Vágólapra másolva!
A Trónok harca Khaleesije, becsületes nevén Emilia Clarke, rekordidő alatt vált ismeretlen színésznőből ünnepelt sztárrá. Ehhez annyi kellett, hogy minden évben leüljön a fél világ a tévé elé, és a sárkányok anyjának szurkoljon a vastrónért folyó küzdelemben. Hihetetlen, de mindössze két nagyjátékfilmmel a háta mögött kapta meg Sarah Connor szerepét az új Terminátorban. Van azért élet a Trónok harcán túl is, megnéztük, mit csinál Emilia Clarke, amikor nem a sárkányait neveli.
Vágólapra másolva!

Emilia Clarke 1986-ban született, 2009-ben végzett a londoni Drama Centre-ben, ugyanott, ahol Colin Firth és Tom Hardy is tanult. Nagy álmai lehettek, mint minden más színésznőnek, de akkoriban még csak néhány reklámfilmen volt túl. Két év múlva, a Trónok harca elindulásával egy csapásra megváltozott minden.

Smink nélkül is gyönyörű Forrás: Alliance

Rögtön a sorozat elején egy felejthetetlen pillanattal ajándékozta meg a nézőket: forró fürdőt vett Daenerys Targaryenként, ezzel is erősítve a feltételezést, hogy sárkányvér csörgedezik az ereiben. Rajtam kívül még milliók gondolhatták - legkésőbb az első évad vége felé - azt, hogy ebben a nőben megvan az erő az uralkodáshoz.

Ez az összeállítás azonban nem a Trónok harcá-ról szól. Mindenki onnan ismeri őt, tehát sokkal izgalmasabb, ha azzal foglalkozunk, hogy mit lehet róla tudni egyébként, illetve mit csinál akkor, amikor nem a vastrónért harcol. Tizenkét pontban bizonyítom be, hogy kár lenne egyenlőségjelet tenni Emilia Clarke és Daenerys Targaryen közé.

1. Az első igazi filmje egy cirkuszos thriller

Ugyan kering az interneten egy egyetemi vizsgafilmje is, amiben az üzenetrögzítőhöz beszél egyre dühödtebben, de nem veszít semmit, ha azt nem nézi meg. A Shackled című tizenkét perces misztikus thriller azonban már más tészta: Emilia Clarke egy louisianai cirkusz foglya, és az egyik éjjel szökni próbál.

Emilia Clarke a Shackled című filmben Forrás: Panacea

A rövidke előzetes hangulatos, de sajnos a teljes film nincs fent a neten. A legtöbbet az operatőr honlapján nézhet meg belőle, ő egy két és fél perces ízelítőt rakott össze a Shackled legszebben fényképezett pillanataiból a Massive Attack zenéjére.

2. Emilia Clarke és a Stone Roses együtt kiadja a tökéletességet

A Spike Island-ban igazából egy virágüzlet forgalmát is mutathatnák másfél órán keresztül, akkor is fantasztikus film lenne, mivel ötperces gyakorisággal csendülnek fel benne a Stone Roses számai. A készítők azonban még erre is rátettek egy lapáttal, és az egyik mellékszerep eljátszására Emilia Clarke-ot kérték fel. Ő játssza az osztály legjobb nőjét, akibe a gimnáziumi zenekar majd minden tagja bele van zúgva. Legalább annyira, mint a Stone Rosesba.

A Spike Island arról a mágikus pillanatról szól, amikor az ember fiatal, és hirtelen azt érzi, hogy minden összeállt: a lehető legjobb helyen van, a lehető legjobb időben. A filmben ez a pillanat a Stone Roses legendás Spike Island-i koncertjén jön el. Igazat kell adjak a film központi állításának: a szigetes Stones Roses-koncert is csak úgy lehetett volna tökéletesebb, ha közben Clarke-kal táncolok.

Emilia Clarke és Elliott Tittensor a Spike Island című filmben Forrás: Bankside Films

3. Van egy szám, ami róla szól

Tényleg, ha kicsit is Emilia Clarke-rajongónak vallja magát, akkor nézze meg a Spike Island-ot. Táncolni akar majd, és onnantól kezdve a Sally Cinnamon-ról mindörökre a színésznő fog eszébe jutni.

Clarke karakterét is Sally-nek hívják a filmben, nem csoda hát, hogy a Stone Roses-őrült osztálytársai a Sally Cinnamon-t éneklik neki búcsúzásként. Azt sem zavarta őket, hogy a homályos értelmű dalszöveg egy leszbikus nőről szól - legalábbis ezt mondta egyszer a Stone Roses énekese, Ian Brown.

