Andy Vajnának sikerült rávennie Antal Nimródot, hogy újra magyar filmet rendezzen. A tervezett film a Viszkisként elhíresült bankrablóról, Ambrus Attiláról szól majd, most készül a forgatókönyv. A Viszkisről korábban Dobray György, a Szerelem első vérig rendezője is filmet akart forgatni. Antal Nimródnak ez lesz a Kontroll óta az első magyar filmje.

 

Régóta lehetett tudni, hogy Andy Vajna nagy igyekezettel próbálja visszacsábítani Magyarországra a Kontroll rendezőjét. Nyílt titok volt az is, hogy Vajna nagyon bízik Antal Nimród rendezői képességeiben, és ínyére van az a művészfilm és a közönségfilm között egyensúlyozó hibrid, amelyet tizenkét évvel ezelőtt a Kontroll-lal megvalósított.

Vajna végre célt ért: a filmügyi kormánybiztossal interjúztunk (a teljes beszélgetést még a héten olvashatja), és megtudtuk, Antal Nimród már a Viszkis-film forgatókönyvén dolgozik. Az Amerikában élő filmrendező másfél évvel ezelőtt a Filmalap szervezte mesterkurzuson már megpendítette, hogy szívesen forgatna Ambrus Attiláról filmet, mert nagyon megfogta a Viszkis története. Elmesélte, hogy találkozott is Ambrussal a Nemzeti Múzeum kertjében, ahol az egykori bankrabló egy kézművesvásáron árult kerámiákat.

Ambrus Attila 2012-ben a műhelyében DunaharasztibanFotó: Origo

Antal Nimród szerint a sztori jó lehetőséget ad, hogy a Kontroll-hoz hasonlóan keveredjenek benne a különböző hangnemek és műfajok. Az autós üldözések és bankrablások mellett megjelenhet a vígjátéki elem is, ahogy például a nehézkes rendőrök a rablót üldözik. Antal Nimród azzal viccelődött, az lehetne a film vége, hogy Mundruczó Kornél azzal lép oda a Viszkishez egy kézművesvásáron, hogy "Van egy filmötletem."

Másfél évvel ezelőtt a rendező még azt tervezte, hogy előbb szerzői filmet próbál csinálni Amerikában, ez lett volna a Repossession of Max the Companion Robot. "A Kontroll óta egy álmom van, hogy egy angol nyelvű filmet készítsek saját könyvből" - árulta el Antal Nimród egy korábbi interjúnkban. A dolog azonban, úgy tűnik, mégsem jött össze, mert a tavalyelőtti Metallica-koncertfilm óta csak két dolgot rendezett: a Wayward Pines című Twin Peaks-szerű minisorozat egyik részét (konkrétan a kilencedik epizódot), amit május 14-től, az amerikai premierrel egyidőben adnak majd a magyar FOX tévécsatornán is, illetve a Filmalap megrendelésére készült reklámfilmet.

A Wayward Pines előzetese

Korábban három hollywoodi filmet rendezett, ebből kettő akciófilm volt, egy horror (RagadozókA szállítmányAz elhagyott szoba), de egyik sem saját ötleten alapult.

"Mindig is akartam, és mindig is fogok akarni Magyarországon filmet készíteni" - mondta Antal Nimród korábban. "Ez nem Andy Vajnán vagy máson múlik, hanem azon, hogy pont akkor hogyan fogok állni anyagilag (...), meg kell várnom azt a pillanatot az életemben, hogy vagy lottón nyerek, vagy egy gazdag ember úgy dönt, hogy ad nekem egy csomó pénzt."

Nem sokkal később a rendező azt nyilatkozta nekünk, addig nem akarja a magyar nézőket fárasztani a filmjeivel, míg egy olyan történetet nem talál, amiről el tudja képzelni, hogy olyan dobás lesz, mint a Kontroll.

Antal NimródFotó: Mudra László - Origo

A történethez hozzátartozik, hogy a Viszkisről már több mint öt éve szeretne filmet forgatni Dobray György, a Szerelem első vérig rendezője. Először úgy volt, hogy angol-magyar koprodukcióban valósul meg a film, a Csillagpor-ból ismert Charlie Cox játssza a címszerepet, és 2010-ben már el is kezdik a forgatást. Később bedobták főszereplőként a Gengszterkorzó ellőtt arcú veteránját játszó John Huston nevét, de 2012-ben már csak az volt biztos, hogy Osvárt Andrea játssza majd a Viszkis barátnőjét.

Nem Dobray György volt az egyetlen, aki filmet tervezett Ambrus Attila életéről: 2005-ben olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a Warner Bros. stúdió vásárolta meg a filmes jogokat, és Johnny Depp játszaná a Viszkist.