Vágólapra másolva!
2015-ben is egy csomó fantasztikusnak ígérkező film vár ránk. Matthew McConaughey öngyilkos akar lenni, Matt Damon krumplit termeszt a Marson, Sandra Bullock pedig Boliviában csinálja a politikát. És ez még semmi, ha kedvünk szottyan, most nyáron felmászhatunk a Mount Everestre, de akár az emberek agyába is beleshetünk. 
Vágólapra másolva!

Háromrészes sorozatunk felénél tartunk, azt a harminc filmet mutatjuk be, amelyekért szerintünk érdemes lesz az idén moziba járni. A korábbi részt itt olvashatja el, az általunk legeslegjobban várt filmeket pénteken soroljuk fel.

20. The Sea of Trees
Rendező: Gus Van Sant

Matthew McConaughey a The Sea of Trees című filmben Forrás: Bloom

Matthew McConaughey karrierszárnyalása 2015-ben is folytatódik, legújabb filmjében az Otthonom, Idaho és a Good Will Hunting széplelkű, érzékeny rendezőjével dolgozik együtt. Egy depressziós férfit alakít, aki a Japánban található, öngyilkosok hirhedt erdejébe utazik, hogy véget vessen az életének. Ott azonban egy hasonlóan letört férfival (Ken Watanabe) találkozik, akivel összebarátkozik. Örvendetes hír, hogy McConaughey továbbra is nagy gonddal választja ki a filmjeit, nem ragadt le a látványfilmeknél a Csillagok között után, hanem továbbra is részt vállal kisebb projektekben.

- - -

19. Our Brand is Crisis
Rendező:
David Gordon Green

Sandra Bullock az Our Brand is Crisis című film forgatásán Forrás: Warner Bros

A Gravitáció sikere után nem egy újabb sci-fit, ócska romantikus vígjátékot vagy egy Oscar-hajhász drámát választott Sandra Bullock, hanem egy Bolíviában játszódó politikai szatírát. Bullock és Billy Bob Thornton konkurens politikai tanácsadókat alakítanak, akik a dél-amerikai ország elnökjelöltjeinek a kampányát vezetik. David Gordon Greennek két arca van, szívbe markoló, indie drámákkal (All the Real Girls) kezdte a pályafutását, de füvezős, lazulós vígjátékokat (Ananász expressz) is rendezett. Szó volt róla, hogy elkészíti a Suspiria című kultikus horror remake-jét, de ez a provokatív témájú, az amerikai külpolitikához valószínűleg kritikusan közelítő projekt is ihletett választásnak tűnik.

- - -

18. The Lobster
Rendező:
Yorgos Lanthimos
Világpremier: 2015. március 24.

John C. Reilly, Ben Whishaw és Colin Farrell a The Lobster című filmben Forrás: Element Pictures

A bizarr, nézőit szélsőségesen megosztó Dogtooth görög rendezője első angol nyelvű filmjében sem vett vissza elborult ötleteiből. A The Lobster című romantikus sci-fi a disztopikus jövőben játszódik, ahol nem nézik jó szemmel, ha valaki szingli. Az egyedülálló embereknek 45 napja van egy hotelben párt találniuk magának, különben átváltoznak egy állattá, amit aztán bekergetnek az erdőbe. Egy férfi azonban elmenekül, és a határidő lejárta után is keresi a szerelmet. A film főbb szerepeiben Colin Farrellt, Rachel Weiszt, Ben Whishaw-t, Léa Seydoux-t és John C. Reilly-t láthatjuk.

- - -

17. Our Kind of Traitor
Rendező:
Susanna White
Világpremier: 2015 ősz

Ewan McGregor az Our Kind of Traitor forgatásán Forrás: Film4

John le Carré kémregényeiből az elmúlt pár évben két remekmű is született (Suszter, szabó, baka, kém, Az üldözött), a sor remélhetőleg az Our Kind of Traitor-rel folytatódik, amelyben egy orosz milliárdos próbál átállni az angolokhoz, és kever bajba egy jóhiszemű egyetemi tanárt és ügyvéd barátnőjét. Susanna White rendezőnek a mozifilmek terén alig van tapasztalata, ámde ő jegyezte a kiváló Az utolsó angol úriember-t című minisorozatot Benedict Cumberbatch-csel, ami alapján elegánsan és a színészekből a legjobbat előhozva fogja teljesíteni a feladatát. A film főbb szerepein Ewan McGregor, Damian Lewis, Stellan Skarsgard, Naomie Harries és Alicia von Rittberg osztozkodik.

- - -

16. Sicario
Rendező:
Denis Villeneuve

Benicio Del Toro és Emily Blunt korábbi közös filmjük, A farkasember egyik díszbemutatóján Forrás: UIP-Duna Film

Villeneuve két remekbe szabott thrillerrel, a fejvakarásra késztető Enemy-vel és a hagyományosabb vonalvezetésű Fogságban-nal örvendeztette meg a világ filmszerető részét 2013-ban, és idén sem hagyja cserben a borzongásra vágyókat. A Sicario is egy komor hangulatú thriller, amelyben egy női zsaru (Emily Blunt) és két CIA-s társa (Josh Brolin és Benicio del Toro) lépi át a mexikói határt, hogy kiiktassanak egy drogbárót. Villeneuve képes olyan súlyos atmoszférát teremteni, hogy ne csak a közös helyszín miatt jusson eszünkbe a Nem vénnek való vidék, Blunt (Az ördög Pradát visel, A holnap határa) pedig már nagyon megérdemelte, hogy főszerephez jusson.