4. Kipróbálta, milyen érzés Audrey Hepburnnek lenni

Gyerekkora óta rajongott Audrey Hepburnért, ezért amikor megtudta, hogy megkapta az Álom luxuskivitelben főszerepét, úgy érezte magát, mintha egyszerre lenne a születésnapja és karácsony. A színházi előadás elsősorban nem a filmen alapult, hanem Truman Capote novellájához nyúlt vissza, és ahhoz próbált hű lenni.

Az előadáshoz készült két promókép Forrás: Cort Theatre

Az előadás egy adott pontján Clarke törülközőben jelent meg a színpadon, amit aztán ledobott magáról, és belépett a kádba. Ennél a pillanatnál mindig előkerültek a telefonok, hiába tilos fényképezni a teremben. A helyzet tarthatatlanná vált, és a színház vezetősége szigorú biztonsági intézkedéseket volt kénytelen bevezetni. A darab nem aratott sikert: tizenhét premier előtti, majd még további harmincnyolc előadása volt a Broadwayen, mielőtt levették volna a műsorról 2013 áprilisában a gyenge bevételi eredmények miatt.

5. Jude Law-t énekléssel vette le a lábáról

Aki látta a filmet, tudják, hogy Clarke papának szólítja az őszülő halálosztó gépet a Terminator: Genisys-ben. Kevésbé ismert tény, hogy Arnold Schwarzenegger nincs egyedül, ha a színésznő híres filmbéli apáit, pótapáit vesszük számba: Jude Law is eljátszotta már ezt a szerepet.

A Dom Hemingway című gengszterfilmben tizenkét év után szabadul a börtönből Law karaktere, és sok év után egy klubban éneklés közben pillantja meg az időközben felnőtt lányát. Emilia Clarke varázslatos jelenség a színpadon, nem csoda, hogy Law a meghatottságtól pislogni is elfelejt. A Fisherman’s Blues című dalt tényleg a színésznő énekelte el, és a teljes verziója a film soundtrackjére is felkerült.

6. Amerika Kapitány szerelme is lehetett volna belőle

Sharon Cartert romantikus szálak fűzik Amerika Kapitányhoz a Marvel-univerzumban, de ennek még csak kezdeményét láthattuk A tél katonája alcímmel ellátott részben. Talán majd a Polgárháború-ban szorosabbra fűződnek ezek a szálak.

Ezt a fickót Emilia is fejbe lőhette volna - Emily VanCamp az Amerika Kapitány: A tél katonájában Forrás: Fórum Hungary

Clarke is ott volt a befutók között, de a szerepet végül Emily VanCamp kapta meg. Ha máshogy alakulnak a dolgok, akkor már szuperhősös filmje is lenne a huszonnyolc éves színésznőnek.

7. A meztelenkedés miatt mondott nemet A szürke ötven árnyalatára

Clarke rögtön a Trónok harca első epizódjában anyaszült meztelenül mutatkozott. Nem meglepő tehát, hogy megkeresték Anastasia Steele, A szürke ötven árnyalata sokat sóhajtozó szűz lányának szerepével.

Emilia Clarke a Trónok harca című sorozatban Forrás: HBO

A színésznő kíváncsiságból kétszer találkozott Sam Taylor-Johnson rendezővel, aztán megköszönte a lehetőséget, és nemet mondott. Attól félt, hogy az újbóli meztelenkedés miatt beskatulyázzák. Bölcs döntést hozott, amit később sem bánt meg. Ha igent mond, most két további részt is le kellene forgatnia, ahelyett, hogy új arcait mutatná meg a moziban.

8. Alig kezdett neki, és máris Sarah Connort játssza

Hihetetlen, de Clarke a Terminator: Genisys előtt mindössze két nagyjátékfilmben tűnt fel mellékszereplőként, és első mozis főszerepében rögtön egy olyan legendás karaktert játszhatott el, mint Sarah Connor. Erre a pályaívre aztán lehet mondani, hogy üstökösként emelkedik. Mókás véletlen, hogy Clarke együtt szerepel a Trónok harcá-ban Sarah Connor második megformálójával, Lena Headey-vel (ő a Sarah Connor krónikái című tévésorozatban játszotta el).

Lena Heady és Emilia Clarke hasonlóan öltöztek Sarah Connorként Forrás: Fox / UIP Dunafilm

Beleadott apait-anyait a fizikai felkészülésbe, azt akarta, hogy hiteles akcióhősnek tűnjön. Naponta több órát töltött súlyemeléssel, kick-box-edzésre járt, és fegyverhasználatot tanult. Leginkább a gránátvetővel gyűlt meg a baja, irdatlanul nehéz, és elvárták tőle, hogy futkározzon vele a forgatáson. Nem kell aggódnia Clarke-nak, ugyanis még maga Schwarzenegger is megdicsérte kolléganője teljesítményét, és külön kiemelte, mennyire biztos kézzel kezelte a fegyvereket.

