Ryan Gosling új filmjétől mindenki eldobta az agyát

Kaliforniai álom
Vágólapra másolva!
Tavaly és idén is egy olyan film nyerte az Oscar fődíját, amit a velencei fesztiválon mutattak be. Könnyen lehet, hogy ez a sorozat jövőre sem szakad meg, ugyanis a Kaliforniai álom (La La Land) a szerda reggeli első vetítése óta elképesztően lelkes kritikák áradatában fürdik. Ryan Gosling és Emma Stone musicaljétől állítólag mindenki az egekbe emelkedik, és újult erővel kezd el örülni az életnek. Még négy rettenetesen hosszú hónapot kell kibekkelnünk addig, hogy mi is láthassuk az Oscar-verseny jelenlegi éllovasát.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két évben a Birdman és a Spotlight nyerte el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Mindkettő a velencei filmfesztiválon debütált, és a Kaliforniai álom (La La Land) első kritikáit olvasva könnyen lehet, hogy sorban a harmadik évben is egy velencei premier viszi el a filmvilág legfontosabb díját.

Ryan Gosling és Emma Stone a Kaliforniai álom című filmben Forrás: Freeman Film

Szerda reggel vetítették le a sajtónak az ötvenes évek hangulatát visszahozó musicalt, amiben Ryan Gosling és Emma Stone fakad dalra és szeret egymásba, miközben Los Angelesben próbálják kiteljesíteni művészi ambícióikat.

A neves szaklapok egyöntetűen olvadoznak a Kaliforniai álom-tól: a brit The Guardian kritikusa a maximálisan adható öt csillaggal jutalmazta, mesterműnek nevezte, ami „feltölt D vitaminnal, mint a napfény”.

A The Hollywood Reporter szerzője szerint első látásra be lehet szeretni a filmbe. „Az utóbbi évek legkülönlegesebb jelenetével kezdődik, egy vágás nélküli musicalbetéttel, amely a reggeli dugók idején játszódik a Los Angeles-i autópályán, és amely bravúrosságával A gonosz érintése és A játékos híres nyitójeleneteire hajaz” – írja a Variety.

Ryan Gosling a Kaliforniai álom című filmben Forrás: Freeman Film

„A két főszereplő azért illik össze” – tér át a színészekre a Variety kritikusa, „mert Gosling mézbe áztatott rosszindulata és Stone tépelődéssel finomított élénksége ingerlően erotikus kapcsolatot eredményez közöttük.” De leginkább azért illenek össze – folytatja, mert közös táncaikban is megvan ez a kapcsolat.

Gosling és Stone mellett a három Oscart kapott Whiplash-t jegyző Damien Chazelle rendezőt is elárasztották dicséretekkel. Döccenő nélkül vált át párbeszédes részből musicalbe, valódi Los Angeles-i helyszínekből csinált fantáziavilágokat, és új életet lehelt egy olyan műfajba, amely sokak szerint pókhálós klisékből épül fel – vette sorba a The Hollywood Reporter a rendező Kaliforniai álom-ban felvillantott erősségeit.

Ryan Gosling és Emma Stone a Kaliforniai álom című filmben Forrás: Freeman Film

„A musicalbetétek tele vannak vibráló energiával. Nehéz időket élünk, de ez a film megérdemli, hogy elmélyülten ízlelgessük, mivel egyszerre szórakoztat, világít rá fontos dolgokra, és jó érzéssel tölt el amiatt, hogy életben vagyunk” – lelkendezett a Deadline.

A Variety a Kaliforniai álom végével nincs teljesen kibékülve, így nem tudja mesterműnek nevezni a filmet: „Végül elmerül a melankóliában, de a legmeggyőzőbb örömforrásai azok a pillanatok, amelyek a régi mozifilmekhez kapcsolt elragadtatást hozzák elő a közönségből, illetve a boldogság nagyszerű érzetét ültetik el.”

Ryan Gosling és Emma Stone a Kaliforniai álom című filmben Forrás: Freeman Film

Több kritika szerint is az lesz a fő kérdés a film bemutatójakor, hogy vajon a mostani közönség rákap-e az ötvenes évek musicaljainek az ízére, vagy elutasítja ezt a számára idegen világot. A film maga is megfogalmazza ezt a kérdést a The Wrap szerint, és a Gosling által játszott, kompromisszumra sokáig képtelen jazz-zenész választ is ad rá.

„Nem gondolod, hogy túl nosztalgikus lett?” – kérdezi a női főszereplő, Mia (Emma Stone). „Ez a lényege” – feleli a jazz-zenész, majd arra a kérdésre is tömör választ ad, hogy mi lesz, ha nem tetszik majd az embereknek: „Fuck ’em” – mondja, amit talán úgy lehetne magyarra fordítani, hogy „szard le őket” vagy "rohadjanak meg".

Kovács Gellért filmes újságíró is beült a velencei filmfesztivál nyitófilmjére, majd pedig egy elragadtatott szerelmes levelet intézett a Kaliforniai álom-hoz. Most éppen ő az a magyar ember, akit a legjobban irigyelünk a világon.

Nagyon az elején tartunk még az Oscar-versenynek, a legtöbb díjra esélyesnek gondolt filmet még nem látta senki. A Kaliforniai álom velencei bemutatójával annyi dőlt el, hogy a premier előtti hype megalapozott volt, ezzel a filmmel komolyan kell majd számolni.

A némafilmes négy évvel ezelőtt nyerte el úgy a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, hogy a Kaliforniai álom-hoz hasonlóan nagyrészt Hollywood kulisszái között játszódott, és Chazelle musicaljéhez hasonlóan egy rég letűnt filmes stílust támasztott fel.

A Kaliforniai álom december 29-én kerül a magyar mozikba, mi már elkezdtük vágni a centit.

A Kaliforniai álom új plakátja Forrás: Freeman Film