Vágólapra másolva!
A nyár végével a blockbusterszezonnak is leáldozott. Eljött tehát az idő, hogy rangsoroljuk az idei látványfilmeket, a bénákról még utoljára leírjuk, hogy miért voltak rémesek, a zseniálisakat pedig ajnározzuk még egy kicsit. Volt idén minden: katasztrofális bukás, egy klasszikus sorozat meggyalázása, megható búcsú és zseniális akcióorgia. A Terminátor, egy raptorokat szelídítő pásztor, a szuperhősök szupercsapata és Mad Max is harcba szállt az elsőségért. A cikk végén válassza ki ön is a kedvencét!
Vágólapra másolva!

11. A Fantasztikus Négyes (Fantastic Four)

Az utóbbi évek legbénább szuperhősfilmjét elrettentő példaként kellene körbehordozni a filmes iskolákban, talán akkor nem kell még egy ilyen szörnyűséggel találkozni a mozikban. A Fantasztikus Négyes első kétharmada még csak a reboot felesleges mivoltáról győzött meg: ismét kapunk egy eredettörténetet, amiben alig történik valami, és még jó sokáig el is húzódik.

Aztán a film vége még jól fel is bosszantott.

Mintha egy másik A Fantasztikus Négyes befejezését látnánk, minden repül ki az ablakon, amit addig próbáltak felépíteni, és már csak az számít, hogy összejöjjön a csapat a végére, még ha ezért végtelenül kínos poénokat is kell a szájukba adni. Otrombán megvalósított CGI és húsz percbe összesűrített kliséhegy - bárki is felelős ezért a lezárásért, szégyellje magát.

A Fantasztikus Négyes Forrás: InterCom

Legjobb pillanat: Amikor Miles Teller arra eszmél, hogy egy ágyon fekszik megkötözve, és a végtagjai úgy megnyúltak, mint egy kaszáspóknak. Végre valami váratlan és meghökkentő.

Zabálta a nép? A Fantasztikus Négyes már azelőtt megbukott, hogy moziba került volna. A film forgatását övező botrányok, a kék színbe mártott, jellegtelen előzetesek és a pocsék kritikai fogadtatás az egész világon elriasztotta a nézőket. Magyarországon a két hete futó Mission: Impossible - Titkos nemzet és hatodik hete műsoron lévő Minyonok is megelőzte a nyitóhétvégéjén, Amerikában 25,7 milliót tudott csak összekaparni az első három nap. A tengerentúlon 2011 óta nem nyitott ennyire rosszul szuperhősfilm.

Amerikai összbevétel: 43,1 millió dollár
Amerikán kívüli összbevétel:
103,1 millió dollár
Magyarországi össznézőszám: 14 583

10. Terminator: Genisys

Nem történt meglepetés, az ötödik rész nyomába sem ér az első kettőnek. Nyomasztó hangulat helyett csak akciójelenetek sorakoznak egymás után, a nosztalgia erőltetettnek hat, egy karizma nélküli, ellenszenves Kyle Reese (Jai Courtney) futkározik idősíkokon át a feleslegesen túlbonyolított, logikátlan történetben, és az előzetesekben ellőtt nagy csavar, John Connor (Jason Clarke) pálfordulása sem üt nagyot. Jobb lett volna nem bolygatni a múltat.

Hiába egy rémesen elhibázott film a Genisys, Schwarzenegger miatt mégsem lehet azt mondani rá, hogy nézhetetlen.

A kevés valóban humoros pillanat nagy része a papának szólított, őszülő T-800-ashoz kötődik, és hát ismét a leginkább testhez álló szerepében láthatjuk szenvtelen arccal akciózni.

Emilia Clarke és Arnold Schwarzenegger a Terminator: Genisys című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Legjobb pillanat: Amikor Arnold Schwarzenegger befejeli egy kocsi szélvédőjét.

Zabálta a nép? Amerikában már nem bíznak a nézők egy újabb Terminátor-filmben, a többi országban viszont még mindig becsalogatja az embereket a gépek és az emberek közti háború. Amerikán kívül 235 millió dollárt gyűjtött össze az ötödik rész, ez megmentette attól, hogy pénzügyi bukásként könyveljük el. A magyarokat ugyan egyre kevésbé hozza lázba a Terminátor, de még így is 150 ezren elmentek a legújabb részre.

