Meghalt a Coen testvérek egyik kedvenc színésze

Jon Polito
Vágólapra másolva!
Hatvanöt éves korában meghalt Jon Polito, a Coen testvérek kedvelt karakterszínésze – tudatta a világgal John McNaughton rendező, aki a Gyilkos utcák és A horror mesterei című sorozatokban dolgozott együtt vele. McNaughton kedves barátjának és született színésznek nevezte Politót, aki több mint száz mozi- és tévéfilmben és számtalan sorozatban szerepelt, valamint a Broadway-en is játszott.
Vágólapra másolva!

Az 1950-ben született Jon Polito első mozis szerepét az 1981-es Gangster Wars című elfeledett filmben kapta, 1985-ben játszott Dustin Hoffmann mellett a tévéfilmnek készült, de a mozikban is bemutatott Az ügynök halálá-ban, majd a Hegylakó-ban egy New York-i detektívet alakított, aki a lefejezéses gyilkosságok ügyében nyomoz. Összesen több mint kétszáz filmben és tévésorozatban tűnt fel.

Jon Polito és Jeff Bridges A nagy Lebowski című filmben Forrás: Budapest Film

Polito szinte mindig emlékezetes mellékszerepekben csillantotta meg kivételes tehetségét, de egyszer kapott egy rendes főszerepet is, amivel úgy igazán meg tudta mutatni, hogy mit tud. Ő játszotta az olasz gengszterfőnök Johnny Caspart, az ír Leo (Albert Finney) ellenlábasát a Coen testvérek 1990-es, zseniális gengszterfilmjében, A halál keresztútján-ban.

Caspar egy lenyűgözően összetett, ellentmondásos figura. Megátalkodott, simlis gazember, aki a maga módján mégis korrektségre törekszik. Ahogy ő fogalmazott: „ha ez így megy tovább, egy üzletember nem számíthat semmi haszonra a bundázásból. Márpedig ha már a bunda sem fix, miben bízhat az ember? Hogy nyerjen is valamit, kénytelen lesz vaktában fogadni. És akkor az már maga az anarchia. A legvadabb dzsungel. Ezért fontos az erkölcs, hisz az különböztet meg az állatoktól.”

Jon Polito A halál keresztútján című filmben Forrás: InterCom

Joviális, már-már melegszívűnek mondható családapa, akiből egy pillanat alatt ki tud törni a vadállat. Emlékezzünk csak arra a jelenetre, amiben a tanár dicsérete miatt ujjongva visítozó fiának kever le visszakézből egy óriási pofont, majd három másodperccel később már a zokogó fiút vigasztalja: „na, mi az a nagy baj? Csak nem bántott valaki?”

De sosem felejtjük el azt a dühtől eltorzult arcot sem, amit akkor mutatott, miután lapáttal pépesre verte egy ember arcát. Polito szenzációs a szerepben, azon ritka esetek egyike, amikor elképzelhetetlennek tűnik, hogy van színész, aki nála jobb lett volna.

Gabriel Byrne és Jon Polito A halál keresztútján című filmben Forrás: InterCom

Ahogy Gene Wilder és a Vaklárma esetében, úgy Polito és A halál keresztútján kapcsán is muszáj beszélnünk a magyar szinkronról.

Bátran kijelenthetjük, hogy ehhez a filmhez készült minden idők egyik legnagyszerűbb szinkronja,

a magyar hangokat olyan nagyágyúk szolgáltatták, mint Gáti Oszkár, Udvaros Dorottya, Márton András, Kránitz Lajos (ő kapta Politót), Ujlaki Dénes, Avar István és Hollósi Frigyes. Mindannyian a csúcsformájukat hozzák.

De aki még sokat hozzátett a sikerhez, az a szöveg fordítója, Schéry András (ő fordította a Vaklármá-t, a Ford Fairlane kalandjai-t és a Ponyvaregény-t is, több száz másik film mellett). Úgy képzeljük, hogy amikor a Coen testvérek elkezdtek dolgozni A halál keresztútján forgatókönyvén, megnézték az összes létező harmincas évekbeli gengszterfilmet, és kiírták belőlük a legízesebb és legobskúrusabb szlengdumákat, amiket aztán kivétel nélkül bele is raktak a filmjükbe. Schéry pedig mindegyik, amúgy irtózatosan nehezen lefordítható szófordulatnak megtalálta a legtermészetesebben hangzó, legötletesebb magyar megfelelőjét.

A halál keresztútján magyar szövege egy szépirodalmi igényű remekmű, javasoljuk, hogy senki se fejezze be anélkül az életét, hogy egyszer nem hallgatja meg.

Polito alakítása Casparként mély nyomot hagyott a Coen testvérekben, ugyanis két következő filmjükbe, az 1991-es Hollywoodi lidércnyomás-ba és az 1994-es A nagy ugrás-ba is meghívták, majd később A nagy Lebowski-ban és Az ember, aki ott sem volt-ban is szerepet adtak neki. Tehát összesen öt alkalommal dolgoztak vele.

Jon Polito Az ember, aki ott sem volt című filmben Forrás: Budapest Film

Másoknak is feltűnt, hogy Polito kiváló karakterszínész maffiafilmekhez: Ridley Scott az Amerikai gengszter-ben rendezte őt, a Ryan Gosling főszereplésével készült Gengszterosztag-ban pedig Jack Dragnát formálta meg, aki huszonöt éven át volt a Los Angeles-i maffia feje. Utolsó mozifilmje a Tim Burton által rendezett Nagy szemek volt, egy San Franciscó-i szórakozóhely tulajdonosát alakította.

Jon Polito a Szívek szállodája című tévésorozatban Forrás: ABC

Számtalan tévésorozatban is szerepelt, a magyar közönség leginkább talán a Szívek szállodájá-ból emlékezhet rá, amiben ő volt Pete, aki az óriási pizzát süti meg Lorelai születésnapjára, majd később az apát alakítja Kirk borzasztó filmjében.