Egymilliárd forintból készül a magyar Mamma Mia!

Mamma mia!
Vágólapra másolva!
A hetvenes és a nyolcvanas évek ikonikus slágerei csendülnek majd fel Csupó Gábor musicaljében, amelyre közel egymilliárd forintot adott a Filmalap. Andy Vajna és Pálfi György elásta a csatabárdot, és ennek a nézők lesznek a legnagyobb nyertesei: a Hukkle és a Taxidermia rendezője 600 millióból forgat Stanislaw Lem regényén alapuló sci-fit. Pálfi mellett egy másik rendező is a világűrbe vágyik: Lengyel Balázs szerint nem Lajka kutya volt az első élőlény az űrben, hanem Lajkó, a magyar permetezőpilóta. 
Vágólapra másolva!

A Filmalap hosszas huzavona után visszatáncolt ugyan Pálfi György Toldi című filmjének a finanszírozásától, most azonban bizalmat szavazott Az Úr hangja című sci-fijének: 600 millió forinttal támogatja a Hukkle és a Taxidermia rendezőjének legújabb filmtervét. A Stanislaw Lem 1968-ban megjelent regénye alapján készülő film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé.

Végre kiderülhet, hogy egyedül vagyunk-e a világban

Még 2013-ban írtunk részletesen a filmtervről: egy középkorú magyar férfi a főszereplője, aki a családalapítás küszöbén Amerikába utazik, hogy megkeresse a tengerentúlra disszidált apját. Az apa tudósként egy olyan kutatócsoportban dolgozott, amelyik az űrből érkezett hangokat vizsgálta, bizonyítékot keresve arra, hogy van-e intelligens élet a Földön kívül – ez a szál táplálkozik Lem regényéből. A film azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy egyedül vagyunk-e a világban, és ezt a világűr és a személyek szintjén is vizsgálja.

A hang című filmhez készült hangulatfotó Forrás: KMH Film

Az Úr hangja forgatókönyvét Ruttkay Zsófia, Nagy V. Gergő és Pálfi György jegyzi, a forgatás június második felében Magyarországon kezdődik, és októberig tart. A stáb a magyarországi helyszínek mellett többek között Ottawában, Las Vegasban és New Yorkban is forgat. Pálfi ezúttal is állandó alkotótársaival, Pohárnok Gergely operatőrrel és Lemhényi Réka vágóval dolgozik. Az Úr hangja várhatóan 2017 őszén kerül a magyar mozikba.

Adjon már valaki kétmilliárdot ennek az embernek!

Az utolsó pillanatban mégis elkaszálták az utóbbi idők legdrágább magyar filmjének tervét, pedig úgy nézett ki, végre sínre került Pálfi György Toldi-projektje. Tényleg Andy Vajna sajtolta ki ezt a döntést a Filmalap bizottságából? Inkább Arnold Schwarzeneggert akarta benyomni Toldinak? Utánajártunk, mi történt a Filmalap zárt ajtói mögött az utolsó pár hétben, ami miatt végül kukába került a mi tökös magyar Gladiátor-filmünk. Itt a teljes Toldi-sztori.

Szédítő fordulat, a magyarok értek fel elsőként az űrbe!

Lengyel Balázs abszurd, a Sztalker-t is megidéző A répa című nukleáris meséje az idei Friss hús egyik legerősebb rövidfilmje volt, így Pálfi támogatása mellett további örömre ad okot, hogy Lengyel is elkészítheti az első nagyjátékfilmjét. 314 milliót kapott a Lajkó – cigány az űrben című fekete komédia, amelyből kiderül, hogy az első élőlény az űrben nem egy Lajka nevű kutya volt, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta.

Keresztes Tamás az Isteni műszak forgatásán Forrás: Origo

Lengyel Balázs saját ötlete alapján a forgatókönyvet Lovas Balázzsal közösen írta, a Filmalap fejlesztői csapatának közreműködésével. A címszerepet Keresztes Tamás játssza, mellette Gyabronka József és Pálffy Tibor lesznek a főbb szereplők. Az operatőr Réder György. A forgatás július közepén kezdődik, bő egy hónapig tart, helyszínei többek között Budapest, Várpalota, Szentendre és Csobánka ipari, civil és katonai létesítményei lesznek. A fekete komédia várhatóan 2017 őszén kerül a magyar mozikba. Úgy tűnik, jövő ősszel kétszer is elutazhatunk a világűrbe, ha magyar filmekre ülünk majd be a moziba.

Jön a magyar Mamma Mia!

A Filmalap egymilliárd forint gyártási támogatásával készül Csupó Gábor Pappa Pia című filmjére, aki olyan nagy sikerű alkotásokat jegyez, mint a Simpson család és a Híd Terabithia földjére, illetve a kevésbé sikeres Holdhercegnő. A film címe nyilvánvalóan a Mamma Miá!-ra utal, de egyelőre nem akarjuk elhinni, hogy komolyan gondolják (egyébként korábban ez a projekt Zene nélkül címen futott).

Csupó Gábor Fotó: Origo

A Pappa Pia a hetvenes, nyolcvanas évek zenei világa, ikonikus magyar slágerei előtt tiszteleg. A zenés romantikus vígjátékban a legnagyobb és legnépszerűbb dalok eredeti szövegekkel, modernizált változatban csendülnek majd fel, mintha most komponálták volna őket a filmhez. A római-parti csónakház körül bonyolódó történet főszereplője Tamás, a huszonéves kallódó zenész, akit kiöregedett rocker nagyapja arra kér, hogy segítsen neki csónakháza megtartásában, amit banki adóssága miatt az elárverezés fenyeget. A Pappa Pia az alkotók szándéka szerint egy romantikával és humorral átszőtt, vidám mese lesz szerelemről, barátságról, összetartozásról és a fiatalságról.

Ha az eredeti helyszínen, a Római-parton akarják felvenni a filmet, akkor sietniük kell, mivel az 1500 fa kivágásával járó betongát megépítésével betonsivataggá fog változni az ártéri erdő a Levegő Munkacsoport elnöke szerint. A forgatókönyvet Divinyi Réka (Csak szex és más semmi, Kaméleon, Veszettek) jegyzi, az operatőr Tóth Zsolt lesz. A forgatás júliusban kezdődik, a szereplőválogatás még javában tart. A Pappa Pia 2017-ben lesz látható a magyar mozikban.