9. A szemöldökében van az ereje

Az egyik interjújában elmesélte, hogy kamaszként három fő szabályt tartatott be vele az anyja: „Ne drogozz, ne szexelj, és ne érj hozzá a szemöldöködhöz.” Az utolsó szabálynak az lett az eredménye, hogy az iskolában gyakran csúfolták a sűrű szemöldöke miatt, nemrégiben pedig szemöldökmozgató versenyen vett részt az egyik brit talk show-ban.

A szintén két sűrű, szexi sövénnyel rendelkező Cara Delevingne volt az ellenfele, a győztest pedig Arnold Schwarzeneggernek kellett kihirdetnie. Sarah Connor nem állta meg, hogy ne hasson egy kicsit a pótapjára. Jó, ha van egy színésznek egy azonnal megjegyezhető külső jellegzetessége, Clarke-nál a szemöldök tölti be ezt a szerepet.

10. Nem áll hadilábon a humorral

Sok mindenért lehet szeretni Khaleesit, de a humor nem tartozik közéjük. Ellőtt egyáltalán egyetlen poént is a szőke trónkövetelő az eddigi évadokban? Ezzel szemben Clarke-nak remek a humora.

Erre a premierre is mankóval ment, csak a fotózás előtt lepasszolta Forrás: AFP

Nemrég eltörte a csípőjét, ezért heteken keresztül mankóval a hóna alatt jelent meg a Terminátor-film promóciós körútjának állomásain. Balesete körülményeiről először ennyit árult el: „Arnold Schwarzeneggerrel breaktáncoltam, amikor eltört a csípőm.” Később kifejtette, hogy próbálja a lehető legőrültebb történetet kitalálni, például, hogy parkourozott, de a kiábrándító valóság az, hogy simán csak elcsúszott.

11. Nem szállt el a Terminátortól

Legközelebbi, Toscanában játszódó filmjében Marton Csokassal osztozik a két főszerepen, és természetfeletti erőkkel küzd meg majd benne. A Voice from the Stone című horrorban egy ápolót alakít, aki egy anyja halála miatt némává vált fiút vesz gondozásába, hamarosan azonban a nemesi kúria falai közt rejtőző gonosz erő fogságába esik.

Emilia Clarke a Voice From the Stone című filmben Forrás: Zanuck Independent

Szimpatikus döntés, hogy a Terminátor-film után sem intett búcsút a kisebb, független produkcióknak. A Voice from the Stone-t már évek óta próbálják elkészíteni, 2011-ben úgy volt, hogy Maggie Gyllenhaal lesz a főszereplő. Most már tényleg készül a film, erről tanúskodik a kiadott forgatási fotó is.

12. Jövőre sírni fogunk a boldogságtól miatta

A természetfeletti thriller után egy romantikus filmben láthatjuk majd a színésznőt. Egy vidám, mosolygós lányt alakít, akivel nagyot fordul a világ: kirúgják a pincérnői állásából, és a munkaközvetítő irodában egy sorsát elfogadni képtelen, mogorva mozgássérült férfihez ajánlják be ápolónak. Kettejük egymásra találásáról szól a Me Before You.

A film alapjául szolgáló könyvet Jojo Moyes írta, Magyarországon Mielőtt megismertelek címmel jelent meg három évvel ezelőtt. Emilia Clarke partnerét Az éhezők viadala-sorozatból ismert Sam Claflin alakítja. A spanyolországi jeleneteket június elején forgatták le, az Instagramra kirakott kép alapján a színésznőnek nem volt problémája a helyszínnel. A Me Before You-t 2016. június 3-án mutatják be Amerikában.

+1 A reggae is megy a Khaleesinek

A végére csak fellázadt bennem a Trónok harca-rajongó, és nem tudtam kihagyni ezt a vicces részletet a Trónok harca-musical werkfilmjéből. Zeneszerzőnek megtalálták a legártalmatlanabb, a sorozat világától legtávolabb álló zenekar énekesét, Chris Martint. Jamie Lannister énekli a Coldplay történetének első vérfertőzős balladáját, Jon Snow a Wild Thing-et karaokézi, Tyrion Lannisternek pedig egy füstös klubban van a helye nem Westerosban.

Erős a konkurencia, de még így is Emilia Clarke a legjobb dolog a videóban, aki néha eltűnő jamaicai fejfedőben, kiválóan utánozva a reggae-stílust énekel Khaleesiről és az egyéb neveiről. Kár, hogy a werkfilm kamu, jótékonysági célból készült, és sosem lesz Trónok harca-musical. Több videó is tanúsítja a cikkben, hogy Clarke nyugodtan rástartolhatna az énekesi karrierre is.