Amerikai bevétel: 88,8 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 324,7 millió dollár
Magyarországi össznézőszám: 150 555

9. Holnapolisz (Tomorrowland)

A Holnapolisz volt az egyetlen élőszereplős szuperprodukció a nyári szezonban, ami nem valaminek a folytatása vagy újragondolása volt. Végre egy új, káprázatos világban merülhettünk el a moziban - és ezzel el is mondtam a film egyetlen igazi erősségét.

Rácsodálkoztam ugyan a Verne Gyulát és a hatvanas évek űrkorszaki álmait továbbgondoló futurisztikus városra, de a történet nagy fordulata érzelmileg hidegen hagyott, a sulykolt üzenet pedig egyenesen a kívánt hatás ellenkezőjét váltotta ki belőlem.

Arra még George Clooney sem képes, hogy ízlésesen adja át a film által sugalmazott szirupos hurráoptimizmust.

George Clooney a Holnapolisz című filmben Forrás: Fórum Hungary

Legjobb pillanat: A többszintes úszómedence megpillantása.

Zabálta a nép? Ezzel az ifjúsági sci-fivel nagyon elszámította magát a stúdió, 120 és 140 millió dollár közötti veszteséget könyvelhetett el miatta. A film amúgy 180 millióba került, és ez a horribilis összeg még csak meg sem látszott meg a végeredményen. Hazánkban sem talált kedvező fogadtatásra a Holnapolisz: 18 817 nézőt hozott össze az első hétvégén, három hét múlva már a legnézettebb tíz film közé sem került be.

Amerikai bevétel: 93 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 204,9 millió dollár
Magyarországi össznézőszám: 48 711

8. Minyonok (Minions)

Ezt is megéltük. Értelmetlenül halandzsázó, pöttöm mitugrászokért őrül meg a fél világ. A siker olyan értelemben indokolt, hogy tényleg volt egy filmre elég poén ezekben a sárga, gonosz vezérüket kereső lényekben. Az előtörténetüket feldolgozó első negyedóra a legviccesebb a pórul járó dinoszaurusszal és Napóleonnal, de 1968-ba elérve is bőven akadnak frappáns megoldások: Scarlett Túlölő sztárkultusza vagy az angol királynő vagány kocsmázása.

Kár, hogy ezek a viccek akkor működtek volna a legjobban, ha negyedórás epizódokra szétbontva látom őket.

Valódi történet nélkül fárasztóvá vált a poénzuhatag a film végére.

Tagadhatatlanul cukik ezek a lények, de a Minyonok pontosan megmutatta, hogy egy róluk szóló filmnek igencsak behatároltak a lehetőségei.

Képkocka a Minyonok című filmből Forrás: UIP-Duna Film

Legjobb pillanat: Amikor születésnapi bulit rendeznek Drakulának a minyonok. A vámpír vesztére azonban nem éjszaka, hanem nappal.

Zabálta a nép? A Minyonok letarolta az egész világot. Amerikában az animációs filmek közül csak a Harmadik Shrek kezdett nála jobban, jelenleg minden idők kilencedik legtöbb pénzt hozó rajzfilmje odaát. A magyarok is imádják a mitugrászokat, több mint kétszázezer nézője volt a filmnek a nyitóhétvégén, a hatszázezer felett járó össznézőszám azt jelenti, hogy a 2009-es Avatar óta nem pörögtek rá ennyire a magyarok egy mozifilmre sem.

Amerikai bevétel: 313,7 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 962 millió dollár
Magyarországi össznézőszám: 644 226

7. Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron)

Az Ultron kora legnagyobb baja, hogy volt egy első rész, amibe könnyedén bele lehetett szeretni első látásra. A Bosszúállók 2 is hihetetlenül látványos, és sokszor megnevetett, de nem váltja ki azt az önfeledt ámuldozást, amit az első résznél éreztem. Azok benne a legkellemesebb momentumok, mikor kicsit abbamarad a rohanás, és a szuperhősök eleresztik magukat: Thor kalapácsát próbálgatják, vagy éppen a barátnőikkel hencegnek.

Az Ultron kora másik nagy baja, hogy iszonyúan fárasztó.

