A legvagányabb nőket szedték össze a boszorkányos horrorhoz

Tilda, Dakota, A Bigger Splash
Vágólapra másolva!
Alapból szentségtörésként tartanánk a Suspiria remake-jét, a horrorklasszikus újrázásához azonban csupa olyan színésznő szerződött le, akinek jól áll az érzéki gonoszkodás, az olasz rendező pedig izgalmas irányba viszi el a boszorkányhorror meséjét. Vajon ki lesz a gonoszabb benne, Tilda Swinton vagy Dakota Johnson? Chloe Grace Moretz ezzel a filmmel fogja először megmutatni, milyen az, amikor jobban odafigyel a szerepválasztásaira.
Vágólapra másolva!

Az éveken át húzódó, iszonyúan kockázatos projekt valósággá vált. A Bigger Splash című napfényes noir olasz rendezője, Luca Guadagnino októberben kezdi el forgatni a Suspiria című olasz horror remake-jét. Merész vállalkozás, mert aki látta a magyar keresztségben Sóhajok címet kapott filmet, az tudja, hogy Dario Argento a horrorműfaj egyik csúcsdarabját hozta létre. Ezt a boszorkányos mesét csak úgy van értelme újrázni, ha az új verzió is bátran áthágja a konvencionális filmkészítés szabályait, és rémálomszerű atmoszférát teremt.

Dakota Johnson A Bigger Splash című filmben Forrás: JIL Kft.

A remake mellett szól, hogy a Guadagnino által elképzelt álomszereposztás is nagyjából megvalósult. A Bigger Splash-ből visszatér Tilda Swinton és A szürke ötven árnyalatá-nak a sztárja, Dakota Johnson. A horror huszonegyedik századi változatában A nimfomániás-ban feltűnt, kiszőkített szemöldökű Mia Goth is szerepet kapott, ők hárman tökéletesek lennének balettiskolát igazgató boszorkányoknak.

Mia Goth és vőlegénye, Shia LaBeouf a Harag angliai premierén 2014-ben Forrás: NurPhoto/Euan Cherry/Photoshot/NurPhoto/Euan Cherry

A remake-kel kapcsolatos legfrissebb hír, hogy a Ha/Ver és a Carrie főszereplője, Chloe Grace Moretz is elkötelezte magát a film mellett. Azt még nem lehet tudni, hogy ő vagy Johnson lesz-e a főhősnő, azaz melyikük veszi át Jessica Harper szerepét.

Életkor alapján Moretzhez sokkal inkább illik a fiatal balett-táncos karaktere, aki az intézetbe érkezve brutális gyilkosságokkal szembesül, majd arra jön rá, hogy az intézményt boszorkányok vezetik.

Moretz pont egy hónapja beszélt arról, hogy kiszáll az összes futó projektjéből, és mostantól jobban meggondolja, milyen filmeket vállal el. „Azt gondolom, hogy színészként hatalmas lehetőség nyílik előtted: a szerepeken keresztül megtalálhatod önmagad” – tárulkozott fel a színésznő a The Hollywood Reporternek.

Az eddig ötvenöt filmben feltűnt Moretz „lelassít” mostantól, és csak olyan filmeket fog készíteni, amelyek összhangban vannak az önképével, illetve segítenek neki kitalálni, „mit jelent 19 éves színésznőnek lenni, aki a maga ura”.

Chloe Grace Moretz a Sils Maria felhői című filmben Forrás: Cirko Film

Moretz A kis hableány élő szereplős feldolgozásából szállt ki, és helyette egy jóval izgalmasabbnak hangzó, felnőtt témákat boncolgató Suspiriá-ra mondott igent. Dario Argento filmje „nagyon különleges, majdhogynem gyerekes” volt Guadagnino szerint. Ehhez képest az új verzió 1977-ben fog játszódni Berlinben, és a kettészakított Németországban felnövő új generációra koncentrál, akik szembeszálltak a múltért felelősséget nem vállaló szüleikkel.

Nagyon nem lőhetünk mellé, ha azt tippeljük, az amerikai tinisztár testesíti meg az új generációt, Swinton pedig a régit. A rendező mást is mondott a remake-ről: „Az anyáról, az anyák hajthatatlan erejéről, illetve a belső hang megtalálásáról fog szólni.”

Tilda Swinton és Matthias Schoenaerts az A Bigger Splash című filmben Forrás: JIL Kft.

Csupa jó érzésem van a remake-kel kapcsolatban: egy időtlen klasszikust csak úgy van értelme leporolni, ha nem csupán szolgai másolat készül, hanem az eredeti erényeinek a megtartása mellett drasztikus változtatásokat is végrehajtanak rajta. A kiválasztott színészek mind alkalmasak az érzéki gonoszkodásra, a politikai kontextus pedig friss megvilágításba helyezheti a boszorkányos mesét.