Vágólapra másolva!
Négy év kihagyás után ismét magyar film került a nagy presztízsű berlini filmfesztivál versenyprogramjába. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása fog debütálni a február 9-én induló seregszemlén. A Borbély Alexandra és Morcsányi Géza főszereplésével készült szerelmi történetben két zárkózott ember az álmaikban talál egymásra.
Vágólapra másolva!

2012 után ismét lesz magyar film a nagy presztízsű berlini filmfesztivál versenyprogramjában. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje többek között Aki Kaurismäki és Agnieszka Holland új munkáival fog versenybe szállni az Arany Medvéért. Négy éve Fliegauf Bence Csak a szél című drámáját, egy évvel korábban pedig Tarr Béla utolsó filmjét (A torinói ló) válogatták be a programba, mindkét alkotás elhozta a zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét.

Enyedi Ilikó Forrás: Mozinet

A cannes-i és a velencei mellett a berlini számít Európa legrangosabb fesztiváljának, ahova Enyedi Ildikó először nyert meghívást. Az 1989-ben bemutatott Az én XX. századom című alkotását a legjobb elsőfilmnek járó díjjal, az Arany Kamerával díjazták Cannes-ban, az 1994-es Bűvös vadász Velencében versenyzett, a Simon mágus a locarnói fesztiválon nyert különdíjat, és a magyar filmszemlén is több elismerést kapott.

Enyedi a Simon mágus óta nem készített mozifilmet, legutóbb a Terápia című HBO-sorozat epizódjait rendezte. Most egy szerelmi történettel tér vissza a mozikba, amelyben két zárkózott ember az álmaikban talál egymásra.

„Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te?” – ezzel a felvetéssel fog indulni a film, és a későbbiekben újabb és újabb kérdésekkel borzolja majd fel a fantáziánkat: „Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogyan nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni?”

Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben Forrás: Mozinet

Enyedi viccesnek, furcsának, érzelmes és személyesnek írta le legújabb filmjét, amelyben két, vágóhídon dolgozó embert kötnek össze az álmaik. Éjszakánként szerelmes szarvasokként találkoznak az erdőben. A valóságban azonban már nem lesz ennyire idilli a helyzet, a félve összehozott első randevúik kínosan sülnek el.

A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, akit filmekben eddig csak mellékszerepekben láthattunk, például a Coming Out-ban vagy a Swing-ben. Morcsányi Géza színházi dramaturg kapta a férfi főszerepet, aki eddig nem dolgozott színészként. A Líra Kiadói Csoport igazgatója, húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek.

Morcsányi Géza a Testről és lélekről című filmben Forrás: Mozinet

A 67. berlini filmfesztivál 2017. február 9-én veszi kezdetét, Enyedi Ildikó új filmje március 2-án debütál majd a magyar mozikban.

Egy másik magyar vonatkozású filmet is le fognak vetíteni a fesztiválon, a Penélope Cruz főszereplésével készült, részben nálunk forgatott Spanyolország királynőjé-nek (La reina de España) Berlinben tartják majd a nemzetközi premierjét. A versenyen kívül bemutatott spanyol vígjáték jobbára egy grandiózus történelmi eposz forgatásán játszódik, és Cruz egy mozisztárt alakít benne.

Penélope Cruz a Spanyolország királynője című filmben Forrás: Laokoon Filmgroup

Enyedi Ildikó komoly vetélytársakat kapott a versenyszekcióban, Aki Kaurismäki hat év után jelentkezett új filmmel, a The Other Side of Hope-pal, és tíz év után forgatott megint hazájában, Finnországban. A város alatt-ért Oscarra jelölt Agnieszka Hollandban és Enyediben közös, hogy az utóbbi években mindketten átálltak sorozatok gyártására, a lengyel rendező többek között a Kártyavár, a Treme és a Gyilkosság pár részét jegyzi, magyar kollégája pedig a Terápiá-hoz szegődött el. Holland a Pokot című filmjével fog versenyezni.

A román Călin Peter Netzer három éve az Anyai szív-vel nyerte el a fesztivál fődíját, az Arany Medvét, most az Ana, mon amour című munkáját válogatták be. A chilei Sebastián Lelio is esélyesként érkezik Berlinbe, Gloria című filmje három díjat is bezsebelt, ezúttal A Fantastic Woman-nel száll versenybe. A zsűri elnöke Paul Verhoeven (Elemi ösztön, Robotzsaru, Elle) forgatókönyvíró-rendező lesz.