Telepakolták új szereplőkkel, szerteágazó történetszálakkal, és akkora a tempó, hogy kimerítő élmény végignézni a filmet.

Egy káprázatos szörnyeteg született meg a szemünk előtt.

Chris Evans és Chris Hemsworth a Bosszúállók: Ultron kora című filmben Forrás: Fórum Hungary

Legjobb pillanat: Sorban állnak a szuperhősök Thor kalapácsánál, és az egyikük kezében megremeg.

Zabálta a nép? Az Ultron kora néhány hónap alatt minden idők hatodik legjövedelmezőbb filmjévé lépett elő. Apró szépséghiba, hogy az első részt nem sikerült megelőznie, a 2012-ben bemutatott Bosszúállók ugyanis 1,52 milliárd dollárt hozott össze. Amerikában több pénzt gyűjtött az első rész (623,4 millió dollár), mint a folytatás, a világ többi országában viszont fordítva történt, ezeken a helyeken növelni tudta a bevételt az Ultron kora.

Amerikai bevétel: 457,4 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 1,4 milliárd dollár
Magyarországi nézőszám: 383 470

6. Jurassic World

Nyomába sem ér az 1993-as első résznek, de ha butuska szörnyfilmként nézzük, egész jól el lehet szórakozni rajta. Három erős fegyvere is van: a raptorokat szelídítő Chris Pratt, a nosztalgia és az idióta humor. Pratt iszonyú menő, ahogy motorral megy neki a dzsungelnek, vérszomjas dinók futnak utána, és a Jurassic Park állandó felemlegetése is emeli a film élvezeti értékét.

A Jurassic World hibáit úgy lehet a legkönnyebben figyelmen kívül hagyni, ha a humorra koncentrálunk.

A szándékosan poénra vett részek mellett, a film ostoba megoldásain is el lehet kacarászni, így borzongani nem, izgulni egy picit, nevetni viszont annál többet lehet.

Chris Pratt a Jurassic World egyik promóciós fényképén Forrás: UIP-Duna Film

Legjobb pillanat: A magas sarkú cipőt viselő Bryce Dallas Howard futása a T-Rex elől.

Zabálta a nép? Vannak még csodák. Az első előzetesekre még főleg lesajnáló és gúnyolódó megjegyzések jöttek, aztán valami nagyon megváltozott az emberekben, és minden idők harmadik legjövedelmezőbb filmjévé tették a Jurassic World-öt. Csak a Titanic-ot és az Avatar-t nem sikerült megelőznie. Ezt az óriási sikert még akkor is elképzelhetetlennek tartottam, amikor megnéztem a filmet a premier idején, és kiderült róla, hogy annyira nem is rossz.

Amerikai bevétel: 638,1 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 1,6 milliárd dollár
Magyarországi nézőszám: 471 121

5. Halálos iramban 7

A hetedik részről ugyanazokat a fitymáló megjegyzéseket le lehetne írni, mint az eddigi epizódokról, de ezt hagyjuk is, mert rémesen unalmas lenne, és úgyis tudja mindenki, mit várhat ettől a filmtől. Háromszor pörögnek fel úgy igazából a gumiabroncsok, és ebből a három akciójelenetből kettő tényleg az őrület egy új szintjét mutatja meg.

A dubaji ugratás a felhőkarcolók között még annál is észvesztőbb, mint amire az előzetesekből következtetni lehetett,

a szakadék szélén egyensúlyozó busszal pedig Az olasz meló hasonló jelenetét igazították a mostani, felfokozott nézői igényekhez. Nagy élvezetet okoz ezeknek a túlzásokba vitt akcióknak a bámulása, de mégsem ezek miatt, hanem Paul Walker búcsúztatása miatt válik emlékezetessé film.

Paul Walker a Halálos iramban 7 című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Legjobb pillanat: A vége. Annál a résznél még az is meghatódik kicsit, aki nem tartja magát rajongónak.

Zabálta a nép? A legtöbb sorozatból minden erő elszáll a hetedik részre - ha egyáltalán eljut odáig -, az idei Halálos iramban-rész azonban a hatodik, vagyis az eddigi legsikeresebb epizód nemzetközi összbevételét (788,7 millió dollár) is simán lepipálta. Miket beszélek, nem csupán felülmúlta, hanem egyenesen megduplázta. Lehet ezt még fokozni? A 2017-ben érkező nyolcadik résznek nehéz dolga lesz.

