Az angol mozi nagy tehetsége, Andrea Arnold rendezőnő három nagyjátékfilmmel és két fontos cannes-i díjjal a háta mögött először forgatott Amerikában, és rögtön ki is merészkedett az ország végtelenségbe kígyózó országútjaira. Az idei cannes-i filmfesztiválon bemutatott American Honey egy videoklipszerű óda a fiatalsághoz, amihez most kijött egy, a film hangulatát alighanem remekül visszaadó, zaklatott előzetes, amitől az embernek rögtön bulizni és utazni támad kedve.

Az American Honey-t már volt szerencsénk látni Cannes-ban, és Onozó Róbert kiemelte írásában, hogy a profi Shia LaBeouf és Arnold felfedezettje, a hihetetlenül természetes játékra képes amatőr színész, Sasha Lane nagyszerű párost alkotnak. LeBeouf egy magazinokat árusító, fiatalokból álló csapat karizmatikus vezetője, aki konkrétan az út széléről szedi fel Lane csellengő karakterét azzal az ígérettel, hogy ha velük tart, felfedezheti Amerikát.

Sasha Lane az American Honey című filmbenForrás: Cannes Film Festival

Mint minden felnövéstörténet, ez a film is az ártatlanság elvesztéséről és a vele járó tapasztalatszerzésről szól. Nagyon cuki az a két ablaküvegre ragasztott gumimaci, de másodpercekkel később már egyre jobban eldurvuló bulik képsorai jönnek.

Aki többet szeretne megtudni erről a napsütötte, állandóan mozgásban lévő roadmovie-ról, az mindenképpen olvassa el Onozó Róbert beszámolóját. Régi álmom, hogy keresztül-kasul utazzam Amerikát, de ezt belátható időn belül csak a moziban fogom tudni megtenni, így különösen fájó számomra, hogy még nem lehet tudni, hogy mikor fut be Magyarországra az American Honey.