Mennyire ismeri minden idők egyik legjobb akciófilmjét?

Holtpont
Vágólapra másolva!
Őrületes adrenalinbomba, óda az extrém sportokhoz, egy megható férfibarátság története – ez mind igaz a Holtpont című akciófilmre, amelyet 1991. november 1-jén, azaz pontosan huszonöt évvel ezelőtt mutattak be a magyar mozikban, azóta pedig a popkultúra megkerülhetetlen részévé vált. Sokszor láttuk már a filmet, mindenki fejében megragadt, ahogy Keanu Reeves tehetetlen dühében a levegőbe üríti a tárat, vagy ahogy Patrick Swayze szörfös guruként tanít arról, hogyan is kellene élnünk. Na, de egy igazi rajongó ennél sokkal több mindenre emlékszik! Töltse ki a huszonöt kérdésből álló tesztünket, és derítse ki, mennyire ismeri Kathryn Bigelow szörfös-bankrablós remekművét!
Vágólapra másolva!

A kilencvenes évek brutálisan erős volt akciófilmek terén, visszatekintve akár még aranykorszaknak is nevezhetnénk, hiszen a zsáner egyaránt bővelkedett ikonikus sztárokban és adrenalinszintünket az egekbe lövő rendezőkben. A legnagyobb csodák akkor születtek, amikor színész és rendező egymásra talált:

  • Arnold Schwarzenegger és James Cameron kétszer is műfaji klasszikust alkotott (Terminátor 2, Két tűz között).
  • A Chow Yun-Fatet instruáló John Woo képes volt A bérgyilkos után tovább emelni a tétet, és A fegyverek istené-ben olyan hosszú és intenzív akcióorgiát rendezett, amilyet addig még nem látott a világ (azóta se nagyon).
  • A láncdohányos, életunt Bruce Willisből előbb Tony Scott (Az utolsó cserkész), majd John McTiernan (Die Hard - Az élet mindig drága) hozta ki a maximumot.
  • Brian De Palma és Tom Cruise párosának köszönhetjük a Mission: Impossible-t.
  • Még a legjobb korszakán már rég túl lévő John Frankenheimer is megrázta magát, amikor Robert De Niróval (Ronin) dolgozott együtt.
Keanu Reeves és Patrick Swayze a Holtpont című filmben Forrás: InterCom

Brutálisan erős tehát a lista, de egyben rémesen hiányos is. A leginkább talán egy női név hiányzik róla, és nem a politikai korrektség végett, hanem mert A bombák földjén-nel később Oscar-díjat nyert Kathryn Bigelow az évtized egyik legenergikusabb akciófilmjét alkotta meg Keanu Reeves-zel.

Kathryn Bigelow, Patrick Swayze és Keanu Reeves a Holtpont forgatásán Forrás: InterCom

Elég csak visszaemlékezni a hihetetlenül vérpezsdítő üldözéses jelenetre, amelyben egy átalakított steadicamet, a Pogo Camet használva az operatőr is házról házra, kerteken át együtt futott Keanu Reevesszel és Patrick Swayze elnöki maszkot viselő dublőrével, és máris senki sem fogja bánni, hogy végül mégsem Ridley Scott rendezte meg a filmet. A jelenet forgatásakor Swayze a Ghost-ot népszerűsítette Európában, így kimaradt a futkározásból.

A Holtpont az egyik legtökéletesebb érv amellett, hogy a mozgás adja a film legfőbb erejét. A szörfös bankrablók és a közéjük beépült FBI-ügynök története egy pillanatra sem ül le, helyette rohan, száguld, nagyokat fújtatva káromkodik, és arra ösztökéli a nézőjét, hogy ő is csináljon valami veszélyeset.

Keanu Reeves és Patrick Swayze a Holtpont című filmben Forrás: InterCom

Bigelow akciófilmjében azt szeretjük, hogy vészesen közel jut ahhoz, hogy műfaji paródia legyen, de egyszer sem lép át ebbe a tartományba. Ezt a filmet a szökőár nagyságú túlzásai ellenére is komolyan lehet venni.

Gary Busey állandóan ordít, bosszankodik és felesel tapasztalt FBI-ügynökként, de a belőle áradó zabolátlan őserő miatt ez egy pillanatra sem fordul át unalmas zsarufilmes klisébe.

Gary Busey a Holtpont című filmben Forrás: InterCom

A szörfösök guruját alakító Patrick Swayze a legkomolyabb arccal adja elő ezoterikus életbölcsességeit. Ezek a mondatok a filmből kiragadva, más szájából egy pillanat alatt nevetségessé válnának, Swayze azonban olyan meggyőződéssel és akkora hittel tanított az extrém sportok felszabadító erejéről, a nonkonformista életmódról, hogy minden szavát elhisszük.

Ehhez az kellett, hogy Swayze nemcsak eljátszott egy szerepet, hanem egy hozzá lelkileg igencsak közel álló karakter bőrébe bújt bele. A Holtpont hatására kezdett el ejtőernyővel ugrani, és ezzel a frászt hozta a producerekre. Végül bele is került az egyik ugrása a filmbe, tényleg őt láthatjuk a repülőgépből kibucskázni, majd pedig őrületes sebességgel zuhanni.

Patrick Swayze és Keanu Reeves a Holtpont című filmben Forrás: InterCom

Swayze és Busey látványos színészi játékát remekül ellenpontozza Reeves visszafogott természetessége – Bigelow kardoskodott azért, hogy az akkor még a pályája elején álló színész kapja meg a szörfözésre rákapó, komoly identitásválságba sodródó Utah szerepét. A több éven át húzódó előkészítés folyamán többek között Johnny Depp, Charlie Sheen és Val Kilmer is esélyes volt a főszerepre.

Szintén a rendezőnőnek köszönhetjük, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem egy sztereotipikus kaliforniai szörfös csajba zúgott bele Utah, hanem a sportos alkatú, vagány és fekete hajú Tylerbe, akit Lori Petty alakított.

Keanu Reeves és Lori Petty a Holtpont című filmben Forrás: InterCom

A Holtpont akciósztárt csinált Keanu Reevesből – legközelebb a Féktelenül-ben láthattuk ilyen szerepben, nagyot lökött az extrém sportok népszerűségén, számos akciófilmben fedezhetjük fel a hatását, és még egy színpadi produkciót is inspirált, amelyben mindig a nézők közül választják ki, hogy aznap ki játssza el Johnny Utah-t.

Keanu Reeves a Holtpont című filmben Forrás: InterCom

A Holtpont fentebb már említett üldözős jelenete annyira megelőzte a korát, hogy a Bourne-trilógiában is simán elfért volna, illetve ha Bigelow nem csinálja meg a filmet, akkor alighanem Halálos iramban sem lett volna, annyira hasonlít a két alkotás egymásra.

A film popkulturális beágyazottságának a Vaskabátok című akcióvígjáték a legszebb példája, melyben Nick Frost átszellemült arccal nézi a Holtpont-ot, később pedig élesben is leutánozza azt a részt, amikor az érzelmeivel viaskodó Utah inkább a levegőbe lő, mint hogy lelője a menekülő Bodhit.

A Holtpont sem kerülhette el a végzetét, tavaly remake-ket forgattak belőle, de arra nem érdemes több szót vesztegetni. A film hazai bemutatójának huszonötödik évfordulóján most mindenki letesztelheti, mekkora rajongója a Holtpont-nak. A huszonöt kérdésből álló kvízünket csak az fogja tudni hibátlanul kitölteni, akiben a film minden részlete elevenen él. Kalandra fel!