Magyar lány filmje a világ második legrangosabb fesztiválján

Lovrity Anna Katalin
Vágólapra másolva!
Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása mellett egy másik magyar filmnek is a Berlinalén lesz a világpremierje. A Vulkánsziget című animációs rövidfilm a Generation elnevezésű programban mutatkozhat be.
Vágólapra másolva!

A 26 éves Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmjét meghívta a február 9-én kezdődő 67. berlini nemzetközi filmfesztivál a Generation programjába. A kilencperces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie.

Vulkánsziget Forrás: MOME

„Olyan filmet szerettem volna létrehozni, amelyben a vizualitásnak különösen fontos dramaturgiai szerepe van: a környezet és a táj bemutatása, hangsúlyos jelenléte segíti a nézőt a szimbolikus és asszociatív elemekkel tarkított történet megértésében” – mondta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszékén (MOME Anim) végzett rendező.

A Filmalap-támogatással készült MOME-s diplomafilm a 67. Berlinale Generation válogatásába kapott meghívást, az 1978-ban alakított program a vetítésekhez kapcsolódva számos oktatási célú kísérőprogramot, beszélgetéseket is szervez a fiatal közönség számára. A válogatásban bemutatkozó filmek a Kristály Medve-díjakért és a Generation-zsűri díjaiért is versenyeznek.

A MOME animációs tanszékéről az elmúlt években sorra kerültek ki a világ legjelentősebb filmfesztiváljaira meghívott pályakezdő alkotók. 2016-ban Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjában megosztott harmadik díjat nyert, míg 2014-ben Bucsi Réka Symphony no. 42 című munkáját a Berlinale rövidfilmes versenyében mutatták be, később pedig bekerült az Oscar-díj animációs rövidfilm kategóriában a legjobb tíz film közé.

Amiben a magyarok ördöngösen jók

Az animáció a magyarok titkos csodafegyvere, csak valahogy nem tudunk kezdeni vele semmit. Igaz, a fénykor letűnt, Vízipók és Vuk nyugdíjba ment, a nagy stúdiók megszűntek. De a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem évről évre ontja a tehetségeket, akik fantasztikus kisfilmeket csinálnak, és díjakat nyernek sorban. Vegyük észre őket: egy csomó szenzációs rajzfilm hever az ölünkben, egy csipetnyi Habfürdő, Persepolis és Gusztáv. Kiderül, hogy van humor a magyar filmben, nem is kevés, plusz melankólia, optimizmus és hihetetlen fantázia. Cikkünkben összeszedtük, hogy kik lehetnének a következő Dargay Attilák és Nepp Józsefek, ha divatos lenne megint itthon az egész estés animáció.

Lovrity Anna Katalin 2016-ban végzett a MOME Anim mesterképzésén Vulkánsziget című diplomafilmjével, jelenleg az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője, amelynek keretében már következő filmtervét készíti elő.

Lovrity Anna Katalin Forrás: animateka.si

A Vulkánsziget mellett egy másik magyar film világpremierje is lesz a Berlinalén, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása a nagyjátékfilmes versenyprogramban mutatkozhat be. A fesztivál nyitófilmjének is van hazai vonatkozása, a Django című francia életrajzi filmben a címszereplő feleségét a híres magyar énekesnő, Palya Bea alakítja.