Amerikai bevétel: 351 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 1,51 milliárd dollár
Magyarországi nézőszám: 405 299

4. A Hangya (Ant-Man)

A Hangya volt az idei nyár kellemes meglepetése. Ehhez persze az is kellett, hogy Edgar Wright rendező (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok) kiválásával a film szemben támasztott elvárások lecsökkentek. A moziban aztán azzal szembesültem, hogy A Hangya humora néha egészen meglepő irányokat vesz, és

a szuperhősfilmek mezőnyében szokatlanul ható, bájos emberközpontúsága is friss fuvallatként hatott.

A Hangya szigorúan a Marvel-filmek keretein belül maradt, így a történet fájdalmasan kiszámítható, de apróságokban észre lehet venni Wright keze nyomát, a gyerekszobában játszódó finálé például az idei év legkreatívabb és legszórakoztatóbb összecsapása. Paul Rudd tisztességgel eljátssza a hőssé váló bűnös múltú kisembert, az igazi sztárok azonban A Hangya tolvajcsapatát alakító mellékszereplők, közülük elsősorban Michael Pena, aki bármit is csinál, azzal megnevetteti a nézőt.

Paul Rudd A Hangya című filmben Forrás: Fórum Hungary

Legjobb pillanat: Michael Pena visszaemlékezései, hogy hogyan szerezte meg a tuti tippet.

Zabálta a nép? Hosszú idő után A Hangya az első Marvel-film, ami nem robbantott bankot. A Vasember-rel elkezdett univerzumépítés időszakában bizony A Hangya mondhatja magáénak a legrosszabb nyitóhétvégét (57,7 millió dollárt) és a legalacsonyabb amerikai összbevételt. Az utóbbi még változhat, további 18 milliót kell ahhoz begyűjtenie, hogy megelőzze az Amerika Kapitány első részét.

Amerikai bevétel: 158,2 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 347,7 millió dollár
Magyarországi nézőszám: 103 820

3. Mission: Impossible - Titkos nemzet (Mission: Impossible - Rogue Nation)

A holnap határa tavaly, most meg a Mission: Impossible ötödik része - ha így folytatja Tom Cruise, még a végén a neve egyet jelent majd a minőségi nyári szórakoztatással. Szépen megviccelt minket a film: a reklámkampányát Cruise repülős mutatványára húzták fel, erre kiderült, hogy annál még sokkal jobb akciózásokkal van tele a film.

A csúcspont a bécsi operás rész, melyben egy merénylő után kutat Ethan Hunt a színfalak mögött. Hitchcock is elismerőleg csettintene, ha láthatná, mennyi feszültség és stílusérzék sűrűsödött össze ebbe a néhány percbe. Persze a marokkói motorozás és hirtelen lezárása is bámulatos.

A leglehetetlenebb része a filmnek azonban nem valamelyik akciójelenet, hanem Rebecca Ferguson ragyogása,

aki a sorozat történetében először hajtja végre azt a mutatványt, hogy Ethan Hunt női partnereként elhomályosítja a sztárt.

Rebecca Ferguson és Tom Cruise a Mission: Impossible: Titkos nemzet című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Legjobb pillanat: Amikor Tom Cruise nem tudja az operában, hogy kit lőjön le.

Zabálta a nép? Két hete vetítik a Mission: Impossible ötödik részét a világ mozijai, így az összbevételt még nem érdemes összevetni a konkurenciáéval. Tom Cruise örülhet, ugyanis karrierjének harmadik legjobb nyitását produkálta (55,5 millió dollár), csupán A Világok harca és a Mission: Impossible 2 hozott többet az első hétvégén. Azzal is elégedett lehet, hogy a 2015-ös filmek közül mindössze tíz nyitott jobban, mint az M:I 5.

Tom Cruise Magyarországon is új erőre kapott az ötödik résszel: míg a harmadikat 32 634-en, a negyediket 30 444-en nézték meg az első hétvégén, addig a Titkos nemzet-re több mint ötvenezer néző volt kíváncsi az első négy nap.

