fesztiválon találkoztam először három-négy évvel ezelőtt, nagyon vidámak voltunk mindketten. Emlékszem, letérdelt elém, kezet csókolt, és azt mondta, hogy te vagy Magyarország legnagyobb színésze, és muszáj egyszer együtt dolgoznunk. Ezt nagyon viccesnek találtam, és aztán mégiscsak ez lett belőle.

Árpa Attila és Kulka János az Argo 2 díszbemutatóján kedden Forrás: InterCom

Ha nem magaskultúrát fogyaszt, miket szokott nézni?

Iszonyatosan unalmasan élek, nekem tényleg a színház az életterem. Tegnap volt éppen a Faust bemutatója, most meg itt ülök veled, és az Argo 2-ről beszélgetünk ahelyett, hogy arról beszélgetnénk. Ez most nekem kicsit mellékösvény. Az elmúlt három hónapban senki nem hívott fel amiatt, hogy a Faust-ot próbálom a Katonában Schilling Árpáddal, de adtam egy nagyinterjút egy férfimagazinnak az Argo 2 miatt, és erre egy pletykalap a címlapon azt idézte ki belőle, hogy "56 vagyok és meleg, de szép testet akarok!" És akkor mindjárt a helyére kerül minden, ez Kulka János ma.

Azért ebben van valami lankasztó, de ne úgy képzeld, hogy otthon ülök, és Goethe Faust-ját olvasgatom. Az utóbbi három hónap annyira elfárasztott, hogy az alváson és az alapvető testi szükségletek kielégítésén kívül semmire nem volt erőm.

Mintha a magyar színészek hajlamosak lennének túlvállalni magukat. Nem tudnak nemet mondani?

Csak saját magamról tudok beszélni. Én nagyon szerencsés vagyok, szép dolgokat csinálhattam, pénzt is kerestem, ilyen értelemben soha nem volt anyagi kérdés színésznek lenni. Azt hiszem, nagyon szeretek dolgozni, és bármennyire is tiltakoztam ellene, mégiscsak ez lett az életem. Nem akarok ennyit dolgozni, aztán mégis olyan szép feladatokkal találnak meg, hogy muszáj elvállalnom őket.

Schillinggel dolgozni három és fél hónapon keresztül, életem egyik legjobb munkája volt. Vagy az Argo 2, amiben olyat csinálhatok, amit soha még. Vagy a Swing-ben nőnek öltözve táncolni hat fiúval, és együtt forgatni Törőcsik Marival. Ilyenekre nem nagyon lehet nemet mondani.