Michael Caine-t most díjazták először Európában

Michael Caine
Michael Caine
Vágólapra másolva!
Az Ifjúság című dráma győzedelmeskedett az Európai Filmdíjak szombat esti gáláján Berlinben: öt jelölésből hármat váltott díjra. Paolo Sorrentino filmjében visszavonult karmestert alakító Michael Caine-t megválasztották 2015 legjobb európai színészének, Charlotte Ramplingot pedig a 45 évben nyújtott alakításáért tünteték ki.
Vágólapra másolva!

Michael Caine-t megválasztották 2015 legjobb európai színészének az Ifjúság című filmje miatt, emellett egy életmű-díjat is kapott, amelyet az Európai Filmakadémia elnöke és igazgatótanácsa ítélt oda neki. A csaknem harmincéves akadémia történetében eddig csupán kétszer osztották ki a Tiszteletbeli díjat (Honorary Awads), eddig Manoel de Oliveira portugál rendező, forgatókönyvíró és Michel Piccoli francia színész, rendező részesült ebben a kitüntetésben.

Michael Caine 2015 legjobb európai színésze Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Clemens Bilan

"Ötven év alatt egyetlen díjat sem kaptam Európában, most meg egy este alatt kettőt is. Nagyon furcsa ez számomra, mivel az ilyen rendezvényeken én általában csak a közönség soraiban ülök, és másokat tapsolok meg. Nem tudom szavakba önteni, hogy ez most mit jelent számomra" - mondta meghatódva Sir Michael Caine.

Michael Caine és Harvey Keitel az Ifjúság című filmben Forrás: Mozinet

Az olasz, francia, brit és svájci koprodukcióban készült Ifjúság még a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó szobrot nyerte el. Paolo Sorrentino rendező megismételte a 2013-ban a legjobb európai filmnek választott A nagy szépség-gel elért sikerét. A nagy szépség 2014-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is elnyerte, de most ebben a kategóriában nem indulhat az Ifjúság, mivel túlnyomórészt angolul beszélnek benne. A színészeket vagy a rendezőt ettől persze még jelölheti Oscarra az Amerikai Filmakadémia.

Sorrentino elmúlásról szóló édesbús, sztárokkal telezsúfolt és gyönyörűen fényképezett elmélkedését december 24-étől lehet megnézni a magyar mozikban.

Michael Caine mellett a legjobb színésznőnek választott Charlotte Ramplingot is két díjjal jutalmazták: a 45 év című drámában nyújtott alakításával kiérdemelt elismerés mellett életműdíjat is kapott. A kétszeres Oscar-díjas Christoph Waltz az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez elnevezésű díjat vehette át.

Charlotte Rampling 2015 legjobb európai színésznője Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Clemens Bilan

Az osztrák színész elmondta, egyszer azt kérdezték tőle, meg tudja-e becsülni, hogy karrierje mennyiben múlott a szerencsén. Mint mondta, ezen a kérdésen hosszan gondolkodott, és rájött, hogy nagyon pontos választ tud adni; "száz százalékban".

Az 1988-ban alapított EFA európai Oscar-díjként is emlegetett elismerését a dokumentumfilm kategóriában a tragikus sorsú brit énekesnőről forgatott Amy - Az Amy Winehouse-sztori című film, Asif Kapadia alkotása érdemelte ki.

A legjobb európai animációs film díját a Tenger dala, az ír Tomm Moore rendezése kapta meg.A legjobb európai vígjáték kategória díját Roy Andersson svéd rendező az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmje nyerte el, amelyet négy kategóriában jelöltek, de csak egy díjat kapott.

Colin Farrell és Rachel Weisz A homár című filmben Forrás: Cannes Film Festival

Számos további alkotást is több díjra jelöltek, de az Ifjúság mellett csak A homár című vígjáték kapott egynél többet. A görög Jorgosz Lanthimosz rendezése kiérdemelte a legjobb forgatókönyv díját és a legjobb jelmeztervezésért járó elismerést. A közönségdíjat, amelyre Magyarországon is lehetett szavazni, a Mocsárvidék című hangulatos spanyol krimi kapta meg.

Az EFA összesen 21 kategóriában osztott díjat az utóbbi egy évben bemutatott európai filmeknek. A berlini gálaesten az EFA elnöke, Wim Wenders németrendező és a több mint háromezer filmes szakembert összefogó akadémia igazgatótanácsának elnöke, Agnieszka Holland lengyel filmrendező a demokrácia és a nyitott, befogadó, falak nélküli Európa megőrzésére buzdított. Az összes kategória győztesét itt találja meg.