Amerikai bevétel: 140,2 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 375,5 millió dollár
Magyarországi nézőszám: 109 411

2. Agymanók (Inside Out)

A Holnapolisz elbukott, egy rajzfilm viszont megmutatta, hogy igenis érdemes eredeti ötlettel benevezni a folytatások és rebootok által uralt filmes népszerűségi versenybe. Az Agymanók egy iszonyúan komplex, de ezzel együtt bűbájosan aranyos mese a bennünk dúló érzelmekről, személyiségünk kialakulásáról. Ez a film úgy szórakoztat, hogy közben szembesít is önmagunkkal.

Valószínűleg sokat elmond az emberről, hogy érzelmet megszemélyesítő manó a kedvence. Én a néha lángcsóvát kilövő Haragot imádtam a legjobban, de persze szurkoltam Derűnek, hogy hozza rendbe a költözés után depresszióba zuhanó tizenegy éves lány életét.

Az Agymanók tele van fergeteges poénokkal és olyan elgondolkodtató vagy éppen megható fordulatokkal, amilyeneket nem egy rajzfilmtől vártunk volna.

Bánat, Harag, Majré, Undor és Derű az Agymanók című filmben Forrás: Fórum Hungary

Legjobb pillanat: Amikor kiderül, hogy nincsen Derű Bánat nélkül.

Zabálta a nép? A Minyonok tébolyítóan magas számainak nem tudott a közelébe érni Magyarországon, Amerikában viszont legyőzte a sárga mitugrászokat, jelenleg 26 millió dollár a különbség az Agymanók javára. A Pixar nemcsak erre lehet büszke, a stúdió történetének második legjobb nyitását hozta össze az agyturkász film (91 millió dollár), amit egyedül a Toy Story 3 szárnyalt túl (110,3 millió dollár). Jelenleg harmadik az Agymanók a legnagyobbat kaszáló Pixar-filmek sorában, és ha szerez még - esetében aprópénznek számító - húszezer dollárt, a második helyezett Némó nyomában-t is lehagyja.

Amerikai bevétel: 339,7 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 639,8 millió dollár
Magyarországi nézőszám: 228 479

1. Mad Max - A harag útja (Mad Max: Fury Road)

Ha ez autóverseny lenne, a többi blockbustert messze lekörözve ért volna be a célba az új Mad Max-film. Az igazi megmérettetés majd decemberben vár rá, amikor az év legjobb filmje címért kell megmérkőznie. Első blikkre annyi történik benne, hogy

néhány őrült ember házilag összerakott járműveket vezetve üldözi a másikat a posztapokaliptikus pusztaságban.

Mégsem válik monotonná a film, mivel a tempó végig magával ragadja a nézőt, és mindig előtűnik valami apróság, ami elkápráztat: Mad Max dünnyögései, a délibábként előtűnő, fehér leplet viselő és szabadságra vágyó nők vagy a hadfiúk póznás mutatványai. És a legfontosabb: ebben a filmben nem kell leállítani az akciót ahhoz, hogy kiteljesedjenek a karakterek, Furiosát és a többieket a tetteiken keresztül ismerjük meg. Ebben a világban a beszéd már értelmét vesztette.

Tom Hardy a Mad Max - A harag útja című filmben Forrás: InterCom

Legjobb pillanat: Furiosa Mad Max vállára támasztja a puskáját, és úgy lő. Rengeteget elmond ez a jelenet a két karakterről és a viszonyukról.

Zabálta a nép? Sosem szabad csak a számokra hallgatni, ha egy film minőségét próbáljuk belőni. Az idei blockbusterek bevételi toplistáján az új Mad Max-film eléggé lent helyezkedik el, a Fantasztikus Négyes-t, a Terminator: Genisys-t, a Holnapolisz-t és A Hangyá-t tudta csak felülmúlni. És A Hangya akár még meg is előzheti. Persze A harag útja komoly hátrányból indult, a listán szereplők közül ez az egyetlen magasabb korhatárbesorolást kapott film.

Magyarországon is az említett négy filmet múlta felül nézőszámban az új Mad Max. Azért szomorú, hogy csak tízezerrel volt több nézője itthon A harag útjá-nak, mint az új Terminátor-filmnek.

Amerikai bevétel: 152,7 millió dollár
Nemzetközi összbevétel: 373,2 millió dollár
Magyarországi nézőszám: 160 606