- - -

15. Agymanók (Inside Out)
Rendező:
Pete Docter
Magyarországi premier: 2015. június 18.

A Pixar Agymanók című animációs filmje egy kivételesen frappáns alapötlettel állt elő: az emberek fejébe kukkanthatunk be olyan módon, hogy aprócska lények személyesítik meg a bennünk kavargó érzéseket, legyen az harag, öröm vagy éppen félelem. Ez a megközelítés még egy olyan elcsépelt élethelyzetet is izgalmassá tud tenni, mint a családi vacsora. Lenyűgöző volt nézni az előzetesben, hogy a kényszeredett beszélgetést úgy irányítják az agymanók, mintha egy háború kitörésének lennénk a tanúi. Docter korábban a Szörny Rt. és a Fel! című egész estés animációs filmeket rendezte.

- - -

14. Holnapolisz (Tomorrowland)
Rendező:
Brad Bird
Magyarországi premier: 2015. május 28.

Brad Bird a Mission: Impossible negyedik részével talpra állította a gyengélkedő sorozatot, hiába marasztalták azonban a következő részre is, ő inkább egy eredeti ötleten alapuló, nagyszabású sci-fit készített el. A főszereplő kamasz lány (Britt Robertson) egy mágikus kitűző megérintésével eljut Holnapoliszba, amely egy futurisztikus város tele káprázatos technikai felfedezésekkel. Az álmodozó tinit egy remeteként élő tudós (George Clooney) fogja ennek a szédítő, új világnak a rejtelmeibe beavatni. Remélhetőleg megadja majd a rácsodálkozás örömét ez a sci-fi, és miközben elrepít egy fantáziavilágba, belőlünk is újból lelkes tizenéves felfedezőt csinál.

- - -

13. Everest
Rendező:
Baltazar Kormakur
Magyarországi premier: 2015. szeptember 17.

Jake Gyllenhaal (bal oldalt) az Everest című filmben Forrás: Universal

Ritka manapság a hegymászós film, már ezért is lehet örülni az Everest-nek. Ráadásul nem egy sziklaperemek közt fél kézzel ugrálós akciófilmről van szó, hanem egy fogvacogtató, komoly drámáról, amely a Mount Everest 1996-os tragikus kimenetelű megmászását dolgozza fel. Rendkívül erős színészgárdát sikerült összetoborozni: a főbb szerepekben Jake Gyllenhaalt, Keira Knightley-t, Jason Clarke-t, Sam Worthingtont és Josh Brolint láthatjuk. Ennél a filmnél végre nem parasztvakításnak, hanem klassz ötletnek hangzik, hogy 3D-ben fényképezik, hiszen így még félelmetesebbek lesznek a magashegyi környezet mélységei és távolságai.

- - -

12. Carol
Rendező:
Todd Haynes

Cate Blanchett a Carol című filmben Forrás: Film4

Haynes egyszer már dolgozott együtt Cate Blanchett-tel, az I’m Not There - Bob Dylan életei legemlékezetesebb szegmense lett az eredmény, amelyben a nemi választóvonalat eltörölve Blanchett alakította a híres folkzenészt. Most egy ötvenes évek Amerikájában játszódó leszbikus szerelmi történet egyik főszerepét kapta meg a rendezőtől. Egy bolti eladó (Rooney Mara) beleszeret egy nála idősebb és férjezett nőbe. A Carol Patricia Highsmith regényéből készült, az ő fejéből pattant ki A tehetséges Mr. Ripley címszereplője is.

- - -

11. A marsi (The Martian)
Rendező:
Ridley Scott
Világpremier: 2015. november 25.

Ridley Scott a Prometheus című film forgatásán Forrás: 20th Century Fox

Ez lesz az idei év legnagyobb szabású sci-fije: az alapjául szolgáló regény világszerte óriási sikert aratott, egy Marson ragadt űrhajósért izgulhatunk majd, aki hogy ne haljon éhen, elkezd krumplit termeszteni. A könyvnek sajátságos geekhumora van, amit remélhetőleg sértetlenül ültetnek át a filmbe, az ezermester és mindig jó kedélyű főszereplőt Matt Damon alakítja, akihez remekül illik ez a figura. Különös módon az egyetlen komoly kockázati tényezőt a rendező személye jelenti, Scott legutóbbi projektjei nem sikerültek túl jól. A marsi-t nagyrészt Magyarországon forgatták, a NASA-központban a budapesti Bálna épületét ismerhetjük majd fel, és legalább egy magyar színész, Bordán Lili tutira szerepel benne.

- - - - - - - - - - - - -

2015 legjobban várt filmjeit bemutató sorozatunk első részét itt olvashatja el, a befejező rész péntek kora délután jön.