Nemes Jeles László most az idei Oscar-mezőnyre vert rá

Nemes Jeles László
Vágólapra másolva!
Több mint másfél évvel a cannes-i világpremierje után még mindig nem ért véget a Saul fia diadalútja. Ezúttal a londoni kritikusok kiáltották ki Nemes Jeles Lászlót a legjobb rendezőnek, aki az idei Oscar-szezon legnagyobb esélyesei elől happolta el az elismerést.
Vágólapra másolva!

A díjhalmozó filmek esetében általában az Oscar-gála számít az utolsó állomásnak. A 2015 májusában, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott Saul fia rendezője, Nemes Jeles László azonban még most, majdnem egy évvel a tavalyi Oscar-diadal után is begyűjtött egy újabb fontos elismerést:

a londoni kritikusok őt választották meg az év legjobb rendezőjének.

Ez azért volt lehetséges, mert a világ legtöbb országától eltérően Nagy-Britanniában csak 2016 áprilisában mutatták be a Saul fiá-t.

Nemes Jeles László a 2016-os cannes-i filmfesztivál zárógáláján Forrás: AFP/Valery Hache

Nemes Jeles egy kivételével csupa olyan rendezőt utasított maga mögé a London Film Critics Circle Awardson, akiket szinte biztos, hogy díjra jelölnek majd az idei Oscaron. Damien Chazelle-nek (Kaliforniai álom), Barry Jenkinsnek (Holdfény) és Kenneth Lonergannek (A régi város) egyaránt nagy esélye van arra, hogy február végén egy aranyszobrot nyomjanak a kezébe. A rendezői kategóriában még a Toni Erdmann-t jegyző Maren Adét jutalmazták jelöléssel a londoni kritikusok. A hírről beszámoló cikkek szinte kivétel nélkül nagy meglepetésnek nevezték Nemes Jeles díjazását.

A Saul fia az év legjobb idegen nyelvű filmjének díjáért is versenyben volt, ám azt végül a Toni Erdmann vitte el – az a német film, amelynek tavaly Cannes-ban semmilyen díjat nem adott a zsűri, amelynek Nemes Jeles is a tagja volt. A Golden Globe után ismét Casey Afflecket és Isabelle Huppert-t választották meg legjobb színésznek, illetve színésznőnek.

Huppert-t ezúttal viszont nem az Elle-ben, hanem az Eljövendő napok-ban nyújtott alakításáért díjazták. Azon felül a neves angol filmkritikusról, Dilys Powellről elnevezett életműdíjat is ő vehette át.

Isabelle Huppert a 37. London Film Critics Circle díjátadóján Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Az év filmjének a Kaliforniai álom című musicalt választották meg, de míg a Golden Globe-on rekordszámú, hét darab díjat gyűjtött be, addig itt más elismerésben nem részesült, és a Variety úgy tudja, hogy nagyon szoros volt a szavazás. (Ebben a kategóriában is jelölték a Saul fiá-t.)

Örvendetes fejlemény, hogy végre díjazták a Love & Friendship-ben karrierje egyik legjobb alakítását nyújtó Kate Beckinsale-t, akit az év brit/ír színésznőjének választották meg Rebecca Hall, Naomie Harris, Ruth Negga és Hayley Squires ellenében. Az év brit/ír színészének Andrew Garfieldot kiáltották ki.

Kate Beckinsale a 37. London Film Critics Circle díjátadóján Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Nemes Jeles László nem vett részt a díjkiosztón, alighanem a következő filmje, az Osztrák-Magyar Monarchia végnapjaira koncentráló Sunset előkészületeire koncentrál most. Kedden újabb komoly sikert arathat egy magyar film: január 24-én hirdetik ki az Oscar-jelöléseket, és a legjobb tízbe jutott Mindenki című kisfilmet a végső ötbe várják a témával foglalkozó szakírók.